Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Takaisin

Kannattaisiko aurinkopaneelien hankinta omalle pihalle? Alkuun pääsee helposti ja kannattavuutta pääsee tutkailemaan helposti etukäteen.


Aurinkopaneelikauppa käy nyt kuumana. Ympäristöasiat ovat pinnalla, ja vastuullinen päätös tuottaa omaa sähköä auringosta on monelle tärkeä. Hankinnan motiivina on ollut myös halu tuottaa itse omaa sähköä, olla omavarainen. Aurinkosähköön liittyvä tekniikka on mielenkiintoista ja saattaa olla kimmoke aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Oman sähköntuotannon seuraaminen omasta järjestelmästä on kiehtovaa ja koukuttavaa.

Vuosikymmenen alusta lähtien aurinkopaneeleiden hinta on laskenut, mutta hintataso alkaa vakiintua eikä suurta alennusta ole näköpiirissä. Paneelien osuus järjestelmien kokonaishinnasta on noin 40–50 %. Akusto odottaa vielä teknistä innovaatiota, joka tekisi sähkön varastoinnista edullista ja varmaa. Sähkövarastona voi toimia myös sähköauto tai joissakin tapauksissa lämminvesivaraaja. Aurinkosähkön hyödyntäminen on edelleen taloudellisinta, jos sähkön voi käyttää itse suoraan. Järjestelmän hankintaan on mahdollista saada kotitalousvähennystä yksityistaloudessa ja energiatukia yrityksissä ja maatalouksissa.


Mitä on hyvä selvittää etukäteen omaa järjestelmää mietittäessä?

Olisiko jo oman aurinkosähköjärjestelmän aika? Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset suunnittelussa eteenpäin ja teet järkeviä ratkaisuja:

Mieti, kuinka paljon sinulla on sähkönkäyttöä, jonka voi korvata aurinkosähköllä.

Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten, kun korvaat niiden tuottamalla sähköllä omaa sähkönkäyttöäsi. Silloin säästät sekä energian hinnan, siirtohinnan että verot. Ylijäämäsähkön myynnistä saa korvausta, kun siitä on tehty sopimus sähkönmyyjän kanssa. Ylijäämäsähkön siirtämisestä verkkoon ei joudu maksamaan siirtomaksua eikä energiaveroa.

Tarkasta, soveltuuko talosi katto aurinkosähkön tuottamiseen

Aurinkopaneeleiden tuotto on monen muuttujan summa. Millainen asennuspaikka on? Mihin ilmansuuntaan katto on? Onko edessä puita, pylväitä tai tuotantoa haittaavia varjoja? Kestääkö katto? Paneelit voidaan asentaa myös telineiden avulla maahan, mutta sijainnin on hyvä olla lähellä sähkökeskusta, sillä matkalla häviää energiaa.

Suuntaa-antavan arvion omasta tilanteestasi saat syöttämällä osoitteesi aurinkosähkölaskuriin. Näet, kuinka paljon katostasi on aurinkoenergian tuotantoon soveltuvaa alaa, suosituksen järjestelmän koosta ja ennusteen vuosituotosta.

Käy katsomassa, mikä on oman kiinteistösi soveltuvuus aurinkosähkön tuotantoon:

Pyydä tarjous useammalta toimittajalta

Markkinoilla häiriköi pieni epätervettä myyntitoimintaa harjoittava ryhmä kauppiaita, jotka aiheuttavat ongelmia. Sähköyhtiöt saavat yhteydenottoja asiakkailta, jotka ovat liian hätäisesti tehneet erittäin kalliin aurinkopaneelikaupan. Hinnan lisäksi ongelmana voi olla se, että ostettua järjestelmää ei voida liittää sähköverkkoon ollenkaan tai se ei sovellu asiakkaan sähköliittymään. On voinut myös käydä niin, ettei kunnan lupavaatimuksia ole selvitetty tai että järjestelmän käyttöönottoon vaadittuja ilmoituksia ei ole edes tehty.

Kaupan purkaminen on mahdollista, mutta se on tehtävä nopeasti ja keinot ovat usein rajattuja. Niistä tarkemmin tämän jutun lopulla olevassa infossa.

Pyydä aina tarjous useammalta aurinkopaneeleiden toimittajalta. Älä laita liian hätäisesti nimeäsi paperiin, jota ovelta ovelle -kauppias tarjoaa sinulle. Se on todennäköisesti tilaus.

Aurinkopaneelit_SIS

Hanki aina ostaja ylijäämäsähkölle

Sähkö on luonteeltaan tuoretuote, jossa tuotanto ja kulutus eivät aina kohtaa. Lähes aina tulee aikoja, jolloin järjestelmästä syötetään sähköä verkkoon.

