Kesätyöt aurinkosähkön parissa

Takaisin

Kesälomakausi on nyt lopuillaan ja Lumme Energian kesätyöntekijöiden työrupeama alkaa olla taputeltu ja koulun penkit kutsuvat nuoria kesämiehiä. Kuitenkin ennen sitä, palataan hieman ajassa taaksepäin ja katsellaan kesää kesätyöntekijöiden silmin. Tänä kesänä aurinkosähkötiimin vahvuuteen nostettiin kaksi lupaavaa tulokasta Lappeenrannan Teknillisestä Yliopistosta. Mikkelistä lähtöisin olevat sähkötekniikkaa 3 vuotta opiskellut Erkki Minkkinen ja energiatekniikkaa vuoden lukenut Sampo Vilve aloittivat kesätyönsä huhti-toukokuun vaihteessa.

kesapojat-aurinkopaneeli

Ennen työsuhteen alkua kummallakaan ei ollut kokemusta myyntityöstä, saati asiakaspalvelusta. Opintojen kautta aurinkosähköjärjestelmät olivat enemmän tai vähemmän tuttuja.

- Aluksi vähän jännitti asiakkaille soittaminen, kun näin nykynuorena tulee keskusteltua enemmän somessa kuin soittelemalla. Nopeastihan tuo jännitys lähti, kun vaan nosti luurin korvalle ja alkoi puhua, kertoo Sampo.

- Kokemuksen puute toi pientä kutkutusta, mutta asenne ratkaisee ja kun kone saatiin käyntiin niin jarrut katosivat, komppaa Erkki.

Ensimmäinen työpäivä oli kylmä ja kolea huhtikuinen aamu. Kello seitsemän ja edessä on aurinkosähköjärjestelmien kiinnikekoulutus Tampereella. Pientä jännitystä ilmassa, mutta jo tuttavalliset tervehdykset tiimin kesken ja matka Tampereelle voi alkaa. Matkan aikana oli hyvin aikaa tutustua uusiin työkavereihin ja ilmapiiri oli kevyt ja rento. Koulutuspäiviä pidettiin Mikkelissä opintojen ohella tutustuen toimistoon ja työtehtäviin. Konkareiden matkassa päästiin myös tekemään kartoitus- ja myyntikäyntejä asiakkailla.

Toukokuun alussa ensimmäisellä viikolla koitti tulikaste, sillä työviikon päätteeksi edessä oli Savonlinnan Rakenna ja remontoi -messut. Aurinkosähköstä kiinnostuneita oli runsaasti ja tiukkoja kysymyksiä viuhui korviin oikealta ja vasemmalta. Tapahtuma sujui odotuksiin nähden varsin hyvin ja saimme ensimmäiset asiakkaat Savonlinnan messuilta.

Kesän aikana tapahtumissa on keskusteltu aurinkosähköstä Järvi-Suomen alueella niin Mikkelissä, Puumalassa kuin Vaajakoskella ja muilla ympäröivillä alueilla. Lisäksi tapahtumalistaan kuului sähkönäyttely Hirvensalmen Kissakoskella.

- Kesätapahtumia on ollut mukava kiertää ja Erkin kanssa on oltu mukana monenlaisissa tapahtumissa. Tapahtumat ovat tuoneet mukavaa vaihtelua työtehtäviin onnistuneiden asiakaskohtaamisien kautta. Hyvältähän se tuntuu, että on saanut positiivista palautetta asiakkaiden kanssa käydyistä keskusteluista. Oma henkilökohtainen suosikki oli tuo sähkönäyttelyn pyörittäminen Kissakoskella, kun pääsi samalla näkemään vesivoimalan läheltä. Se kiinnosti paljon, kun opiskelee tuota energiatekniikkaa, tuumaa Sampo.

