Datahub-tietopaketti

Energia-alalla valmistaudutaan ottamaan käyttöön lakisääteistä sähkön vähittäismarkkinoiden keskitettyä tiedonvaihtojärjestelmää, joka on nimetty datahubiksi. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin hallinnoimaan datahubiin varastoidaan helmikuusta 2022 alkaen kootusti kaikkien sähkönkäyttäjien asiakas-, mittaus- ja käyttöpaikkatiedot koko maassa. 


Datahubilla parempaa palvelua

Datahub tulee käyttöön 21.2.2022. Sinulle sähkönkäyttäjänä se tarkoittaa esimerkiksi sujuvampaa asiointia myyjänvaihto- ja muuttotilanteissa reaaliaikaisesti saatavan taustatiedon ansiosta, ja entistä parempaa tietoturvaa.

Datahub on osa älykästä ja turvallista valtakunnallista energiajärjestelmää. Sinne tallennettavat asiat ovat tietoturvavaatimukset täyttäviä ja kerätty yksityisyydensuoja tarkasti huomioiden. Listan datahubiin kerättävistä tiedoista löydät alempaa tältä sivulta, Usein kysytyt kysymykset -osiostamme.

Datahub mahdollistaa lisäksi uudenlaisten palvelujen kehittämisen esimerkiksi energiansäästöön ja kulutuksen seurantaan.


Käyttöpaikkatunnuksen tilalle GSRN-tunnus 

Jokaisella kohteella, jossa sähköä käytetään, on oma käyttöpaikkatunnuksensa. Käyttöpaikka voi olla esimerkiksi koti, kesämökki tai sijoitusasunto. Datahub tuo tullessaan GSRN-tunnuksen, joka korvaa nykyisen käyttöpaikkatunnuksen. Jokaiselle sähkönkäyttöpaikalle tulee siis oma, yksilöllinen 18 merkin mittainen GSRN-tunnus. GSRN-tunnukset korvaavat vanhat käyttöpaikkatunnukset 21.2.2022 alkaen kokonaan, esimerkiksi sähkölaskuilla, sopimuksissa ja OmaLumme-palvelussa.

 

Datahub tuo muutoksia järjestelmiimme 10.2. - 20.2. välisellä ajalla

Fingrid ottaa datahubia käyttöön portaittain. Muutoksista johtuen osa Lumme Enerigan palveluista on hetkellisesti poissa käytöstä. Esimerkiksi sähkön mittaustietoja ei voi tarkistella OmaLumme-palvelussa eikä oman sähkönkulutuksen seuranta tällä aikavälillä ole mahdollista. Lisäksi OmaLumme-palvelu on kokonaan suljettu torstaina 10.2., tiistaina 15.2. ja perjantaista sunnuntaihin 18.-20.2.

Mittaustiedot alkavat kertymään palveluun 20.2. alkaen ja lopulliset toteutuneet mittaustiedot ovat nähtävillä OmaLumme-palvelussa 26.2.2022 alkaen. Muutostöiden aikaan palvelussa voi esiintyä häiriöitä. Pahoittelemme tilannetta.

Fingridin hallinnoima datahub-asiakasportaali avautuu kuluttaja-asiakkaille 15.3.2022.

Huomioithan, että datahubin käyttöönotto ei edellytä sinulta toimenpiteitä.

Usein kysytyt kysymykset

Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty ja lakisääteinen tiedonvaihtojärjestelmä, joka varastoi kootusti asiakas-, mittaus- ja käyttöpaikkatietoja koko valtakunnan tasolla. Asiakkaille järjestelmän käyttöönotto ei aiheuta toimenpiteitä.

Datahub varastoi kootusti kaikki asiakas-, mittaus- ja käyttöpaikkatiedot valtakunnallisella tasolla. Asiakkaalle se näkyy esimerkiksi nopeampana palveluna muutto- tai myyjänvaihtotilanteessa, kun yhä useampi sopimusasia selviää suoraan datahubista. 

Järjestelmä mahdollistaa myös useamman käyttöpaikan yhdistämisen saman sähkösopimuksen alle.

