Loisteputket ledeiksi - katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Takaisin

Led-valoputkilla on monta etua verrattuna loisteputkiin. Ne ovat ympäristöystävällisempiä, pitkäikäisempiä, energiapihejä ja turvallisia, ja niitä on moneen käyttötarkoitukseen.

Vanhan loisteputkivalaisimen modernisointi led-aikaan käy parhaimmillaan helposti. Loisteputki vain kierretään irti ja tilalle laitetaan led-putki. Lisäksi pitää vaihtaa sytytin, joka seuraa led-valoputken mukana. Tuotteen ohjeita noudattaen työn saa tehdä itse.

Uusi sytytin – käytännössä oikosulkupala – tarvitaan, koska led toimii toisin kuin loisteputki. Loisteputkessa on kaasua, jonka sytyttää sähköpurkaus. Virran määrää rajoittaa valaisimeen rakennettu magneettinen kuristin. Kuristin saa jäädä, vaikka sitä ei enää tarvita, mutta vanha sytytin ei.

Tarkasti ottaen kuristinkin kannattaisi poistaa, jos halutaan vähentää valaisimen tehohäviöitä ja kohentaa paloturvallisuutta. Tämän saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Tarkkuutta valintaan

Kahden loisteputken valaisimissa muutos ei ole yhtä vaivaton. Niissä loisteputket on usein kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Kytkentä olisi muutettava rinnankytkennäksi, mutta työn saa tehdä vain ammattilainen.

Jos jo vaihdoit ledit tällaiseen valaisimeen, huomaat ongelman siitä, että toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen. Tällöin on järkevintä vaihtaa koko valaisin uuteen.

Uusimmissa loisteputkivalaisimissa on lisäksi elektroniikkaa, kuten elektroninen sytytys, jonka kanssa tavallinen led-valoputki ei toimi. Markkinoille on kuitenkin jo tullut led-putkia, jotka sopivat tällaisiinkin valaisimiin – lampun valinnassa tulee siis olla tarkka.

Viihtyisyys huomioon

Sitten onkin aika marssia kauppaan tutkimaan led-valoputkien myyntipakkauksia. Niistä tarkistetaan tuotteen käypäisyys omaan valaisimeen, putken oikea pituus, sopiva valoteho ja omaa silmää miellyttävä valon värilämpötila.

Ennen lamppuja vertailtiin wattien perusteella. Watit kertovat kuitenkin vain lampun sähkönkulutuksesta. Luumenit sen sijaan kertovat, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Noin 800 luumenin led vastaa valoteholtaan 60 watin hehkulamppua. Led-putkista saa tyypillisesti valoa 3 000–4 000 luumenin verran.

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Korkean K-arvon valon aistimme sinertävänä ja kylmänä, matalan lämpimänä. Jos huoneessa käytetään myös muita valonlähteitä, led-putkien värilämpötila kannattaa sovittaa yhteen niiden kanssa. Jos haluat kotiin päivänvaloa, valitse 5 000–6 500 kelvinin led.

Lähteet: Tukes, lamppu- ja valaisinvalmistajat

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

31.05.2023 | Energiaa

Pakastimen marjoista herkkuja grilliruokien ja lettukestien höysteeksi

Tyhjennä pakastimeen tilaa uusille säilöttäville. Nyt on aika loihtia marjoista monenlaisia herkkuja. Näillä ohjeilla pääset alkuun.  

24.05.2023 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

17.05.2023 | Energiaa

Tunnistatko niittykasvit? – ota älypuhelin avuksi

Eri lajien tunnistaminen on joskus hankalaa, mutta onneksi apu löytyy oman älypuhelimen sovelluksesta.