Paljonko polttopuuta pitää ostaa talveksi? Mikä on heittomotti?

Takaisin

Ostimme 1970-luvulla rakennetun, 120 m2:n suuruisen omakotitalon, jossa on sähköpattereiden lisäksi käytössä varaava takka ja leivinuuni. Paljonko polttopuuta pitää ostaa, jos haluamme korvata sen avulla vaikkapa puolet lämmityskuluista? Mitä eroa on irtokuutiolla, pinokuutiolla ja heittomotilla?

kehitys- ja asiakaspalvelupäällikkö Mikko-Luhtaniemi

– Motivan laskelmien mukaan tuon ikäisessä sähkölämmitteisessä talossa lämmitys- ja kiinteistösähkö on vuodessa keskimäärin 10 900 kWh. Jos haluat tuottaa polttopuiden avulla puolet siitä eli 5 450 kWh lämpöä ja sinulla on käytössäsi talon alkuperäiset varaava takka ja leivinuuni, tarvitset koivuklapeja 8,17 irtokuutiota (i-m3). Jos käytät kuusiklapeja, tarvitset niitä jo 10,5 irtokuutiota, sillä kuusen lämpöarvo on koivua pienempi.

Nämä tiedot saat helposti MottiNetti.fi-sivuilta löytyvästä puuenergialaskurista. Sivuilla on paljon muutakin hyödyllistä, puulämmitykseen liittyvää tietoa, esimerkiksi klapien varastoinnista, kuivaamisesta ja oikeanlaisesta polttami-
sesta. Myös polttopuut saat ostettua helposti tästä sähköisestä MottiNetti-
palvelusta. Näet sieltä omalle alueellesi puita toimittavien yrittäjien tiedot
ja polttopuiden hinnat. Tilauksen voit tehdä palvelusta löytyvillä tiedoilla suoraan yrittäjälle.

Klapien irtokuutiometri (i-m3) tarkoittaa klapien määrää silloin, kun ne on heitetty sekaisin 1 kuution (m3) kokoiseen laatikkoon (laatikon jokaisen sivun mitta on 1 metri). Heittomotti on sama asia. Pinokuutiometri (p-m3) on klapien määrä silloin, kun ne on pinottu järjestykseen metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon.

Kun polttopuutoimittaja tuo sinulle 8 irtokuutiota koivuklapeja, traktorin tai kuormurin lavan koko on noin 2 m x 4 m ja korkeus noin 1 m. Lava on täynnä sinne sekaisin heiteltyjä klapeja.

Kun taas puhutaan halkomotista tai halkopinokuutiometristä, tarkoitetaan puiden määrää silloin, kun metrin pituiset halot on pinottu metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon. Viisi halkomottia on siis viiden metrin mittainen ja metrin korkuinen pino metrin halkoja.

Vastaamassa:
Mikko Luhtaniemi
Kehitys- ja asiakaspalvelupäällikkö
Lumme Energia Oy

Lisää tietoa ja klapeja kotiin saat helposti: www.mottinetti.fi.

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

24.05.2023 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

17.05.2023 | Energiaa

Tunnistatko niittykasvit? – ota älypuhelin avuksi

Eri lajien tunnistaminen on joskus hankalaa, mutta onneksi apu löytyy oman älypuhelimen sovelluksesta. 

10.05.2023 | Energiaa

Näin valitset oikeanlaisen kylmälaitteen mökille

Olipa mökki sitten täysin varusteltu kakkosasunto tai sähköistämätön piilopirtti, ilman jääkaappia siellä ei pitkään pärjää. Tässä asiantuntijoiden...