Aiemmin sähkönkäyttöpaikkojen asiakas- ja sähkönmittaustiedot ovat olleet tallennettuina hajautetusti jokaisen sähköyhtiön omaan tietojärjestelmään ja tiedonvaihto yhtiöiden välillä on ollut hidasta. Datahub kerää kaikki suomalaisten sähkönkäyttötiedot yhteen tietojärjestelmään.

Datahub palvelee paremmin sähkömarkkinan vaatimuksia, sillä tarve reaaliaikaiselle, tietoturvalliselle ja tehokkaalle tiedonvaihdolle on kasvanut merkittävästi.

Datahubiin kasattu tieto on ajantasaista, tietoturvavaatimukset täyttävää ja se on kerätty yksityisyydensuoja tarkasti huomioiden. Helmikuusta lähtien jokaisen suomalaisen sähkönkäyttöpaikan sähkönkulutustiedot ja asiakastiedot tallennetaan yhteen keskitettyyn paikkaan eli datahubiin. 

Sinulle asiakkaana datahub ei aiheuta toimenpiteitä, eikä sinun tarvitse tehdä mitään.

Ainoa sinulle näkyvä muutos on uuden käyttöpaikkatunnuksen (GSRN-tunnuksen) käyttöönotto. Sen käyttöönotto tapahtuu automaattisesti. Voit tarkistaa oman GSRN-tunnuksesi 21.2.2022 alkaen laskulta, sopimukseltasi ja OmaLumme-palvelussa.

Datahub tuo muutoksia järjestelemiimme 10.2 - 20.2 välisenä aikana. Tällä aikavälillä sähkön mittaus- ja kulutustietojen reaaliaikainen tarkistelu OmaLumme-palvelussa ei valitettavasti ole mahdollista.

Datahubiin tallennetaan vain sähkönkäyttöpaikkoja koskevia tietoja, kuten tiedot käyttöpaikan kulutustiedoista ja omistajasta tai haltijasta.

Tietoja kerätään sähkömarkkinalain perusteella. Tietoja ei voi poistaa datahubista, ennen kuin voimassa olevasta sähkösopimuksesta on kulunut kuusi vuotta. Tämän jälkeen datahub poistaa tiedot automaattisesti. 

Datahubiin kerättäviä tietoja ovat:

  • Henkilön henkilötunnus tai syntymäaika
  • Henkilön nimi
  • Osoite
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite
  • Sähkönkäyttöpaikan käyttöpaikkatunnus
  • Sähkönkäyttöpaikan osoite
  • Sähkönkäyttöpaikan lisätiedot (esim. sulakekoko, kytkentätilanne)
  • Sopimusta koskevat tiedot
  • Kulutustiedot
  • Verkkosopimuksen tuote
  • Valtuutukset
  • Laskutusta koskevat tiedot (esimerkiksi laskutusosoite tai laskutustapa)
  • Datahub-asiointiin liittyvät tiedot
  • Henkilön yhteydenpitoon Fingrid Datahubin kanssa liittyvät tiedot

Fingridin hallinnoima Datahub-asiakasportaali avautuu kuluttaja-asiakkaille 15.3.2022.

Fingrid ottaa datahubia käyttöön portaittain. Näistä muutoksista johtuen esimerkiksi sähkön mittaustietoja ei voi tarkistella OmaLumme-palvelussa eikä oman sähkönkulutuksen seuranta ole mahdollista 10.2.-20.2. välisellä ajalla. 

Mittaustiedot alkavat kertymään palveluun 20.2. alkaen ja lopulliset toteutuneet mittaustiedot ovat nähtävillä OmaLumme-palvelussa 26.2.2022 alkaen. Muutostöiden aikaan palvelussa voi esiintyä häiriöitä. Pahoittelemme tilannetta.

Sähkönkäyttöpaikkoja ovat kaikki sähköverkkoon kytketyt paikat, esimerkiksi kodit, mökit, sijoitusasunnot, koulut, kaupat ja teollisuuskiinteistöt.

