Nyt talkoillaan tortilloita!

Takaisin

Tortillojen tekeminen alusta alkaen on helppoa ja terveellistäkin, sillä niin välttyy ostotortillojen lisäaineilta. Yhdessä tekeminen on hauskaa, ja täytteissä voit hyödyntää sitä, mitä kaapista, pihalta tai metsästä on löytynyt ja kasvimaalta valmistunut.

Tortilla_tyovaiheet

Tortillapuristin säästää kaulimisen vaivalta. Puristinta voi hyödyntää myös vaikkapa pitaleipien, pitsapohjien tai lasagnelevyjen teossa. Puristusvaiheessa taikinapallon suojaksi riittää reunoista avattu muovipussi.

Tortillojen tekemiseen ei tarvita suuria laiteinvestointeja. Taikina valmistuu tavallisessa kulhossa, sen voi kaulita ohueksi kaulimella ja paistamiseen riittää kuiva paistinpannu. Lisää hauskuutta tekemiseen saa pienellä investoinnilla valurautaiseen tortillapuristimeen. Sillä saat tortilloista tasaiset ja sopivan talkooroolin joukon vahvimmalle.

Taikinaan voit käyttää vehnä- tai maissijauhoja tai niiden sekoitusta. Kaulimista helpottaa, jos korvaat kolmanneksen maissijauhoista vehnäjauhoilla. Taikinan voi maustaa myös omaan makuun sopivilla mausteilla, vaikkapa kuivatulla tillillä tai muilla yrteillä.

Täytteet oman maun mukaan

Tortilloiden avulla vähennät helposti ruokahävikkiä, sillä täytteeksi käy melkein mikä vain jääkaapista löytyvä. Perinteisesti tortillojen täytteenä käytetään kanan tai jauhelihan lisäksi salaattia, sipulia, tomaattia, paprikaa, guacamolea, salsaa ja cheddarkastiketta.

Nyt on hyvä aika hyödyntää tuoreita kasviksia ja juureksia, sieniä ja muita lähellä kasvaneita herkkuja. Tonnikalan voi korvata luonnonkalalla ja herkkusienet kantarelleilla. Lisäksi väliin mahtuu juustoa, tofua, seitania ja vaikka riistaa tai nyhtöpossua lähiruokatorilta, kunkin oman maun ja ruokavalion mukaan. Ruoka-allergioiden ja mieltymysten huomioiminen on helppoa. Kastikkeiden ja lisukkeiden avulla jokainen saa tortillastaan oikealla tavalla tulisen tai muuten omaan makuun sopivan.

Siispä tortillatalkoot pystyyn! Näillä ohjeilla pääset alkuun.

Vehnätortillat

  • noin 5 dl durumjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl öljyä
  • 2 dl vettä

Maissitortillat

  • 4–5 dl maissijauhoja (tai 3 dl maissijauhoja ja 2 dl durumjauhoja)
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl öljyä
  • 2 dl vettä

Mittaa jauhot, suola ja öljy kulhoon. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian löysältä kaulittavaksi, lisää vähän vehnäjauhoja. Anna taikinan levätä parikymmentä minuuttia.

Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa se kymmeneen osaan. Kauli palat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, halkaisijaltaan noin 18 cm:n kokoisiksi leiviksi. Paista leipiä kuumalla valurautapannulla molemmin puolin noin 30 sekuntia. Kääri leivät muovikelmuun tai pyyheliinan sisään, jotta ne pysyvät pehmeinä.

(Anna)

Kokeile täytteeksi:

pikkeloity_punasipuli

Pikkelöity punasipuli

  • 2 dl valkoviinietikkaa
  • 4 rkl ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl vettä
  • 1 iso punasipuli ohueksi suikaloituna

Kiehauta liemen ainekset ja kaada lämmin liemi sipulisuikaleiden päälle. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sipulit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.