Kesätapahtumat sijoittuivat lähinnä viikonlopuille ja arki sujui työtehtävissä toimistolla. Pääasiallinen tehtävänämme oli aurinkosähkötarjouksien pyytäneiden asiakkaiden kontaktoiminen, sopivan kokoisten järjestelmien mitoittaminen ja lopuksi tarjouksien lähettäminen asiakkaille. Työtehtäviin kuului myös erilaisia juoksevia asioita sähköskootterin huollosta tuotannonseurannan asentamisiin ja asiakaspalvelua aurinkosähköjärjestelmiin liittyen.

lasten-sahkoauto-kokoaminen

- Työn monipuolisuus piti mielenkiintoa hyvin yllä. Toimistolla oli mukava työskennellä, kun työkavereiden huumori kevensi ilmapiiriä toimistohuoneessa. Työssä näki hyvin koko aurinkosähköjärjestelmän toimitusketjun tarjouspyynnöstä valmiiksi asennukseksi. Aurinkosähkö on tekniikkana tuttua opinnoista, mutta työ vahvisti näkemystä etenkin kuluttaja-asiakkaiden näkökulmaan. Pääsimme tutustumaan myös Lumme Energian maailmaan ja tekninen myyntipäällikkö Sauli vastasi mieltä askarruttaviin kysymyksiin myös varsinaisen työkuvan ulkopuolelta, pohtii Erkki.

- Samoja ajatuksia nousee myös itselleni mieleen, täydentää Sampo. Lumme Energialla työskentely toi paljon lisää tietoa aurinkosähköjärjestelmistä, niiden asentamisesta ja aurinkosähkön tuotannosta. Tässä näki hyvin sen, ettei kaikkea opita koulunpenkillä, vaan kokemus ja käytäntö näyttelee isoa roolia uusien asioiden oppimisessa. Lumme Energian henkilöstöstä tuli tunne, että tässä firmassa puhalletaan samaan hiileen ja ihmisillä on hyvä asenne. Tänne olikin helppoa tulla uutena työntekijänä töihin, kun alusta asti opastettiin työtehtävissä ja neuvotiin, jos oli jotakin epäselvää, kertoo Sampo.

aurinkopaneelit-asennus-nosturi

Yllättävää oli huomata se, miten paljon aurinkosähkö kiinnostaa ihmisiä. Tarjouksia lähetettiin kesän aikana satoja, mutta ainakin tapahtumissa huomasi sen, miten paljon aurinkosähkö kiinnostaa myös yleisesti ja energiana, ei pelkästään aurinkopaneeleiden hankintana. Vastaan tuli asiakkaita, jotka olivat kiinnostuneet aurinkosähköstä ja aurinkopaneeleista, vaikkei niiden hankinta ollut vielä ajankohtaista. Järjestelmien asennusmäärät lähes kaksinkertaistuvat vuosittain, kysyntä kasvaa siis valtavaa vauhtia.

Aurinkosähköjärjestelmiin saa jo nyt yhdistettyä erillisen tuotannonseurannan ja uusia lisätoimintoja ja -palveluja on kehitteillä paljon ja näiden rooli tulee korostumaan entistä enemmän. Globaalisti maailma siirtyy koko ajan hiilineutraalimpaan suuntaan ja Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Aurinkosähköjärjestelmä hankintana on pieni osa tätä tavoitetta, mutta sillä on suuri vaikutus yksittäiseen kotitalouteen ja näin järjestelmien yleistyessä, myös niiden yhteiskunnallinen vaikutus kasvaa.

aurinkopaneelit-katolla-300819

aurinko-kesapojat

Tässä vaiheessa jätämme toistaiseksi jäähyväiset Lumme Energialle ja siirrymme takaisin opiskelun pariin. Kiitos kesästä koko Lumme Energian henkilöstölle ja kaikille asiakkaille, jotka tapasimme kesän aikana. Erityiskiitokset tiimillemme Saulille, Joonakselle, Karille ja Mikolle ja markkinoinnin porukalle.

”Kohti ääretöntä ja sen yli!” -Buzz Lightyear

 

Kesäveijarit,
Erkki ja Sampo

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...