Käyttöpaikkatunnus (tai -numero) yksilöi yksittäisen sähkönkäyttöpaikan. GSRN-tunnukset korvaavat vanhat käyttöpaikkatunnukset 21.2.2022 alkaen kokonaan, esimerkiksi sähkölaskuilla, sopimuksissa ja OmaLumme-palvelussa.

GSRN (Global Service Relation Number) on kansainvälinen tunniste, jota käytetään yksilöimään sähkönkäyttäjiä. GSRN-tunnus korvaa nykyiset käyttöpaikkatunnukset 21.2.2022 alkaen, kun datahub otetaan käyttöön. Muutoksen yhteydessä jokainen sähkönkäyttöpaikka Suomessa saa yksilöllisen 18 merkin mittaisen GSRN-tunnisteen. Löydät GSRN-tunnuksen jatkossa sähkölaskultasi, sopimukseltasi ja OmaLumme-palvelusta.

https://www.kiinteistolehti.fi/aurinkosahkovoimalan-hankinta-kannattaa-kohta-taloyhtioissakin/

Asunto-osakeyhtiöiden ei ole kannattanut investoida aurinkosähköön, koska niiden olisi pitänyt maksaa verot ja siirtomaksut itse tuottamansa sähkön siirrosta asukkaiden käyttöön – aivan samaan tapaan kuin ulkopuoliselta energiayhtiöltä ostetusta sähköstä.

Ilman näitä maksuja aurinkosähköä olisi saanut käyttää vain taloyhtiön yhteisten tilojen kulutukseen. Se taas on yleensä niin pientä, ettei oman voimalan hankinta kannata.

Pykäläkummajainen poistui vuoden vaihteessa, kun Suomi saattoi voimaan EU:n sähkömarkkinauudistukseen liittyvät säädökset.

Osa uudistusta on energiayhteisömallin käyttöön ottaminen. Esimerkiksi taloyhtiön osakkaat voivat 2023 alkaen perustaa paikallisia energiayhteisöjä. Tämä onnistuu, jos perustajat ovat saman, yhteisen kiinteistösähköverkon piirissä.

Omaa voimalaa rakentamaan

Kun yhteisö päättää hankkia oman aurinkosähkövoimalan, sen pitää sopia, miten itse tuotettu aurinkosähkö jaetaan osakkaille ja myydäänkö sähköä kiinteistön ulkopuolelle. Mittarointi järjestetään niin, että aurinkovoimalan tuottaman sähkön osuus on eriytettävissä julkisesta sähköverkosta ostetusta energiasta. Tämä onnistuu älyteknologian avulla.

 

Oman sähköntuotannon osuus jaetaan ja hyvitetään yhteisön jäsenten sähkönkäytöstä. Se siis pienentää jäsenten sähkölaskujen sähköenergiamaksua, sähkön siirtomaksua ja energiaveroja – eli on täyttä säästöä.

Mutta kuinka alkuun hankkeessa? Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä omaan verkkoyhtiöön ja tiedustella, millä aikataululla yhtiö aikoo tarjota hyvityslaskentaa asiakkailleen. On arvioitu, että hyvityslaskentapalvelu tulee taloyhtiöiden saataville alueittain ja portaittain.

Hyvityslaskenta sekä sähkönkulutuksen ja tuotannon netotus pyritään toteuttamaan niin sanotussa datahubissa, jonka ensiversio valmistuu jo helmikuussa 2022 ja seuraava versio tammikuussa 2023. Datahub tarkoittaa keskitettyä tiedonvaihtojärjestelmää, jonne tallennetaan tietoja Suomen 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Tietoja käyttää noin 100 sähkönmyyjää ja yli 80 jakeluverkkoyhtiötä. Jakeluverkkojen haltijat voivat kuitenkin järjestää asian itse jo ennen tätä keskitettyä toteutusta.

Kun hyvityslaskenta tulee saataville, taloyhtiön hallitus voi viedä energiayhteisön perustamisen ja oman aurinkosähkövoimalan hankinnan yhtiökokouksen päätettäväksi. Hyvityslaskentamallilla aurinkosähköjärjestelmän voi hankkia yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä; yksimielistä päätöstä ei vaadita.