Mikä on aurinkopaneelin tuotto ja omakäyttöaste?

Takaisin

Aurinkopaneelien omakäyttöaste kuvaa sitä osuutta aurinkosähköjärjestelmän tuottamasta sähköstä, joka käytetään suoraan kohteessa, jossa aurinkosähköä tuotetaan. Mitä suurempi omakäyttöaste on, sitä enemmän aurinkosähkö tuo säästöjä.

Omakäyttöasteella on merkittävä vaikutus taloudelliseen kannattavuuteen, sillä kun käytät aurinkosähkön tuoton omaan kulutukseesi, säästät energiamaksun lisäksi energiaperusteisen siirtomaksun ja sähköveron. Ylijäämäsähkö, jota tuotanto on enemmän kuin kulutus, voidaan myydä verkkoon saaden siitä hyvityksen Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden tuntihinnan mukaan.

Omakäyttöasteen laskeminen

Aurinkosähköjärjestelmän mitoituksessa ja taloudellisessa arvioinnissa käytetään omakäyttöastetta. On kuitenkin huomioitava, että täydellinen omakäyttöaste ei aina ole mahdollista, erityisesti vapaa-ajan asunnoissa ja omakotitaloissa. Koska aurinkosähkön tuotto ja kulutus vaihtelevat vuoden aikana, omakäyttöaste lasketaan yleensä vuositasolla.

Omakäyttöasteen laskemiseksi tarvitset tiedot aurinkosähkön tuotannosta ja verkkoon myydystä ylijäämäsähköstä vuoden ajalta.

Voit laskea sen näin:

  • Lue invertteriltä vuoden aikana tuotettu energia (kWh).
  • Tarkista sähköyhtiösi verkkopalvelusta ylijäämäsähkön määrä vuoden aikana (kWh).
  • Vähennä vuoden tuotannosta ylijäämäsähkön osuus.
  • Jaa omaan käyttöön saatu energia koko vuoden tuotannolla.
  • Saat omakäyttöasteen prosentteina.

 

Lyhyt esimerkki omakäyttöasteen laskemisesta: 

 

Invertterin mittaama tuotanto: 4 153 kWh 

Asiointipalvelussa näkyvä tuotanto eli verkkoon myyty tuotanto: 1 812 kWh 

⇒ Omaan käyttöön saatu tuotanto: 4 153 kWh – 1 812 kWh = 2 341 kWh 

Omakäyttöaste: 2 341 kWh/4 153 kWh = 0,5637 eli 56 %. 

 

Aurinkosähkön vuoden tuotantotiedon saa luettua invertteriltä ja vuoden aikana verkkoon myydyn ylijäämäsähkön voit tarkastaa sähköyhtiösi verkkopalvelusta, Lumme Energialla kyseinen tieto löytyy asiakkaiden sähköisestä OmaLumme-asiointipalvelusta!

 

Jos haluat tarkempaa tarkastelua, voit laskea omakäyttöasteen myös kuukausittain. Tämä auttaa näkemään tuotannon vaihtelut eri vuodenaikoina.

 

Esimerkkejä omakäyttöasteen laskelmista

 

Otetaan esimerkkikohde tarkasteluun. Kyseisessä kohteessa on suora sähkölämmitys ja useampi ilmalämpöpumppu, joita käytetään kesäisin myös viilennykseen. Kohteen vuotuinen sähkönkulutus on noin 33 000 kWh ja asennettuna on 5,94 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä, joka koostuu 22 paneelista. Aurinkopaneelit on asennettu lähes etelään päin jyrkälle katolle. Seuraavassa kuvassa on esitettynä kohteen kuukausittaiset kulutukset ja tuotannot. 

Käytetyn aurinkosähkön ja ostetun sähkön suhde yhden vuoden ajalta. Kesäkuukausina itsekäytetyn aurinkosähkön määrä on suurempi kuin muun vuoden aikana.

 

Tuotantomäärät ovat hyvin tyypilliset kohteessa, marras-tammikuun aikana tuotantoa ei juurikaan ole lumen takia ja suurimmat tuotannot löytyvät kesä-, heinä- ja huhtikuulta. Seuraavissa kuvissa on esitetty kulutetun sähkön jakautuminen verkosta ostettuun ja aurinkovoimalalla itse tuotettuun sähköön sekä aurinkovoimalan tuotannon jakautuminen omaan käyttöön ja myyntiin.

 

Itsekäytetyn aurinkosähkön ja ostetun sähkön suhde vuoden ajalta. Kesän aikana itsekäytetyn aurinkosähkön avulla voi korvata jopa puolet ostosähkön määrästä.

 

Aurinkosähkön tuotanto vuoden ajalta omakäyttöaste sekä ylituotanto. Kesäkuukausina ylituotannon määrä on muuta vuotta suurempi.

 

Vaikka kesällä huomattava osa tuotannosta menee myyntiin, on koko vuoden tasolla laskettu omakäyttöaste 68 %, joka on erittäin hyvällä tasolla. Energiamääränä tämä tarkoittaa, että 5 248 kWh:n kokonaistuotannosta 3 576 kWh käytetään itse.

 

Aurinkosähköjärjestelmällä katetaan siis yli 10 % vuoden sähkön kulutuksesta tässä sähkölämmityskohteessa ja aurinkosähköllä voidaankin kattaa 10-25 % omasta sähkönkulutuksesta hieman lämmitystavasta riippuen. Aurinkosähköllä voidaan siis saavuttaa huomattavia säästöjä ja edistää kestävämpää energiantuotantoa.

 

Hanki oma aurinkosähköjärjestelmäsi!


Jos aurinkosähköjärjestelmän hankinta on sinulle ajankohtaista, voit laskea tarjouksen juuri sinulle sopivasta aurinkopaneelijärjestelmästä Oman energian kaupassamme!

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Lue myös blogimme: Näin sähkönkulutuksen ja -tuotannon mittaustapa vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän kannattavuuteen

 

Lue myös: Tietoa aurinkopaneeleista

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...

29.12.2023 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia...

27.12.2023 | aurinkosähkö

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdella tuhannella kilogrammalla. Kun paneelit ovat...