Sähkölämmityksen ohjaus voi säästää pitkän pennin

Takaisin

Moni sähkölämmittäjä on säätänyt huonelämpötilaa viileämmäksi ja lyhentänyt suihkukäyntejään, mutta mitä muuta voi tehdä, jotta sähkölasku ei säikäyttäisi? Neuvomme tutustumaan kodin laitteiden ohjauksiin ja automatiikkaan: muun muassa lämpöpumpuista löytyy usein hyödyntämätöntä tekniikkaa.  

Sähkönkäyttö kannattaa keskittää niille tunneille, jolloin sähkö on edullista. Sähkönkäytön oikea ajoitus ja etenkin lämmityksen ohjaus on hyödyllistä varsinkin silloin, jos käytössä on pörssisähkösopimus. Pörssisähkössä sähkön käytöstä veloitetaan reaaliaikaisen markkinahinnan eli niin sanotun spot-hinnan mukaan, ja seuraavan vuorokauden hinnat määräytyvät päivittäin.  

Pörssisähkön tuntihinnoissa on nyt poikkeuksellisen suurta vaihtelua. Kun sähkönkulutus on suurta, tuntihinnat ovat korkeita ja kulutuksen laskiessa myös hinnat laskevat. Siksi sähkönkäyttö on edullisinta ajoittaa niille tunneille, kun kulutus on pientä. 

– Nyrkkisääntö on, että yösähkön aikaan sähkö on yleensä edullisempaa. Kaikkein edullisimmat spot-hinnat ovat yleensä kello 24–05 välillä. Seuraamalla jatkuvasti päivittyviä hintatietoja välttyy varmimmin yllätyksiltä, neuvoo Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö Tomi Öster. 

Hyvä työkalu pörssisähkön tuntihintaseurantaan on Lumme Energian oma sähkön spot-hinta -seurantasivu. Nyt tuntihintoja voi tarkastella myös Lumme Energian asiakkaiden OmaLumme-palvelussa, kätevästi samalla kun seuraa omaa sähkönkulutustaankin.

Hyödynnä sähkölämmityksen älyominaisuudet 

Jotta sähkönkäytön ohjaus edullisille tunneille onnistuu, kannattaa perehtyä kodin laitteiden älykkäisiin ominaisuuksiin. Niin kodinkoneissa kuin lämmityslaitteissakin on usein ohjausominaisuuksia, joiden avulla koneet voi ajastaa toimimaan haluttuna aikana.   

 Ensimmäinen askel on tutustua laitteiden käyttöohjeisiin ja tutkia, mitä kaikkea lämmityslaitteen voi ohjata tekemään. Esimerkiksi ilmalämpöpumpuissa on usein asetuksia, joiden avulla kotona voi pyrkiä kohti älykästä sähkölämmitystä.

Vaihda vanhat sähköpatterit älykkäisiin lämmityslaitteisiin 

Nykyään sähköpattereissakin voi olla älyä. Toisin kuin mekaaniset termostaatit, elektroniset termostaatit tarkkailevat patterien toimintaa ja ympäristön lämpötilaa aktiivisesti, joten niiden lämpötilaa voi säätää tarkasti. Lämmitystä on helppo säätää pienemmälle vaikkapa työpäivän ajaksi älypuhelimen avulla.  

Aina kannattaa myös tarkistaa vanhojen lämmityslaitteiden kunto. Jos laitteiden uusiminen on ajankohtaista, kannattaa panostaa älykkääseen lämmitykseen. 

Yli 20-vuotiaiden sähköpattereiden vastukset ovat usein käyttöikänsä lopussa ja niiden termostaatit voivat toimia huonosti. Se tekee niistä melkoisia sähkösyöppöjä. Jos huonokuntoisia pattereita ei voi vaihtaa uusiin, varmin keino on säätää lämmitystä pienemmälle joko pysyvästi tai ainakin siksi aikaa, kun talossa ei oleile ketään. Yhden asteen pudotus vähentää sähkönkäyttöä viisi prosenttia. 

Älytermostaatit seuraavat pörssisähkön hintaa 

Jos lattialämmitys toimii sähköllä, lämpötilatermostaatin tilalle voidaan kytkeä ajastettava älytermostaatti. Pörssisähkö ja lämmityksen ohjaus saadaan nykypäivänä toimimaan hienosti synergiassa keskenään. Kehittyneimmät älytermostaatit seuraavat itsenäisesti pörssisähkön hintaa ja osaavat ajastaa sähkönkäytön edullisimpiin hetkiin.  

Älytermostaattien hinnat ovat viime aikoina halventuneet, mutta ne saa kytkeä vain sähköasentaja. 

Tarkista kaikki kotisi lämmityksen ohjaustarpeet ennen kuin tilaat asentajan. Sähköurakoitsijat laskuttavat yleensä tuntitaksalla, ja yhdessä tunnissa ehtii vaihtaa jo useamman termostaatin.

Kellokytkimet ja ajastimet tukevat lämmityksen ohjausta 

Älytermostaattien lisäksi kannattaa perehtyä kellokytkimiin. Jos kotona on aurinkopaneelit, kellokytkimen avulla niiden tuottaman sähkön voi hyödyntää vaikka käyttöveden lämmitykseen. Kellokytkin maksaa pari sataa euroa, ja sen asentamiseen tarvitaan sähköurakoitsija. 

Lisäksi on olemassa yksinkertaisia ja edullisia, pistorasiaan liitettäviä ajastimia, joilla kuka tahansa voi ajastaa vaikkapa kotinsa ulkovalaistuksen, auton lohkolämmittimen tai pistorasiaan kytkettyjen lisälämmittimien toimintaa.

