Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Takaisin

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet kuluttavat energiaa? Miten niiden käytössä voisi säästää?

Sairanen-JukkaVastaajana energianeuvoja Jukka Sairanen (ProAgria Etelä-Savo ry.)

Sähkölaitteet aiheuttavat yleisesti noin 30 prosenttia kodin sähkön kulutuksesta esimerkiksi kaukolämmitteisissä talouksissa. Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön hinnan lisäksi siirtomaksusta, perusmaksuista ja veroista. Tällä hetkellä kotitalouksien tyypillinen sähkön kokonaisyksikköhinta liikkuu 0,25:n ja 0,50 €:n/kWh välillä.

Tietoa kodin laitteiden energiankulutuksesta saa helpoiten laitteiden energiamerkinnöistä. Kulutuksessa on eroa eri laitteiden välillä. Omien laitteiden kulutuksen voi selvittää lainaamalla tai hankkimalla kulutusmittarin.

Televisio voi olla päällä ollessaan suurikin sähkön kuluttaja, jos sitä pidetään auki pitkiä aikoja vuorokaudessa eikä sitä sammuteta päävirtakytkimestä. Huomaa, että kaukosäädin ei yleensä katkaise päävirtaa. Elektroniset laitteet kuluttavat sähköä aina, kun ne on kytketty sähköverkkoon, vaikka kaukosäädin olisi off-asennossa. Tätä kulutusta kutsutaan standby- tai valmiustilan kulutukseksi. Valmiustilan kulutus voi olla jopa yli 20 prosenttia vuotuisesta kotitalouden sähkölaitteiden kulutuksesta. Uudehkojen laitteiden valmiustilan kulutus on vähäinen, mutta vanhemmissa laitteissa se voi olla merkittävä. Yksi ratkaisu voisi olla kodin elektroniikan kytkeminen katkaisijalla varustettuun jatkojohtoon, jolloin virran katkaisu olisi kätevämpää. Tällöin kulutus pienenisi merkittävästi.

Ohessa erilaisten laitteiden kulutustietoja sekä sähkön hinta käyttötuntia kohti:

Lumme_Viihde_kulutus

Laitteiden tyyppikulutusten pohjalta voi tehdä johtopäätöksen, että televisioissa on eroja teknisten ominaisuuksien mukaan. Näyttäisi siltä, että laitteet, joissa on uudempaa tekniikkaa, eivät kuluttaisi paljonkaan enemmän, vaikka kuvaruutu olisikin suurempi. Laitteiden vertailu siis kannattaa.

Myös laitteiden säädöillä pystytään tekemään merkittävää säästöä sähkön kulutuksessa. Kauppaliike Gigantin selvityksen tulos oli, että 20 prosenttia himmeämpi kulutti noin 10 prosenttia vähemmän. Laitekohtaisia eroja toki on. Siksi on tärkeää valita kaikissa näyttölaitteissa energiaa säästävät asetukset tai muutoin säätää näyttö himmeämmäksi.

Striimauksen eli videoiden ja elokuvien siirron kännykän tai tietokoneen kautta tv-ruudulle ei pitäisi lisätä sähkön laitekulutusta merkittävästi. Ratkaisevia kotitalouden kulutuksen kannalta ovat laitteiden määrä, katseluaika ja valmiustilan ylläpidon kulutus.

Globaalilla tasolla mobiiliverkkoihin siirtyvä elokuvien, videoiden ym. median katsominen on aiheuttanut ja aiheuttaa tulevaisuudessa sähkönkulutuksen kasvua, jota myös striimauspalvelut lisäävät. Tämä ei suoraan näy kuluttajan kukkarossa, vaan laskun mobiilidatan siirrosta maksavat operaattorit. Suuntaus kuitenkin lisää sähkönkulutusta, sillä se aiheuttaa datakeskusten tiedonsiirtokapasiteetin kasvattamista.

Oman alueesi energianeuvojan löydät täältä.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.05.2024 | Energiaa

Tunnistatko niittykasvit? – ota älypuhelin avuksi

Eri lajien tunnistaminen on joskus hankalaa, mutta onneksi apu löytyy oman älypuhelimen sovelluksesta.

08.05.2024 | Energiaa

Akkusahat kokeilussa – kaveriksi monenlaiseen työhön

Saimme kokeiltavaksemme kolme erikokoista akkuketjusahaa polttopuiden katkomiseen mökillä. Ammatikseen metsätöitä tekevällä Jyrki Näkillä ei ollut...

02.05.2024 | Energiaa

Lisälaitteiden avulla lisäät kasvihuoneesi kukoistusta vähemmällä vaivalla

Tasainen kastelu, toimiva ilmastointi ja varjostus saavat kasvit kukoistamaan. Lisälaitteet säästävät aikaa ja vaivaa hoitajalta.