Aurinkopaneelien omakäyttöaste kuvaa kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmän tuottamasta sähköstä käytetään suoraan kohteessa, jossa aurinkosähköä tuotetaan.
Mitä suurempi omakäyttöaste on, sitä enemmän aurinkosähkö tuo sinulle säästöjä. Tämä johtuu siitä, että saadessasi aurinkosähkön tuoton omaan käyttöön säästät sähkölaskuillasi energiamaksun lisäksi energiaperusteisen siirtomaksun ja sähköveron. Myydessäsi tuotantoa verkkoon saat siitä hyvityksen Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden energiapainotetun tuntihinnan eli Spot-hinnan mukaisesti. Käytännössä tämän voi ajatella vastaavan sähköyhtiön perimää energiamaksua.
Ensisijaisesti aurinkosähköjärjestelmän tuotto ohjautuu omaan kulutukseen, mutta tuotannon ollessa suurempi kuin kulutus, ohjautuu ylijäämäsähkö verkkoon myytäväksi.
Omakäyttöastetta käytetään aurinkosähköjärjestelmän mitoituksessa sekä investoinnin taloudellisessa arvioinnissa. Optimoidusti mitoitetulla järjestelmällä maksimoidaan aurinkosähköllä saatava hyöty suhteessa investointikustannuksiin. Huomioitavaa aurinkosähköjärjestelmää hankkiessa on, että käytännössä vapaa-ajan asunto ja omakotitalokohteissa kaikkea aurinkosähkön tuottoa ei nykypäivänä vielä voi saada omaan käyttöön. Koska aurinkosähkön tuotto ja kulutus vaihtelevat hyvin paljonkin vuoden aikana, omakäyttöaste lasketaan yleensä vuositasolla.
Aurinkopaneelien omakäyttöasteen laskemiseksi tarvitset vain tiedot vuoden tuotannosta ja vuoden aikana verkkoon myydystä ylijäämäsähköstä sekä laskimen!
Aurinkosähkön vuoden tuotantotiedon saa luettua invertteriltä ja vuoden aikana verkkoon myydyn ylijäämäsähkön voit tarkastaa sähköyhtiösi verkkopalvelusta, Lumme Energialla kyseinen tieto löytyy asiakkaiden sähköisestä asiointipalvelusta!
Aurinkopaneelien omakäyttöasteen voit laskea seuraavasti:
- Lue invertteriltä koko vuoden aikana tuotettu energia ja asiointipalvelusta ylijäämäsähkön tuotanto.
- Vähennä vuoden tuotannosta ylijäämäsähkön osuus. Näin saat omaan käyttöön saadun aurinkosähkötuotannon osuuden.
- Jaa omaan käyttöön saatu energia koko vuoden tuotannolla. Näin saat omakäyttöasteen!
Lyhyt esimerkki omakäyttöasteen laskemisesta:
Invertterin mittaama tuotanto: 4 153 kWh
Asiointipalvelussa näkyvä tuotanto eli verkkoon myyty tuotanto: 1 812 kWh
- ⇒ Omaan käyttöön saatu tuotanto: 4 153 kWh – 1 812 kWh = 2 341 kWh
Omakäyttöaste: 2 341 kWh/4 153 kWh = 0,5637 eli 56 %.
Mikäli tarkempaa tarkastelua haluaa tehdä voi sitä tehdä esimerkiksi kuukausitasolla. Näin näkee myös kuukausittaiset erot niin tuotannon kokonaismäärässä kuin tuotannon jakautumisessa omaan käyttöön ja myyntiin.
Otetaan esimerkkikohde tarkasteluun. Kyseisessä kohteessa on suora sähkölämmitys ja useampi ilmalämpöpumppu, joita käytetään kesäisin myös viilennykseen. Kohteen vuotuinen sähkönkulutus on noin 33 000 kWh ja asennettuna on 5,94 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä, joka koostuu 22 paneelista. Aurinkopaneelit on asennettu lähes etelään päin jyrkälle katolle. Seuraavassa kuvassa on esitettynä kohteen kuukausittaiset kulutukset ja tuotannot.
Tuotantomäärät ovat hyvin tyypilliset kohteessa, marras-tammikuun aikana tuotantoa ei juurikaan ole lumen takia ja suurimmat tuotannot löytyvät kesä-, heinä- ja huhtikuulta. Seuraavissa kuvissa on esitetty kulutetun sähkön jakautuminen verkosta ostettuun ja aurinkovoimalalla itse tuotettuun sähköön sekä aurinkovoimalan tuotannon jakautuminen omaan käyttöön ja myyntiin.
Vaikka kesällä huomattava osa tuotannosta menee myyntiin, on koko vuoden tasolla laskettu omakäyttöaste 68 %, joka on erittäin hyvällä tasolla. Energiamääränä tämä tarkoittaa, että 5 248 kWh:n kokonaistuotannosta 3 576 kWh käytetään itse. Aurinkosähköjärjestelmällä katetaan siis yli 10 % vuoden sähkön kulutuksesta tässä sähkölämmityskohteessa ja aurinkosähköllä voidaankin kattaa 10-25 % omasta sähkönkulutuksesta hieman lämmitystavasta riippuen.
Onko aurinkosähköjärjestelmän hankinta ajankohtainen?
Laske tarjous juuri sinulle sopivasta aurinkopaneelijärjestelmästä Oman energian kaupassamme!