Käyttövesivaraajat on yleensä kytketty niin, että ne toimivat lähtökohtaisesti yösähköllä. Jos varaajan käyttöaikaa haluaa muuttaa, toimeen tarvitaan sähköurakoitsija. Sähköä säästyy, kun käyttövesivaraajan maksimilämpötilan säätää 55–60 asteeseen. Jos käyttövesi lämpenee ilma-vesilämpöpumpulla, on hyvä tarkistaa, onko laitteessa eko-ohjelmaa, jota voisi hyödyntää. 

Lainsäädäntö Legionella-bakteeria koskien määrää, että lämminvesilaitteistosta saatavan lämpimän vesijohtoveden tulee aina olla vähintään 50 -55 astetta (ennen vuotta 2007 rakennetut lämminvesijärjestelmät vrt. uudistuotanto ja korjausrakentaminen). Lämmitysjärjestelmissä voi olla Eko-asetus, jonka toimesta vesisäiliön vesi esimerkiksi kerran kuukaudessa nostetaan korkeammaksi. Lainsäädäntö toteaa kuitenkin, että jaksottainen veden tulistus ei täytä tätä vaatimusta jos veden lämpötila jää syklin jossain vaiheessa alle 50 astetta. 

Säästät sähköä, säästät rahaa – ja turvaat sähkön riittävyyden 

Tomi Öster lisää, että kotitalouksien sähkönkäytön ohjaaminen edullisille tunneille on tällä hetkellä pitkälti kuluttajien omalla vastuulla. Verkkoyhtiöt eivät tee käytännössä juuri lainkaan aktiivisia ohjauksia, sillä nykyiset sähkömittarit eivät niitä mahdollista. 

– Nykyisissä mittareissa on yösähkörele, joka ohjaa yösähkön päälle liukuvasti kello 22–23 välillä. Kun seuraava mittarisukupolvi vaihdetaan kotitalouksiin muutaman vuoden päästä, ohjausmahdollisuuksia voi tulla lisää ja esimerkiksi kuormanhallintarelettä voidaan ehkä paremmin hyödyntää kulutusjoustoihin.  

Öster jatkaa, että sähkölaitteiden ajastaminen edullisimmille tunneille säästää paitsi rahaa, parantaa myös sähkön saatavuutta. Siksi myös edullisemmista määräaikaissopimuksista nauttivien kuluttajien kannattaa nyt tutustua kodin laitteiden ohjausmahdollisuuksiin ja älyominaisuuksiin. 

– Verkkoyhtiöt varautuvat nyt lämmityskauden mahdollisiin sähkökatkoksiin ja jopa sulakkeiden ylikuormittumiseen. Mitä paremmin ihmiset perehtyvät kulutusjouston mahdollisuuksiin, sitä vähemmän sähköverkoissa on odotettavissa ongelmia. Kulutusjousto auttaa myös laskemaan sähkön hintatasoa pitkällä aikavälillä. 

Poimi talteen sähkölämmittäjän parhaat säästövinkit  

  1. Seuraa sähkön hintaa OmaLumme-palvelussa tai Fingridin Tuntihinta-sovelluksella. Ajoita laitteiden käyttö edullisille tunneille. 
  2. Tutustu laitteidesi käyttöohjeisiin ja ota käyttöön niiden älykkäät ominaisuudet kuten ajastusmahdollisuus. Kun investoit uusiin laitteisiin, huomioi niiden ohjausominaisuudet. 
  3. Riittävä huonelämpötila on 20–21 astetta. Säädä lämmitystä pienemmälle silloin, kun talo on tyhjillään. 
  4. Älä säästä taloasi sairaaksi. Pennin säästö voi tuoda tonnin tuhot. Hyvä ilmanvaihto, riittävä lämpötila ja sopiva ilmankosteus ovat kiinteistölle elintärkeitä asioita – älä siis pihistä niistä liikaa! Muista, että energiaremontit ovat investointeja myös kotisi viihtyvyyteen ja terveellisyyteen. 
  5. Säädä käyttövesivaraajan lämpötila 55–60 asteeseen. Älä tuhlaa lämmintä vettä. 
  6. Huomioi myös muu kuin lämmityksen tarvitsema sähkö. Ajasta esimerkiksi pesukoneet edullisimmille tunneille ja pohdi tarkkaan, milloin napsautat sähkökiukaan päälle: jos pörssisähkön hinta on korkealla, voi parin tunnin saunomisesta seurata kova lasku! 
  7. Selvitä, kuinka paljon kotisi sähkölaitteet kuluttavat sähköä ja millaista sähkönkäyttösi on verrattuna muihin talouksiin. Pääset alkuun OmaLumme-palvelussa.  

Kaipaatko lisää vinkkejä sähkönsäästöön?  Tutustu Lumme Energian tietopakettiin

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

18.09.2024 | blogi

Tiesitkö nämä 6 arkeasi helpottavaa syytä hankkia kodin hälytysjärjestelmä?

Moni mieltää kodin hälytysjärjestelmän tärkeimmäksi tehtäväksi murtosuojauksen, mutta älykäs ja nykyaikainen hälytysjärjestelmä tekee paljon...

12.09.2024 | uutinen

Energialähettiläs Matti Mattsson innostaa lapsiperheitä liikuntaan

Energialähettiläämme, uinnin olympiamitalisti Matti Mattsson saa arkeensa energiaa niin onnistuneesta uintitreenistä kuin lasten kanssa...

Valoa ja tunnelmaa aurinkokennovalaisimilla

Aurinkokennovalaisimet tuovat hämyistä tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valinnassa on tärkeää huomioida valaistusteho, käyttöaika ja IP-luokka, jotta...