Kuolinpesän sähkösopimus – kaikki, mitä sinun kannattaa tietää

Takaisin

Joskus elämässä tulee eteen raskaita tilanteita, joissa käytännön asioita tulee hoitaa surun keskellä. Lue, miten menehtyneen omaisen sähkösopimusasiat hoidetaan kuntoon: mitä sähkösopimukselle kannattaa tehdä, kuinka kauan sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä ja kenelle kuolinpesän sähkösopimus kannattaisi siirtää.

Kuolinpesän sähkösopimukset

  1. Ilmoita läheisesi menehtymisestä sähkönmyyjälle, kun surutyöltä pystyt.
  2. Pyydä kaikilta kuolinpesän osakkailta valtakirja, jos haluat irtisanoa sähkösopimuksen.
  3. Päätä kuolinpesän sähkösopimus viimeistään perunkirjoituksen jälkeen ja tee tarvittaessa asuntoon uusi sopimus esimerkiksi lesken tai kaikkien kuolinpesän osakkaiden nimiin.

Kun henkilö menehtyy, mitä tapahtuu hänen sähkösopimukselleen?

Sähköyhtiöt eivät saa tietoa asiakkaan kuolemasta eikä sähkösopimukselle tapahdu automaattisesti mitään.

Omaisten tulisi ilmoittaa tapahtuneesta sähkönmyyjälle mahdollisimman pian. Ymmärrämme kuitenkin, että surun hetkellä sähkösopimukset eivät ole päällimmäisenä mielessä, joten asia voi hyvin odottaa muutaman päivän.

 

Pitääkö sähkönmyyjälle ilmoittaa omaisen menehtymisestä?

Kyllä – sähkönmyyjälle täytyy kertoa kuolemantapauksesta erikseen, jotta sähkösopimus osataan muuttaa kuolinpesän sähkösopimukseksi tai tarvittaessa päättää. Lisäksi sähkönmyyjä tarvitsee yhteystiedot, jotta loppulasku ei mene menehtyneen vanhaan osoitteeseen tai e-lasku jää odottamaan hyväksyntää jäädytetylle pankkitilille.

Riittää, että ilmoitat menehtymisestä sähkönmyyjän asiakaspalveluun. Lumme Energialta tieto siirtyy Datahubin kautta paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle.

 

Kuka voi hoitaa kuolinpesän sopimusasioita tai irtisanoa vainajan sähkösopimuksen?

Yleensä kuolinpesä valtuuttaa esimerkiksi yhden perijöistä hoitamaan sopimusasiat kuntoon. Vainajan sähkösopimusasioita voi kuolinpesän osakkaan lisäksi hoitaa ulkopuolinen pesänhoitaja.

Tärkeintä on, että yhteyshenkilöllä on kaikkien kuolinpesän osakkaiden valtuutus hoitaa asioita ja tehdä päätöksiä. On hyvä sopia mahdollisimman pian läheisen poismenon jälkeen, kenet valtuutetaan huolehtimaan sopimusasioista.

Lumme Energia tarvitsee kuolinpesän asioita hoitavalta vain valtakirjan. Sinun ei tarvitse toimittaa meille muita dokumentteja, kuten virkatodistusta.

 

Pitääkö kuolinpesän sähkösopimus irtisanoa? Milloin se kannattaa irtisanoa?

Jos menehtyneen koti jää asumattomaksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä perunkirjoituksen jälkeen, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka saman tien. Luonnollisesti tässä tilanteessa myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa.

Muistathan, että kun sähkösopimus irtisanotaan, sähköt katkeavat kohteesta kokonaan, kunnes sinne tehdään uusi sähkösopimus.

Jos asuntoa tullaan jatkossa käyttämään joko jatkuvaan asumiseen tai esimerkiksi kesäasuntona, sähkösopimus kannattaa vaihtaa asukkaan, jonkun kuolinpesän jäsenen tai kaikkien jäsenten nimiin.

 

Kuinka kauan sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä?

Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Yleensä kuolemasta perunkirjoitukseen kuluu korkeintaan kolme kuukautta, mutta poikkeustapauksissa kuolinpesä voi saada lisäaikaa.

Perunkirjoituksen jälkeen sähkösopimus on päätettävä ja sähkösopimus vaihdettava jonkun toisen nimiin. Syynä on se, että sähkösopimuksen taustalla tulisi olla oikeustoimikelpoinen, oikea henkilö. Kuolinpesä ei siis ole oikeushenkilö, vaan väliaikainen henkilöiden yhteenliittymä.

