Datahub tuo muutoksia järjestelmiimme 10.2. - 20.2. välisellä ajalla

Takaisin

Suomessa otetaan helmikuussa käyttöön sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub, joka varastoi kootusti asiakas-, mittaus- ja käyttöpaikkatietoja koko valtakunnan tasolla. Asiakkaalle järjestelmän käyttöönotto ei aiheuta toimenpiteitä.

Datahub kerää suomalaisten sähkönkäyttötiedot yhteen tietojärjestelmään

Järjestelmää hallinnoi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ja sitä käyttävät kaikki noin sata sähkönmyyjää, kahdeksankymmentä verkkopalveluyhtiötä sekä lukuisat käyttöoikeuden saaneet palveluntarjoajat.

Asiointi sujuvammaksi

Asiakkaalle järjestelmäuudistus näkyy sujuvampana asiakaspalveluna esimerkiksi myyjänvaihto- ja muuttotilanteissa reaaliaikaisesti saatavan taustatiedon ansiosta. Yhä useampi sopimusasia selviää jo yhden puhelun aikana. Aiemmin sähkönkäyttöpaikkaan, asiakkaaseen ja mittauksiin liittyvää tietoa on ollut hajautetusti eri yhtiöiden järjestelmissä, mikä on hidastanut toisen sähkönmyyjän sopimustilanteen selvittämistä.

Käyttöpaikkatunnus muuttuu

Jokaisessa kohteessa, jossa sähköä käytetään, kuten kodissa ja mökillä, on yksilöllinen käyttöpaikkatunnus. Uudistuksen myötä tunnukset muuttuvat automaattisesti 18-numeroisiksi GSRN-tunnuksiksi. GSRN-tunnukset korvaavat vanhat käyttöpaikkatunnukset 21.2.2022 alkaen kokonaan, esimerkiksi sähkölaskuilla, sopimuksissa ja OmaLumme-palvelussa.

Datahub tuo muutoksia järjestelmiimme 10.2. - 20.2. välisellä ajalla

Fingrid ottaa datahubia käyttöön portaittain. Muutoksista johtuen osa Lumme Enerigan palveluista on hetkellisesti poissa käytöstä. Esimerkiksi sähkön mittaustietoja ei voi tarkistella OmaLumme-palvelussa eikä oman sähkönkulutuksen seuranta tällä aikavälillä ole mahdollista.

Lisäksi OmaLumme-palvelu on kokonaan suljettu:

  • ke 9.2. klo 16.00 - pe 11.2. klo 8.00
  • ti 15.2. klo 8.00 - ke 16.2. klo 8.00
  • pe 18.2. klo 8.00 - ma 21.2. klo 8.00
Mittaustiedot alkavat kertymään palveluun 20.2. alkaen ja lopulliset toteutuneet mittaustiedot ovat nähtävillä OmaLumme-palvelussa 26.2.2022 alkaen. Muutostöiden aikaan palvelussa voi esiintyä häiriöitä. Pahoittelemme tilannetta.

Fingridin hallinnoima datahub-asiakasportaali avautuu kuluttaja-asiakkaille 15.3.2022.

Tuntinetotus tuo säästöjä aurinkotuottajille

Vuoden 2023 alusta lähtien itse tuotetun aurinkosähkön kannattavuus paranee, kun datahubin mahdollistama tuntinetotus saadaan käyttöön. Säästö perustuu siihen, että kaikki tunnin aikaisen kulutuksen alittava itsetuotettu sähkö vähentää verkkopalvelulaskua ja sen verojen osuutta.

Energiayhteisöjen perustaminen kannattavaksi

Datahub mahdollistaa vuoden 2023 alussa myös energiayhteisöjen perustamisen esimerkiksi taloyhtiöihin kaikkien Suomen jakeluverkkoyhtiöiden alueella. Asukkaat voivat jatkossa käyttää asunnoissaan taloyhtiön omaa aurinkoenergiaa.

Turvallinen järjestelmä

Datahub on osa älykästä ja turvallista valtakunnallista energiajärjestelmää. Datahubiin kasattu tieto on reaaliaikaista sekä jäljitettävää, tietoturvavaatimukset ja yksityisyydensuoja tarkasti huomioiden.

Voit halutessasi tarkastaa omat datahubiin tallennetut tietosi 15.3.2022 alkaen datahubin asiakasportaalista. Asiakasportaaliin tunnistaudutaan suomi.fi-palvelun tarjoaman tunnistuspalvelun avulla.

Jos kiinnostuit lukemaan lisää aiheesta, tutustu datahub-tietopakettiimme tästä.

Datahub-tietopakettiin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

20.06.2022 | uutinen

Haemme uutta Toimitusjohtajaa luotsaamaan Lumme Energian kohti seuraavaa askelta

Me Lumme Energialla tarjoamme hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen. Haemme uutta Toimitusjohtajaa luotsaamaan Lumme Energian...

03.06.2022 | uutinen

Opiskelija-asuntojen sähkökatkos Viikissä on nyt ohi

Osalta Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön HOASin asukkaista katkesivat sähköt sähkönmyyjän vaihtumisen yhteydessä. HOASin kohteet siirtyivät...

01.06.2022 | uutinen

Haemme henkilöä uuteen Data Engineer -rooliin

Me Lumme Energialla tarjoamme hyvää energiaa ja autamme asiakkaitamme valitsemaan sopivimmat energiaratkaisut. Olemme rakentamassa alan parasta...