Sähköpula – pitääkö siihen varautua?

Takaisin

Uutisointi sähköpulasta voi nyt mietityttää ja tuntua uhkaavaltakin. Tilanne on kuitenkin epätodennäköinen ja vaikka toteutuisikin, asiaan on varauduttu perusteellisesti sähkönjakelussa. Toki siihen on hyvä varautua myös kotona.

Jos sähkön kulutus alkaa lähestyä saatavissa olevan sähkön määrää, käynnistyvät ensi vaiheessa monet varavoimalaitokset täyttämään kysyntää. Sähköpula syntyy, jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kysyntää täyttämään. Silloin kyseessä on valtakunnallinen häiriötilanne. Sitä hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka myös ohjeistaa verkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja. Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. 

Sähkön rajoittaminen kohdistuisi tunneille, jolloin kulutusta on eniten

Sähköpulan aikana sähköverkosta on kytkettävä osa kulutuksesta irti. Suunnitelmien mukaan sähkökatkoja kierrätetään noin kahden tunnin mittaisina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt. Sähköntarve on normaalioloissa suurimmillaan arkipäivisin aamun tunteina, jolloin yhteiskunta alkaa toimia. Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan. Sähköpulatilanteessa kulutusta rajoitettaisiin juuri niiden tuntien aikana, jolloin sähköntuotanto ja -tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta. Katkot eivät kuitenkaan koskisi terveydelle ja turvallisuudelle tärkeitä kohteita, esim, sairaaloita, terveyskeskuksia tai pelastuslaitoksia.

sahkokatko_tytto_sohvalla

Miten saan tiedon mahdollisesta sähköpulasta?

Fingrid huolehtii sähkön tehotasapainosta, verkon toiminnasta ja tiedottamisesta verkkoyhtiöille. Kuluttajat saavat tiedon tilanteesta verkkoyhtiöiltä niiden nettisivuilta, tekstiviesteinä tai median välityksellä. Sekä Fingrid että verkkoyhtiöt ovat varautuneet tilanteisiin hyvin.
 
Lue lisää Fingridin sivuilta.

Miten voin varautua kotona? 

Kotitalouksissa kahden tunnin sähkökatkon aikana pakasteet eivät vielä ehdi sulaa, mutta jos sähkökatko osuu pimeään vuorokaudenaikaan, on hyvä varata kotiin etukäteen vaikkapa patterilamppuja.

kotivara2Perusohjeita sähkökatkoihin varautumiseen ovat:

 • Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua, ja pieni varasto
  hyvin säilyviä ruokia.
 • Huolehdi, että kotoa löytyy ainakin yksi paristoilla toimiva valaisin ja varapattereita.
 • Varaa kotiin myös kynttilöitä ja tulitikkuja.
 • Jos sinulla on takka, varaa polttopuita talven varalle hyvissä ajoin.
 • Varaa kotiin pattereilla toimiva radio.
 • Pidä puhelimet ja muut tietotekniset laitteet ladattuina. Hanki myös varavirtalähteitä.
 • Pidä huolta, että jakeluverkkoyhtiöllä on voimassa oleva puhelinnumerosi, jotta
  häiriötilanteiden viestit tavoittavat sinut. 
 • Pysy rauhallisena. Tilanne on sähköyhtiöiden ammattilaisten hallinnassa ja sähköt palautuvat takaisin katkon jälkeen.

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

30.08.2023 | Sähkön hinta

Vilja Schepel muistuttaa suunnittelun tärkeydestä ikkunaremonteissa

On hyvä kuunnella asiantuntijoita ja kerätä kokemuksia. Ikkunat vaikuttavat moneen asiaan, rakennuksen alkuperäisiä ratkaisuja kannattaa kunnioittaa.

Vilja Schepelin ohjeet lisäeristäjälle: suunnittele hyvin ja toimi rakennuksen ehdoilla

Remonttia tehtäessä ja jo ennen päätöstä lisäeristämisestä kannattaa aina tutustua talon rakenteisiin ja toimintaan lähemmin. Ratkaisut pitää valita...

11.07.2023 | blogi

Rock, tango ja kirkkomusiikki saattelivat Waltteri Torikan oopperalaulajaksi

Heinäkuu vetää Savonlinnan täyteen oopperan ystäviä ympäri maailman. Lumme Energia on Savonlinnan oopperajuhlien kumppanina mukana juhlahumussa....