Samasta syystä kuolinpesän nimiin ei myöskään voida solmia uutta sähkösopimusta, vaikka määräaikainen sopimus olisi päättymässä tai perunkirjoitus jostain syystä viivästyisi.

Ota siis perunkirjoituksen jälkeen yhteyttä Lumme Energiaan sähkösopimuksen päättämiseksi.

 

Kenen nimiin sähkösopimus kannattaa siirtää?

Jos joku menehtyneen perheenjäsenistä, esimerkiksi leski, jää asumaan kohteeseen, sopimus siirretään hänen nimiinsä. Käytännössä vanha sopimus päätetään ja leskelle tai muulle perheenjäsenelle tehdään uusi sopimus.

Vaikka pariskunnalla olisi ollut yhteinen sähkösopimus, toisen menehtyessä päätetään myös jaettu sähkösopimus.

Jos kyseessä on asunto, johon ei jää ketään vakituisiksi asukkaiksi mutta joka jää perikunnan yhteiseen omistukseen, sopimus voidaan laatia kaikille perillisille yhteisesti. Tällä tavoin kaikilla on tasapuolisesti maksuvelvollisuus – samalla lailla kuin kuolinpesän osakkailla on maksuvelvollisuus kuolinpesän velkoihin.

Perikunnan kannattaa toki sopia keskenään keskinäisistä maksuvelvoitteista muutenkin, tarvittaessa kirjallisesti.

 

Miksei kuolinpesän sähkösopimusta voida siirtää sellaisenaan toiselle henkilölle?

Valitettavasti sähkösopimuksia ei voida siirtää henkilöltä toiselle, ei siis myöskään kuolinpesältä eteenpäin esimerkiksi perijälle tai leskelle. Siksi kuolinpesän sähkösopimus tulee päättää viimeistään perunkirjoituksen jälkeen, ja jos sähkölle on kiinteistössä käyttöä, uusi sopimus tulee tehdä oikeustoimikelpoisen henkilön nimiin.

Vaikka perinnönjako jostain syystä venyisi, sopimus tulisi silti siirtää todellisen sähkönkäyttäjän tai sähkönkäyttäjien nimiin.

 

Voiko kuolinpesän sähkölaskua lykätä?

Kaikissa kuolinpesän laskun maksamiseen liittyvissä kysymyksissä ota aina yhteyttä maksunvalvontaan. Lumme Energialla maksunvalvontaa hoitaa Ropo Capital. Yhteystiedot löydät sähkölaskulta.

Kuolinpesän laskutusasioiden hoitamiseksi sinun täytyy toimittaa valtakirja myös maksunvalvonnalle. Ilman erillistä ilmoitusta maksamatta jätetty lasku voi siirtyä perintään.

 

Tarvitsen lisää apua kuolinpesän sähkösopimusasioiden kanssa

Me Lumme Energialla autamme sinua vaikeissa elämäntilanteissa. Jos sinulla on kysymys, johon et vielä saanut vastausta tai haluat tarkempia ohjeita juuri teidän kuolinpesänne sähkösopimuksen yksityiskohtien selvittämiseen, tavoitat meidät sähköisellä yhteydenottolomakkeella, puhelimitse ja chatissa.

Klikkaa yhteystietoihin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.07.2023 | blogi

Rock, tango ja kirkkomusiikki saattelivat Waltteri Torikan oopperalaulajaksi

Heinäkuu vetää Savonlinnan täyteen oopperan ystäviä ympäri maailman. Lumme Energia on Savonlinnan oopperajuhlien kumppanina mukana juhlahumussa....

03.07.2023 | blogi

Kolme uutta toimenpidettä Saimaan järvilohen pelastamiseksi

Vuosi alkoi Elinvoimaisen järvilohen saalisraporteilla jo helmikuussa, kun Suonteelta saatiin talviverkoilla yli kahdeksan kilon PIT-merkitty lohi....

15.06.2023 | Asiakkaana

Vaihda e-laskuun, osallistut arvontaan

Mitä jos helpottaisit arkeasi ja säästäisit luontoa vaihtamalla paperilaskun e-laskuksi. Kätevän e-laskun voit hoitaa suoraan verkkopankissa siellä,...