Sähköverkkoyhtiö tarkastaa ennen aurinkosähköjärjestelmän kytkemistä verkkoon, onko asiakkaan ylijäämäsähköllä ostaja. Ostajan pitäisi siis olla tiedossa ennen järjestelmän verkkoon kytkentää. Kysy sähkön ostosopimusta omalta sähkönmyyjältäsi, jos et ole valtuuttanut paneelitoimittajaa tekemään sitä puolestasi.

Varmista, että järjestelmäsi voidaan liittää sähköverkkoon

Luotettava aurinkopaneelitoimittaja varmistaa verkkoyhtiöltä, onko liittymä oikean kokoinen ja liityntä mahdollista tehdä. Varmista ennen kaupantekoa, hoitaako myyjä luvat kuntoon ja tekeekö se tarvittavat ilmoitukset verkkoyhtiölle. Aurinkosähköjärjestelmän verkkoon kytkeminen vaatii sähköurakointioikeudet, ja verkkoon kytkennästä tulee ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle. Ilmoituksen liitteeksi sähköurakoitsija täyttää yleistietolomakkeen, joka toimitetaan sähköverkkoyhtiöön tarkastettavaksi. Tämän jälkeen verkko­yhtiö antaa järjestelmälle kytkentäluvan tai käy vaihtamassa kohteeseen ensin kaksisuuntaisen mittalaitteen ja myöntää kytkentäluvan vasta toimenpiteen jälkeen.

Tiedätkö, mitä lupia kotikuntasi vaatii aurinkopaneelien hankintaan?

Kunta voi rajoittaa esimerkiksi paneeleiden asentamista tiettyyn ilmansuuntaan. Kuntien vaatimat luvat ovat erilaisia, ja ne kannattaa selvittää etukäteen kunnan rakennusviranomaisilta. Yleensä riittää toimenpidelupa, joskus ei tarvita sitäkään. Luvat on hyvä olla tiedossa ja kunnossa. Aurinkopaneelimyyjältä on hyvä varmistaa, hoitaako se tarvittavat luvat kuntoon vai pitääkö asiakkaan hoitaa lupa-asiat kunnan kanssa.

 


Lankesitko ovelta ovelle -kauppaan?

Ostitko vääränlaiset aurinkopaneelit tai maksoitko niistä ylihinnan? Näin voit perua kaupan:

  • Aurinkopaneeleiden hankkiminen on tavarakauppaa. Sitä ei luokitella räätälöityjen tuotteiden ostamiseksi, sillä paneeleita myydään vakio-osin. Sinulla on 14 vuorokauden mittainen peruuttamisoikeus kauppaan. Peruuttamisaika alkaa kulua tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta.
  • Ole tarkkana ja peruuta kauppa nopeasti ennen asentamisen alkamista. Asentaminen ei saa alkaa ennen peruuttamisajan päättymistä, jollet erikseen ole halunnut asennuksen alkavan heti tavaran toimituksen jälkeen. Asiasta on voinut olla vain rasti sopimuksessa.
  • Jos paneelien asennus ehtii tapahtua ja haluat perua kaupan, joudut korvaamaan tavarantoimittajalle asennuksesta aiheutuneita kuluja.
  • Ohjeita ja lisätietoja saat kuluttajaneuvonnasta. Oma sähkö­verkkoyhtiösi auttaa parhaansa mukaan.

    Kuluttajaneuvoja: puh. 029 553 6901
    www.kkv.fi/kuluttajaneuvonta

Pyydä kartoitus aurinkosähköjärjestelmästä

Aurinkosähkön saaminen kotiisi tai mökillesi on helpompaa kuin uskotkaan. Nopein tapa päästä asiassa eteenpäin on pyytää meiltä maksuton kartoitus.

Pyydä kartoitus
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.05.2022 | blogi

Mitä järviseuranta kertoo meille lohista?

Tänä keväänä on istutettu Elinvoimainen järvilohi -hankkeen neljäs tutkimuslohierä Puulaan, Suonteelle ja Päijänteeseen. Järviin meni noin 15000...

19.05.2022 | blogi

Sähköautojen latauspisteet yrityksissä lisääntyvät vauhdilla

Sairaalaparkki on Mikkelin keskussairaalan yhteydessä sijaitseva moderni parkkitalo. Lumme Energia asensi vuonna 2021 Sairaalaparkkiin...

11.05.2022 | blogi

Aurinkopaneelien asennus - Lue tietopaketti!

Aurinkosähköjärjestelmällä voidaan kattaa keskimäärin 10–20 prosenttia omakotitalon sähköntarpeesta. Jotta saisit omakotitalosi...