Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Takaisin

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat reippaillen, ja samalla säästyy ympäristöä ja rahaa. Aku haastaakin meidät kaikki lisäämään askelia arkeen – kävelyreissun voi suunnata vaikka kierrätyspisteelle tai taidenäyttelyyn!

Aku haastaa sinutkin: Huomaamatta lisää askeleita arkeen!

”Käveleminen säästää rahaa ja ympäristöä. Se myös parantaa kuntoa ja lisää mielen virkeyttä.

Haastan kaikki ottamaan seuraavan neljän viikon ajan 8 000–10 000 askelta päivässä! Askelmäärää on helppo seurata kännykän tai älykellon avulla. Tee retki vaikka kotipaikkasi taidenäyttelyyn tai yhdistä kävelyretkeen jätteiden kierrätyspisteellä piipahtaminen.”

Voit jakaa omat askeltenlisäysvinkkisi ja kertoa omista kävelyretkistäsi Lumme Energian ja Aku Partasen somekanavissa aihetunnisteilla #lummeenergia, #ilmastotekoiLumme ja #akupartanen.

 

Ulkona liikkuminen on aina ollut Aku Partaselle rakas ja tärkeä tapa viettää aikaa. Jo lapsena hän tottui retkeilemään ja oppi samalla arvostamaan Suomen puhdasta luontoa.

Meillä oli mökki Saimaan rannalla, joten järvet ja metsät ovat tulleet tutuiksi. Olen työni vuoksi joutunut matkustamaan paljon, ja suurkaupunkien hälyssä, pakokaasujen keskellä aina kaipaa puhdasta ilmaa ja vehreyttä, kilpakävelijä toteaa.

Aku pyrkiikin tekemään oman osansa ympäristön puolesta liikkumalla mahdollisimman paljon jalkaisin tai pyöräillen. Päivittäinen juoksulenkki Urheiluakatemialle käy lämmittelystä, ja kauppareissut ynnä muut päivittäiset menot hoituvat nekin pääkaupunkiseudulla kätevästi ilman omaa autoa.

– Jos en syystä tai toisesta ehdi ulkoilla, suosin julkista liikennettä. Omaa autoa käytän vain pidemmillä matkoilla, Aku summaa.

💡 Tiesitkö:
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 29 % syntyy liikenteestä ja matkailusta. Jos miljoona suomalaista kävelisi kahden kilometrin reissut kolmesti viikossa autoilun sijaan, säästyisivät 4 000 asukkaan hiilidioksidipäästöt. (Lähde: Sitra)

Kierrätyshuonekalut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä

Urheilija on iloinen siitä, että hän on viime aikoina pystynyt vähentämään myös lentomatkustusta. Aikaisemmin vuoristoleireille piti matkustaa Alpeille tai Etelä-Afrikkaan, mutta nykyään korkeanpaikantreenit onnistuvat myös koti-Suomessa.

– Meillä on käytössä treenihuoneita ja alppimajoja, joiden olosuhteet voi säätää vastaamaan 3 000 metrin korkeutta. Niiden hyödyntäminen säästää paljon aikaa, energiaa ja ympäristöä, Aku toteaa.

Urheilija kiinnittää huomiota ympäristöystävällisiin valintoihin myös jokapäiväisessä arjessaan. Suihkussa hän käy nopeasti ja säästää vettä myös pyykin- ja astianpesussa. Hän kierrättää kodin jätteet ja pohtii lisäksi ympäristöä kotia kalustaessaan.

– Monet huonekaluistani ja valaisimistani olen hankkinut käytettyinä. Jos joudun ostamaan jotain uutena, satsaan laadukkaisiin, kestäviin ja mielellään kotimaisiin materiaaleihin. Tosi hienoja kodin tarvikkeita löytää kuitenkin edullisesti esimerkiksi nettikirpputoreilta, kunhan malttaa vähän etsiskellä, Aku vinkkaa.


