EKOenergia -ympäristömerkki Kissakosken energialle

Takaisin

Hirvensalmen Kissakoskesta saatavalle energialle on lokakuussa 2019 myönnetty EKOenergia -sertifikaatti uusien vesivoimakriteerien mukaisesti.

Arvokas historia, moderni vesivoima

Kissakosken kanavan ympärillä oleva tehdasmiljöö on teollisuushistoriallisesti arvokas. Tehtaan alueeseen kuuluvat paperitehtaan tuotantorakennus 1920-luvulta, vuonna 1932 rakennettu voimalaitos sekä arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelemat asuinrakennukset. Nykyään Kissakoskella toimii kesäisin ravintola ja taidegalleria vaihtuvine näyttelyineen.

Kissakosken voimala on moderni vesivoimalaitos ja lokakuussa 2019 voimalaitoksessa tuotettu sähkö sertifioitiin EKOenergiaksi uusien vesivoimakriteerien mukaisesti. Uudet vesivoimakriteerit kiinnittävät huomion erityisesti kalojen kulkemiseen, veden virtaamaan ja jokien elinympäristöön.

EKOenergia -sertifioitu sähkö on paitsi 100 % uusiutuvaa, myös ympäristöjärjestöjen kestävyyskriteerien mukaista. Jokaista myytyä megawattituntia kohden lahjoitetaan 0,10 € Virtavesirahastoon. Rahasto tukee joenkunnostushankkeita ja auttaa parantamaan vesivoimaloita ympäröivää luontoa.

Hirvensalmella sijaitsevan Kissakosken voimalaitoksen kalatie.

Kalatietä pitkin käy taimenen tie

Etenkin vesivoimalan ympäristössä kalakannan suojelu on tärkeää ja siksi Kissakosken voimalan yhteyteen on rakennettu kalatie. Kalatietä pitkin kalat pääsevät ohittamaan laitoksen turvallisesti ja se tarjoaa myös paikkoja poikasten kehittymiseen täysikasvuisiksi. Erityisessä suojeluksessa ovat taimenet, joiden luonnonkiertoa ja poikasten istutuksia kalatie turvaa.

Vilkkaimpana kautena Kissakosken voimalan ohittaa virtaa pitkin jopa 2500 kalaa yön aikana.

Kalatien seurannassa on havaittu taimenia, siikoja, lahnoja, särkiä, salakoita, ahvenia, haukia, ankeriaita ja säyneitä. Taimenen mäti-istutuksissa on havaittu, että kalatiellä elämänsä aloittaneet poikaset kasvavat normaalisti ja jopa keskimääräistä isommiksi. Kalatie Kissakoskella on toiminut niin hyvin, että siellä on vieraillut useita vastaavia hankkeita suunnittelevia tahoja tutustumassa ympäristöön.

Lumme Energia mukana suojelussa

Lumme Energia on mukana ELY-keskuksen ja Etelä-Savon Kalatalouskeskuksen koordinoimassa hankkeessa, joka tähtää Mäntyharjun reitin taimenkantojen elvyttämiseen mäti-istutuksilla. Kissakosken kalatielle toimitetaan ekologisesti hajoavia taimenen mätirasioita ja mätiä. Vesialueen omistajat toteuttavat istutukset virtavesiin. Yhteistyöllä toteutettu kalojen istutus ja luonnonkierron elvyttäminen on pitkä projekti, joka kantaa hedelmää monipuolisempana vesiluontona.

Lue lisää Lumme Energian toimista yhteisen ympäristömme hyväksi kotisivuiltamme. Kurkistamme blogeissa muun muassa Kissakosken ympäristöön, Saimaan järvilohien suojeluun Elinvoimainen järvilohi hankkeessa ja EKOenergian tuotantoon.

Lue blogi Kalaruuhkaa Kissakosken kalatiessä!

Kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta on kirjoittanut blogin Kissakosken kalatiestä.

Lue lisää Kissakosken kalatiestä
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...