Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Takaisin

Kannattaako aurinkopaneelien hankinta omalle katolle? Onneksi asia on helppo selvittää etukäteen. Aurinkopaneelit ovat nyt suositumpia kuin koskaan ennen, ja ne tarjoavat mahdollisuuden omavaraisuuteen energiantuotannossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pääset helposti alkuun ja voit selvittää järjestelmän kannattavuuden ennen hankintaa.

 

Aurinkosähkö - taloudellista ja kiehtovaa

Aurinkosähköä hyödyntävät järjestelmät ovat paitsi taloudellisia myös kiehtovia. Halu seurata oman sähköntuotannon määrää omasta järjestelmästä on ymmärrettävää, sillä se tarjoaa mielenkiintoisen ja koukuttavan mahdollisuuden olla osa vastuullista energiantuotantoa.


Vuosikymmenen alusta lähtien aurinkopaneeleiden hinta on laskenut, mutta hintataso alkaa vakiintua eikä suurta alennusta ole näköpiirissä. Paneelien osuus järjestelmien kokonaishinnasta on noin 40–50 %. Akusto odottaa vielä teknistä innovaatiota, joka tekisi sähkön varastoinnista edullista ja varmaa. Sähkövarastona voi toimia myös sähköauto tai joissakin tapauksissa lämminvesivaraaja. Aurinkosähkön hyödyntäminen on edelleen taloudellisinta, jos sähkön voi käyttää itse suoraan. Järjestelmän hankintaan on mahdollista saada kotitalousvähennystä yksityistaloudessa ja energiatukia yrityksissä ja maatalouksissa.

Tee järkeviä ratkaisuja - selvitystyö etukäteen

Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintaa on tärkeää tehdä huolellista selvitystyötä. Näin voit varmistaa, että saat juuri sinun tarpeisiisi sopivan järjestelmän ja teet järkeviä ratkaisuja.

Mikäli tavoitteenasi on päästä nauttimaan aurinkoenergiasta jo aikaisin keväällä, kannattaa aurinkopaneeleiden hankinta ajoittaa talvelle.

1. Mieti sähkönkäyttöäsi

Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten, kun korvaat niillä oman sähkönkäyttösi. Tällöin säästät energian hinnassa, siirtohinnassa ja veroissa. Lisäksi ylijäämäsähköä voi myydä, kunhan siitä on tehty sopimus sähkönmyyjän kanssa. Ylijäämäsähkön siirtämisestä verkkoon ei tarvitse maksaa siirtomaksuja tai energiaveroa.

2. Tarkista katon soveltuvuus

Aurinkopaneeleiden tuotto on monen muuttujan summa. Millainen asennuspaikka on? Mihin ilmansuuntaan katto on? Onko edessä puita, pylväitä tai tuotantoa haittaavia varjoja? Kestääkö katto? Paneelit voidaan asentaa myös telineiden avulla maahan, mutta sijainnin on hyvä olla lähellä sähkökeskusta, sillä matkalla häviää energiaa.

3. Pyydä tarjouksia useammalta toimittajalta

Kun aurinkopaneelijärjestelmää suunnitellaan, kannattaa aina pyytää tarjouksia useammalta toimittajalta. Näin voit vertailla eri vaihtoehtoja ja varmistaa, että saat luotettavan ja sopivan järjestelmän omiin tarpeisiisi. 

4. Varmista liittymismahdollisuus sähköverkkoon

Ennen järjestelmän hankintaa tärkeää on varmistaa, että järjestelmä voidaan liittää sähköverkkoon. Luotettava aurinkopaneelitoimittaja auttaa hankkimaan tarvittavat luvat ja tekee tarvittavat ilmoitukset verkkoyhtiölle.

5. Tiedä, mitä lupia tarvitaan

Kuntien vaatimat luvat aurinkopaneelien hankinnalle voivat vaihdella. Selvitä etukäteen, millaiset luvat omassa kunnassasi tarvitaan. Hyvä aurinkopaneelimyyjä auttaa lupa-asioiden selvittämisessä ja varmistaa, että kaikki tarvittavat luvat ovat kunnossa.

6. Hanki aina ostaja ylijäämäsähkölle

Sähkö on luonteeltaan tuoretuote, jossa tuotanto ja kulutus eivät aina kohtaa. Lähes aina tulee aikoja, jolloin järjestelmästä syötetään sähköä verkkoon.

Sähköverkkoyhtiö tarkastaa ennen aurinkosähköjärjestelmän kytkemistä verkkoon, onko asiakkaan ylijäämäsähköllä ostaja. Ostajan pitäisi siis olla tiedossa ennen järjestelmän verkkoon kytkentää. Kysy sähkön ostosopimusta omalta sähkönmyyjältäsi, jos et ole valtuuttanut paneelitoimittajaa tekemään sitä puolestasi.

7. Tee vastuullinen päätös

Aurinkopaneelien hankinta omalle katolle on vastuullinen ja taloudellisesti järkevä valinta. Satsaus aurinkosähköön tukee ympäristöystävällisempää energiantuotantoa ja voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskussa. Muista tehdä huolellista selvitystyötä ja valitse luotettava toimittaja, jotta saat juuri sinulle sopivan ja toimivan järjestelmän.


Lankesitko ovelta ovelle -kauppaan?

Ostitko vääränlaiset aurinkopaneelit tai maksoitko niistä ylihinnan? Näin voit perua kaupan:

  • Aurinkopaneeleiden hankkiminen on tavarakauppaa. Sitä ei luokitella räätälöityjen tuotteiden ostamiseksi, sillä paneeleita myydään vakio-osin. Sinulla on 14 vuorokauden mittainen peruuttamisoikeus kauppaan. Peruuttamisaika alkaa kulua tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta.
  • Ole tarkkana ja peruuta kauppa nopeasti ennen asentamisen alkamista. Asentaminen ei saa alkaa ennen peruuttamisajan päättymistä, jollet erikseen ole halunnut asennuksen alkavan heti tavaran toimituksen jälkeen. Asiasta on voinut olla vain rasti sopimuksessa.
  • Jos paneelien asennus ehtii tapahtua ja haluat perua kaupan, joudut korvaamaan tavarantoimittajalle asennuksesta aiheutuneita kuluja.
  • Ohjeita ja lisätietoja saat kuluttajaneuvonnasta. Oma sähkö­verkkoyhtiösi auttaa parhaansa mukaan.

    Kuluttajaneuvoja: puh. 029 553 6901
    www.kkv.fi/kuluttajaneuvonta

Aurinkopaneelilaskuri

Täytä kohteesi tiedot laskuriimme ja saat tarjouksen aurinkopaneeleista minuuteissa sähköpostiisi. Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään.

Avaa tarjouslaskuri
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...

18.01.2024 | uutinen

Energialähettiläs Ida Hulkko haastaa lisäämään kasvisruokapäiviä viikkoon

Lumme Energian energialähettiläs, kilpauimari Ida Hulkko panostaa arjessaan kestäviin valintoihin. Pitkän radan EM-mitalisti ei tuhlaa vettä sen...

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...