(Anna)

Sienitäyte

  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä
  • 1,5 l suppilovahveroita, kantarelleja, torvisieniä tms. (ryöpättynä n. 150 g)
  • 0,5–1 tl suolaa
  • 0,5–1 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi täytteeseen n. 200 g kantarelli- tai yrttituorejuustoa ja tuoretta oreganoa tai muuta yrttiä.
Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista sienet ja ryöppää ne tarvittaessa. Pilko sieniä hieman. Paista sipuli ja sienet pannulla pienessä määrässä rasvaa. Mausta seos mieleiseksesi.

Levitä tortillalle kauttaaltaan ohut kerros tuorejuustoa ja lisää päälle kuumaa sienitäytettä.

(Myllyn Paras)

punajuuritahna

Punajuuritäyte

  • 3 pientä punajuurta
  • 1 pieni maustekurkku
  • ½ omena
  • ½ dl creme fraichea
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus suolaa

Keitä punajuuret kypsiksi (n. 40 minuuttia). Kuori jäähtyneet punajuuret. Pilko punajuuret, maustekurkku ja omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuutioihin creme fraiche, viinietikka ja mausteet. Sekoita hyvin.

(Ruoka-alkemisti)

Paistetut muikut

Pyörittele peratut muikut suolalla maustetussa ruisjauhossa ja paista runsaassa voissa valurautapannulla. Laita tortillan väliin ja lisää mukaan chilimajoneesia. Purista päälle limen mehua. Tuoreet muikut voi korvata esimerkiksi suomalaisesta järvikalasta valmistetulla Luonnonkala-säilykkeellä.

Chilimajoneesi

  • 2 dl majoneesia
  • 3 rkl ketsuppia
  • 3 rkl chilikastiketta
  • 3 tl chilijauhetta
  • 2 tl hunajaa

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua.

(Kotikokki)

Paahdettu kukkakaali

  • 1 (n. 900 g) kukkakaali
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • ½ tl suolaa

Lisäksi

  • 350 g punakaalia
  • 2 (n. 300 g) avokadoa
  • 1 limetti
  • korianteria

Poista kukkakaalista lehdet ja paloittele kukkakaali varsineen. Laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda kukkakaaleja uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota hedelmäliha kuoresta. Kuutioi avokadot. Leikkaa limetti lohkoiksi. Täytä tortillat salsa verdellä, ranskankermalla, kasviksilla ja tuoreella korianterilla. Purista limeteistä reilusti mehua päälle ennen tarjoamista.

(K-Ruoka)

salsa-verda

Salsa verde

  • 3 ruukkua tai 4 kourallista tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, basilikaa, persiljaa yms.)
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 rkl kaprismarjoja
  • 1 valkosipulinkynsi silputtuna
  • 4–5 sardellifileetä
  • 0,5–1 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Mittaa kaikki salsa verden ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Sardelleissa on suolaa, joten älä lorauta suolaa alkuun ainakaan paljon. Oliiviöljyn määrää voit säädellä sen mukaan, kuinka juoksevaa kastikkeesta haluat. Laita jääkaappiin tekeytymään. Voit hyvin tehdä kastikkeen jo vaikka edellisenä päivänä. Se säilyy jääkaapissa noin viikon.

(Kotiliesi)

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Mottinetistä  apua pakkaskauden hintapiikkeihin

Puiden polttaminen sähkölämmön tukena auttaa välttämään kulutuspiikkejä. Polttopuiden sähköinen kauppapaikka on Mottinetti, josta voi hakea oman...

21.12.2022 | Energiaa

Tahnoilla ja dipeillä loihdit herkkupöydän isommallekin porukalle

Erilaisten tahnojen valmistaminen on nopeaa, erikoisruokavaliot on helppo huomioida ja lisukkeeksi riittää usein tuore leipä. Näillä resepteillä...

07.12.2022 | Energiaa

Joulupipareista maistuvia tuliaisia ja joululahjoja

Koristelemalla joulupiparit persoonallisella tavalla voit ilahduttaa makulahjan saajaa aivan erityisesti. Katso vinkit koristeluun.