💡 Tiesitkö:

Keskivertosuomalaisen suurin hiilijalanjälki koostuu kodin kulutustavaroista, vapaa-ajasta ja palveluista sekä lemmikeistä ja mökkeilystä. Kodin kulutustavaroiden osuus hiilijalanjäljestä on 1 140 kg CO2e henkilöä kohden. Kun suosit kierrätettyjä tavaroita, voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi merkittävästi! Lähde: Sitra

Virtaa ja askelia kulttuurikierrokselta

Aku tunnustautuu esteetikoksi. Taide antaa elämään virtaa ja toimii vastapainona urheilulle.

– Kierrän paljon museoita, gallerioita ja taidenäyttelyitä. Niissä mieli rentoutuu ja saan uusia virikkeitä. Erityisesti pidän 1900-luvun alun klassisesta taiteesta ja maisemakuvista. Myös modernimmat veistokset viehättävät minua.

Galleriakierros on oiva tapa kasvattaa paitsi mielen hyvinvointia, myös päivittäistä askelmäärää. Aku haastaakin meidät kaikki jättämään auton kotiin aina kun mahdollista.

– Kävelyn lisäämisen voi aloittaa ihan pienestä ja ottaa tavoitteeksi vaikka 8 000 askelta päivässä. Bussista voi hypätä pois pari pysäkinväliä aikaisemmin tai lähikaupassa piipahtaa kävellen. Jos kotitalossa ei ole kierrätyspistettä, kävelyreissuun voi liittää vaikka asioinnin pahvin- tai muovinkeräyspisteellä!

Haluatko tehokkaamman kävelytreenin? Poimi talteen Akun vinkit!

Reipas kävely tarkoittaa kävelytahtia, jonka aikana sydämen syke on noin 120–130 lyöntiä minuutissa. Reippaan tahdin tunnistaa myös siitä, että tempossa hengästyy ja tulee hiki.

– Kävelyrytmiä kannattaa vaihdella. Voi kokeilla vaikka intervalliharjoitusta ja kävellä ensin pari minuuttia reippaasti ja sitten minuutin ajan rauhallisemmin. Tehoalueiden vaihtelu auttaa kehittämään kuntoa, Aku vinkkaa.

Tehovaihteluita syntyy luontevasti myös mäkitreenissä. Aku neuvoo etsimään jyrkähkön, noin 50 metriä pitkän mäen ja kipuamaan sen laelle reippaasti 5–10 kertaa. Mäkitreeniä voi toistaa alkuun vaikkapa kerran viikossa ja lisätä kiipeilykertoja pikkuhiljaa kunnon kasvaessa.

– Oleellista on kiivetä ylös lyhyin, terävin askelin, jolloin askelta kohden tarvitsee vähemmän voimaa. Alamäessä voi ottaa pidempiä ja rennompia askeleita ja antaa sykkeen tasoittua.

Haluatko lukea lisää Akun vinkkejä energisempään arkeen? Klikkaa blogiin.

Oletko kiinnostunut hiilijalanjälkesi pienentämisestä? Tutustu Lumme Energian Ilmastoteko-palveluun!

Lue Ilmastoteko-palvelusta

Myös energialähettiläämme Ida Hulkko haastaa meidät arjen ilmastotekoihin. Katso Idan haaste blogistamme!

Ida Hulkko haastaa sinutkin!

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.04.2024 | uutinen

Aurinkovoimalan rakentaminen alkaa toukokuussa - kotipeleissä äänestetään Aurinkoisin pelaaja

HJK:n ja Lumme Energian aurinkovoimalan rakentaminen käynnistyy toukokuussa. Kotipeleissä kannattajat pääsevät äänestämään jatkossa matsin...

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...

25.03.2024 | uutinen

Nimityksiä Lumme Energian johtoryhmässä

Lumme Energia kehittää edelleen organisaatiotaan tukemaan uutta strategiaa. Tässä yhteydessä kuluttaja-asiakasliiketoiminnan liiketoimintajohtajaksi...