Oma aurinkovoimala on entistä parempi investointi

Takaisin

Aurinkosähkön pientuottajaksi ja -myyjäksi ryhtyminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Oma aurinkosähköjärjestelmä on ekologinen investointi, joka pienentää sähkölaskua.

Muutaman viime vuoden aikana on tapahtunut paljon niin säännösten kuin tekniikan saralla. Oman aurinkosähköjärjestelmän hankintaa ja tuotetun ylijäämäsähkön myymistä omalle energiayhtiölle puoltaa nyt entistä suurempi joukko asioita.

Ensin on sähkön hinta – tietenkin. Viime talvesta lähtien ostosähkö on ajoittain ollut poikkeuksellisen kallista. Kodin sähkölasku siis pienenee, jos ainakin osan tarvitsemastaan sähköstä tuottaa itse.

– Aurinkovoimala takoo säästöjä monella tapaa. Ostettavan sähkön määrä vähenee. Toiseksi omaan käyttöön tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa energian siirtomaksua tai sähköveroa kuten ostosähköstä, mikä on säästöä. Kolmanneksi kun aurinkovoimala tuottaa sähköä yli oman tarpeen, ylijäämän voi myydä omalle energiayhtiölleen, kertoo Lumme Energian aurinkosähköasiantuntija.

Myös Datahub, joka on keskitetty sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmä, avaa jatkossa uusia, mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Taloyhtiöiden mahdollisuus energiayhteisöjen perustamiseen sekä aurinkosähkön tuotannon mittauksessa käytettävä netotus lisäävät aurinkosähköjärjestelmien tuottoa entisestään.

Paneelit_1200x630px

Akustot halventuneet

Mutta miksi myydä? Miksi ei ottaisi ylijäämäsähköä talteen akuston avulla?

Tämä vaihtoehto kiinnostaakin nyt entistä useampia kuluttajia. Aiemmin akustot olivat kalliita, mutta hinnat ovat tulleet alas.

Akuston voi liittää jopa vanhaan aurinkosähköjärjestelmään. Se voi vaatia invertterin vaihdon hybridimalliin, mutta jos järjestelmä on alun perin suunniteltu akkuoptiota silmällä pitäen, siinä saattaa jo olla hybridi-invertteri eikä uutta tarvita.

Pientalossa akusto sijoitetaan tyypillisesti rakennuksen tekniseen tilaan tai muuhun kuivaan, lämpimään paikkaan. Järkevästi mitoitetulla akustolla pärjää ilman verkkosähköä päivän tai pari – toki riippuen siitä, kuinka paljon sähköä kuluttaa.

Akusto antaa myös edun, jota moni ei heti oivalla. Aurinkosähköjärjestelmän toimintahan katkeaa samalla, kun sähköt katkeavat. Toimiakseen sähkökatkon aikana järjestelmä tarvitsee akuston, joka toimii itsenäisenä järjestelmänä erillään verkosta.

Paisteettakin pärjää

Meneekö aurinkosähköinvestointi hukkaan, jos suvi kuluu sateenvarjon alla?

Vastaus on, että ei mene hukkaan. Vaikka kesä olisi poikkeuksellisen aurinkoinen, aurinkopaneelien sähköntuotanto ei juurikaan eroa tavallisesta kesästä.
Aurinkopaneelien näkökulmasta kaikki kesät ovat varsin samanlaisia. Säätila vaikuttaa paneelien sähköntuotantoon vain vähän. Vuositasolla ero on tyypillisesti plus miinus kolmesta viiteen prosenttiin eli lähes olematon.
Paneelitekniikka on niin ikään kehittynyt viime vuosina. Nyt jo peruspaneeleista saadaan irti enemmän kuin muutama vuosi sitten, ja parhaat uudet mallit tuottavat sähköä vanhoja enemmän heikoissakin olosuhteissa.

Kesäkuukausina aurinkosähköjärjestelmän tuotto riittää yleensä pyörittämään esimerkiksi kodin elektroniikkaa, ilmanvaihtoa ja ilmalämpöpumppua sekä lämmittämään kodin käyttöveden.

Noin huhtikuusta elokuuhun omakotitaloasuja voi olla sähkön suhteen lähes omavarainen.

kasi_aurinkopaneeli

Joustava rahoitus

Entä mitä se maksaa?

Aurinkosähköjärjestelmän hinta riippuu tietenkin siitä, kuinka paljon ja millaisia paneeleita ja ohjausautomatiikkaa pakettiin halutaan. Hinnan tyypillinen vaihteluväli on tällä haavaa 6 000 – 12 000 euroa.

Tässä positiiviselle puolelle voi laskea, että järjestelmän asentamisen työkulut saa kirjata omassa verotuksessaan kotitalousvähennykseen. Vuonna 2023 työn osuudesta voi vähentää 40 prosenttia maksimivähennyksen ollessa 2 250 euroa per henkilö. Kun työ kattaa tyypillisesti noin puolet investoinnista, jopa maksimivähennys on mahdollinen.

Muitakin valtion tukimuotoja kannattaa silmäillä. Jos luovut samalla vanhasta öljylämmityksestä ja vaihdat vaikkapa hybridijärjestelmään, jonka osa aurinkosähkövoimala on, saatat saada tukea hankkeeseesi jopa 4 000 euroa.

Eikä aurinkosähköinvestointia edes tarvitse maksaa kerralla. Monien energiayhtiöiden rahoituskumppanit tarjoavat järjestelyjä, joilla kustannukset saa tasatuksi useille vuosille. Rahoituksen korot ovat verovähennyskelpoisia, kunhan vain järjestelmä tulee omaan, vakituiseen asuntoon.

Asiantuntijat auttavat

Vuosien ajan aurinkosähköjärjestelmien komponenttien hinnat vain laskivat, mutta nyt tämä kehitys on tiensä päässä.

Eritoten aurinkopaneelien hinnat ovat voimakkaassa nousussa. Jokainen uusi maahan saatu erä on vähän edellistä kalliimpi. Siksi juuri nyt on hyvä hetki tarttua toimeen.

Hankkeen aloittaminen ajoissa on fiksua siksikin, että vaatii aikaa selvittää, millainen järjestelmä sopisi parhaiten omaan käyttöön.

Oman energiayhtiön osaamisen hyödyntäminen on järkevää: saat vastaukset vaivatta, ammattilaiset mitoittavat ja asentavat järjestelmän oikein ja turvallisesti eikä sinulle myydä halvinta ja huonointa – vaan yksinkertaisesti toimiva kokonaisuus. Moni energiayhtiö tarjoaa asiakkailleen aluksi jopa ilmaisen konsultaatiokäynnin.

Ja loppupelissä: kunnollinen aurinkosähköjärjestelmä nostaa aina kiinteistön arvoa.

Lue lisää investoinnista aurinkopaneeleihin

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

25.06.2024 | aurinkosähkö

Näin saat aurinkopaneelien rahallisen säästön heti käyttöösi – rahoita investointi Säästömallilla!

Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän...

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....