Näin sato säilyy tuoreena pitkään – poimi talteen kasvisten ja juuresten säilytysvinkit

Takaisin

Kun kasvikset, juurekset ja vihannekset ovat parhaimmillaan, sato pitäisi saada säilymään mahdollisimman pitkään tuoreena. Mutta missä paikassa, millaisessa lämpötilassa ja millaisessa purkissa tai pussissa salaatit, perunat, porkkanat, palsternakat sekä muut kasvikset ja vihannekset tulisi säilyttää? Ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista neuvoo korjaamaan oman puutarhan sadon mahdollisimman myöhään syksyllä.

– Kun antaa kasvisten ja juuresten kasvaa, ne imevät maasta ravintoa vielä pitkälle syksyyn. Varsinkin kasvihuoneen suojissa sato säilyy syksyllä kauan, toteaa Louna.

Säilytä vitamiinit ja napsi paprikat, kurkut ja tomaatit ruokapöytään kasvihuoneesta tai avomaalta vielä kasvuaikaan.

Perunoiden, porkkanoiden, punajuurien ja muiden juuresten paras säilytyspaikka on perinteinen kylmäkellari. Siellä on tilaa enemmän kuin jääkaapissa, ja siellä ilmakin kiertää paremmin kuin jääkaapin pienissä tiloissa. Yksi asia, jonka takia sato alkaa nahistua, on vihanneksille ja juureksille ominaisen kosteuden haihtuminen. Myös valo nopeuttaa nahistumista, samoin kuin säilytyslämpötilan isot muutokset. Kylmäkellari on pimeä ja kosteudeltaan sopiva. Siellä juuresten ja kasvisten oma neste ei haihdu niin nopeasti, eikä sato pilaannu yhtä pian kuin jääkaapissa. Louna muistuttaa, että sato kannattaa käyttää mahdollisimman nopeasti, jolloin suurin osa vitamiineista on tallella.

– Viileäkaapin noin +10–+14 °C olosuhteet taas ovat ihanteelliset kurkuille, kurpitsoille ja paprikoille.

Myös talon kuistilta voi löytyä samankaltainen lämpötila kuin viileäkaapissa. Jos kodissa on toinen jääkaappi, sen lämpötilan voi säätää normaalia lämpimämmäksi ja säilyttää siellä lämpimämmästä pitävät vihannekset ja juurekset.

Monille syyssadon ainoa säilytyspaikka on kuitenkin jääkaapin kasvislokero. Jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua. Useimpien juuresten ja lehtivihannesten paras säilytyslämpötila on jääkaapin noin +4–5 °C, perunalle sopii noin +4–6 °C.

Kun syyssadon korjaa mahdollisimman myöhään, sen saa myös säilymään kauemmin tuoreena.

Purkissa, pussissa vai pöydällä?

Pro Agrian puutarha- ja perunantuotannon asiantuntija Heikki Inkeroisen mukaan perunat kuivatetaan noston jälkeen ensin noin +15 °C:n lämmössä. Ne säilytetään noston jälkeen ruskeassa, suljetussa paperipussissa. Mullan voi harjata pinnasta pois, mutta perunat pestään vasta ennen keittämistä. Porkkanat säilyvät parhaiten muovipusseissa, joissa on ilmareikiä. Kaupan salaatin voi laittaa astiaan ja altakastella sitä. Tomaatit tykkäävät huoneenlämmöstä, ja niiden aromit säilyvät parhaiten ilmareiällisessä rasiassa. Inkeroisen mukaan sipulit kuivatetaan esimerkiksi lämpimällä talon seinustalla ja säilytetään sen jälkeen reiällisissä laatikoissa huoneenlämmössä.

– Myös verkkopussit ovat hyviä sipuleille, vinkkaa Louna.

Hyvälaatuiset, pinnastaan ehjät juurekset ja vihannekset säilyvät parhaiten. Siksi satoa korjatessa sitä ei saisi vahingoittaa kuokalla tai lapiolla. Perunat ja porkkanat pysyvät syömäkelpoisina kylmäkellarissa jopa talven yli. Kauimmin säilyviä ovat myös punajuuri ja maa-artisokka. Muu sato säilyy vain joitakin viikkoja tuoreena, jos sitä ei jatkojalosta eli hilloa tai säilö muulla tavalla. Joidenkin viikkojen jälkeen useimpien vihannesten ja juuresten pintaan alkaa tulla nahistumisen merkkejä.

– Se ei aina tarkoita, että vihannes tai juures olisi käyttökelvoton. Nahistuneitakin porkkanoita tai vaikkapa punajuuria voi hyvin käyttää esimerkiksi laatikkoruokiin.

Kurkut ja tomaatit säilyvät joitakin viikkoja tuoreina, kovempikuoriset paprikat taas säilyvät hieman kauemmin. Kun keltaiset syyskurpitsat vie viileään ja pimeään, ne saa usein säilymään jopa loka–marraskuulle, aina pyhäinpäivään asti. Silloin ne ovat ajankohtaisia koristeita. Salaatit ovat herkimpiä nahistumaan, ja ne säilyvät lyhimmän ajan raikkaina.

Vihertyneitä tai itäneitä perunoita ei saa syödä, sillä ne sisältävät myrkyllistä solaniinia. Louna kehottaa luottamaan omaan aistihavaintoon, jos miettii, voiko kasvista tai juuresta vielä syödä. Selkeitä pilaantumisen merkkejä ovat home ja mädäntynyt, pehmeä pinta. Nahistuneet juurekset voi laittaa hetkeksi kylmään veteen napakoitumaan.

– Nahistunutkin salaatti virkistyy, kun sen laittaa rasiaan kylmään veteen, ja rasian vielä toiseen, jääpaloilla täytettyyn astiaan. Kun salaatti imee itseensä vettä, siitä tulee taas raikas.

Säilytä etyleeniä sisältävät omenat, päärynät ja muut hedelmät erillään vihanneksista, kuten perunoista ja porkkanoista.

Etyleeniä sisältävät erilleen

Pilaantuneet kasvikset sekä osa hedelmistä, kuten omena, päärynä ja avokado, tuottavat etyleeniä eli kaasua, josta moni vihannes ei pidä. Siksi etyleeniä tuottava syyssato kannattaa pitää erillään muun muassa perunoista, porkkanoista, purjosta, salaateista, herneistä, kaaleista, kurpitsoista ja yrteistä.

Lukuun ottamatta perunoita ja porkkanoita sadon saa säilymään talven yli parhaiten vain pakastamalla, hilloamalla, kuivaamalla ja tekemällä erilaisia säilykkeitä. Ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista neuvoo säilömään. Hänestä se on energiatehokasta, sillä jatkojalostamalla saa suuret määrät satoa pieneen tilaan. Myös vaihdannaistalous kannattaa. Jos kaveri kasvattaa isot määrät perunaa ja toinen taas porkkanaa, syyssatoa voi vaihtaa keskenään.

 

Lisää kasvisten säilytyksestä
www.kasvikset.fi

Kuvat: Kotimaiset kasvikset

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

03.04.2024 | Omalumme

Voisitko elää vielä kestävämmin?

Hiilikuormaamme pitää vielä vähentää neljännekseen, jotta yhteiset ilmastotavoitteet täyttyvät. Sitran uudistettu elämäntapatesti auttaa kokeilemaan...