Invertteri muuntaa aurinkopaneelin tuottaman tasavirran sähköverkkoon sopivaksi

Takaisin

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista ja invertteristä eli vaihtosuuntaajasta. Aurinkopaneelit tuottavat auringosta tasavirtasähköä (DC), jonka invertteri muuntaa sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirtasähköksi (AC).

Pistorasiasta saatava vaihtovirtasähkö on Suomessa 230 volttia. Vaihtovirtasähkön suuruus voi vaihdella ylös- tai alaspäin 4 %, joskaan sillä ei ole vaikutusta sähkölaitteiden toimintaan.

Kun aurinkoenergiasta tuotetaan vaihtosähköä verkkoon, jännite nousee usein yli 230 voltin. Kun invertteri muuntaa tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi, se huolehtii myös, ettei jännite nouse yli sallitun rajan.

Invertteri herää käyntiin auringon kanssa ja vaipuu lepotilaan sen laskiessa

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä silloin kun ne saavat aurinkoenergiaa. Samaan tapaan toimii myös invertteri: se käynnistyy auringon noustessa ja menee lepotilaan pimeän tullen.

Invertteri herää käyntiin, kun aurinkopaneelit alkavat tuottaa sen vaatiman minimijännitteen. Mitä pienempi kyseisen invertterin vaatima minimijännite on, sitä nopeammin se käynnistyy ja alkaa tuottaa vaihtosähköä.

Kun aurinko laskee ja aurinkoenergian saanti loppuu, invertteri vaipuu lepotilaan jännitteen laskiessa alle 150 volttiin. Invertterin lepotilan kulutus on valmistaja- ja mallikohtaista, mutta esimerkiksi Froniuksien valmistamien inverttereiden yöajan kulutus on alle 1 W.

Lepotilasta heräämiseen invertteri tarvitsee usein enemmän tasasähköä verrattuna hereillä oloon. Esimerkiksi 3.0 kW tehoinen Fronius Symo 3.0-3-M -invertteri tarvitsee heräämiseen 200 voltin starttijännitteen, mutta se myös jatkaa vaihtosähkön tuottamista vielä 150 voltilla auringon laskun ja tehojen tippumisen jälkeenkin.

Froniussymo-blogi

Tarvitsetko apua invertterin valintaan? Lue blogista vinkkejä, miten valitset sopivan invertterin.

Oletko harkinnut aurinkosähköjärjestelmän hankkimista? Oman energian kaupassamme lasket tarjouksen juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä, ilman erillistä keskustelua myyjän kanssa. Anna kiinteistön tiedot laskuriin, lähetä tiedot ja saat tarjouksen sinulle räätälöidystä järjestelmästä suoraan sähköpostiisi.Asiakaslupauksemme

Joonas Kinnunen

Kirjoittaja

Joonas Kinnunen Joonaksen kyydissä pääset kurkistamaan uusimpiin sähköisiin ratkaisuihin liikkumisen ja asumisen saroilla. Ytimessä ovat sähkön tuottaminen aurinkosähkön avulla, sekä sähköautoilu ja sen ilmiöt. Insinööritieteiden ihailijana Joonaksen vapaa-ajassa ovat vahvasti mukana monipuolinen rakenteleminen, tekniset vimpaimet sekä myös penkkiurheilu ja itse sporttailu – niin paljon kuin vain kolmen lapsen isänä ehtii.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

14.09.2021 | blogi

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi kattaa jopa neljänneksen taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta

Aurinkosähköön satsaaminen on taloyhtiölle järkevä sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan alle kymmenessä vuodessa.

28.01.2021 | aurinkosähkö

On tärkeää auttaa asiakkaita tekemään vastuullisia energiaratkaisuja

Toimin Lumme Energialla teknisenä palvelumyyjänä ja hoidan aurinkosähköjärjestelmien ja sähköautojen latauspisteiden myyntiä kuluttaja-asiakkaille ja...

28.01.2021 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelin valinta: tarkista toimittajalta nämä viisi asiaa

Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäikäinen hankinta. Tämän vuoksi aurinkopaneelin valintaa on hyvä puntaroida eri näkökulmista tuotteen koko elinkaaren...