Invertteri muuntaa aurinkopaneelin tuottaman tasavirran sähköverkkoon sopivaksi

Takaisin

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista ja invertteristä eli vaihtosuuntaajasta. Aurinkopaneelit tuottavat auringosta tasavirtasähköä (DC), jonka invertteri muuntaa sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirtasähköksi (AC).

Pistorasiasta saatava vaihtovirtasähkö on Suomessa 230 volttia. Vaihtovirtasähkön suuruus voi vaihdella ylös- tai alaspäin 4 %, joskaan sillä ei ole vaikutusta sähkölaitteiden toimintaan.

Kun aurinkoenergiasta tuotetaan vaihtosähköä verkkoon, jännite nousee usein yli 230 voltin. Kun invertteri muuntaa tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi, se huolehtii myös, ettei jännite nouse yli sallitun rajan.

Invertteri herää käyntiin auringon kanssa ja vaipuu lepotilaan sen laskiessa

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä silloin kun ne saavat aurinkoenergiaa. Samaan tapaan toimii myös invertteri: se käynnistyy auringon noustessa ja menee lepotilaan pimeän tullen.

Invertteri herää käyntiin, kun aurinkopaneelit alkavat tuottaa sen vaatiman minimijännitteen. Mitä pienempi kyseisen invertterin vaatima minimijännite on, sitä nopeammin se käynnistyy ja alkaa tuottaa vaihtosähköä.

Kun aurinko laskee ja aurinkoenergian saanti loppuu, invertteri vaipuu lepotilaan jännitteen laskiessa alle 150 volttiin. Invertterin lepotilan kulutus on valmistaja- ja mallikohtaista, mutta esimerkiksi Froniuksien valmistamien inverttereiden yöajan kulutus on alle 1 W.

Lepotilasta heräämiseen invertteri tarvitsee usein enemmän tasasähköä verrattuna hereillä oloon. Esimerkiksi 3.0 kW tehoinen Fronius Symo 3.0-3-M -invertteri tarvitsee heräämiseen 200 voltin starttijännitteen, mutta se myös jatkaa vaihtosähkön tuottamista vielä 150 voltilla auringon laskun ja tehojen tippumisen jälkeenkin.

Froniussymo-blogi

Tarvitsetko apua invertterin valintaan? Lue blogista vinkkejä, miten valitset sopivan invertterin.

Oletko harkinnut aurinkosähköjärjestelmän hankkimista? Oman energian kaupassamme lasket tarjouksen juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä, ilman erillistä keskustelua myyjän kanssa. Anna kiinteistön tiedot laskuriin, lähetä tiedot ja saat tarjouksen sinulle räätälöidystä järjestelmästä suoraan sähköpostiisi.Laske tarjous  Oman energian kaupassa

Joonas Kinnunen

Kirjoittaja

Joonas Kinnunen Joonaksen kyydissä pääset kurkistamaan uusimpiin sähköisiin ratkaisuihin liikkumisen ja asumisen saroilla. Ytimessä ovat sähkön tuottaminen aurinkosähkön avulla, sekä sähköautoilu ja sen ilmiöt. Insinööritieteiden ihailijana Joonaksen vapaa-ajassa ovat vahvasti mukana monipuolinen rakenteleminen, tekniset vimpaimet sekä myös penkkiurheilu ja itse sporttailu – niin paljon kuin vain kolmen lapsen isänä ehtii.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

21.12.2020 | uutinen

Haemme myyntiedustajaa / yrittäjää Seinäjoelle

Haemme Seinäjoelle myyntiedustajaa / yrittäjää vastaamaan aurinkosähköjärjestelmien ja latauspisteiden myynnistä kuluttajille ja pk-sektorille....

16.12.2020 | aurinkosähkö

Mitä Wp tarkoittaa ja neljä muuta kysymystä aurinkopaneelien tehosta

Wattipiikki eli Wp on tehon yksikkö, jolla kuvataan aurinkopaneelien tuottamaa huipputehoa sähköntuotannossa. Aurinkopaneelien ostovaiheessa paras...

14.12.2020 | uutinen

Kartingia aurinkosähkön voimalla

Sähkö tulee autourheiluun rytinällä. Hirvensalmella kartingia on ajettu alusta alkaen sähköautoilla. Pian ne myös ladataan itse tuotetulla...