Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Takaisin

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellut oma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain. Kysyntä ja hinnat saattavat pian lähteä taas nousuun.

Vuonna 2024 omakotitaloon saa aurinkopaneelit keskimäärin 7 000–8 000 eurolla. Pienempiä voimaloita on voinut saada jopa alle viidellä tonnilla. 

Lumme Energian tuotepäällikkö Sauli Kuparinen kertoo, että kun pientalon aurinkopaneelipaketin hinta suhteutetaan paneelien tehoon, tulee yhdelle kilowattipiikille hintaa tällä hetkellä noin 1,2 euroa, asennettuna ja alveineen. 

Vielä nelisen vuotta sitten Lumme Energialla vastaava hinta saattoi olla jopa yli 2 euroa. Hinta on siis laskenut jopa 40 prosenttia. 

Kun aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt, järjestelmien teho on kasvanut, mutta paneelien koko tai määrä ei. 

– Aurinkopaneelien tehot ovat kasvaneet aika lailla. Kun aloimme myydä aurinkosähköjärjestelmiä, paneelit olivat 260-wattisia. Nyt ne ovat jopa 440-wattisia, ja wattipiikkihinta on tasaisesti laskenut, Kuparinen avaa.

Notkahtanut kysyntä laski aurinkopaneelien hintoja

Hintatason lasku johtuu yksinkertaisesti vanhasta kunnon kysynnän ja tarjonnan laista.

– Koronapandemian aikaan oli sekä valtava kysyntäpiikki että toimitusvaikeuksia. Sen jälkeen tukkurit halusivat maksimoida paneelien saatavuuden ja täyttivät varastojaan. Sitten talvelle 2023 ei tullutkaan niin suurta energiakriisiä kuin odotettiin ja kysyntä heikkeni huomattavasti, kertoo Lumme Energian liiketoimintajohtaja Mikko Luhtaniemi. 

Kysyntä vilkastuu todennäköisesti taas pian, koska tarve päästöttömästi tuotetulle sähkölle kasvaa jatkuvasti. 

– Uskon, että nyt vuonna 2024 on vielä ostajan markkinat, Luhtaniemi arvioi.

Haluaisitko tarjouksen paneeleista omalle katollesi? 

Mistä aurinkopaneelien hinta muodostuu?

Aurinkopaneelipakettien hintaan kuuluu muutakin kuin itse aurinkopaneelit – kokonaishintaan lasketaan mukaan esimerkiksi kiinnikkeet, kaapelit ja invertteri, sekä tietysti asennuksen ja suunnittelun osuus. 

”Asennetun järjestelmän hinnasta noin neljännes on itse paneelia. Loput 75 prosenttia on kaikkea muuta."

– Sauli Kuparinen 

Paneelien hinnat eivät ole ainoita, joiden hinnat ovat tulleet alaspäin. 

– Myös asennusten hinnat ovat olleet laskussa. Kiinnikkeidenkin hinnat ovat laskeneet, mutta invertterien hinnat ovat pysyneet samalla tasolla, Kuparinen analysoi. 

Tekniikka, materiaalit ja laatu näkyvät hinnassa

Eurooppalaisilla aurinkopaneeleilla on tällä hetkellä hieman isompi hintalappu kuin Aasiassa valmistetuilla. Luhtaniemi selittää hinnat paneelien laadun kautta.  

”Eurooppalaisten paneelien kapselointikalvo on tehty eri tekniikalla. Tiedämme stressitestienkin pohjalta, että meidän parhaassa paneelissamme eli Lumme Luksus Ekossa paneelien teho pysyy käyttövuosien aikana korkeammalla kuin halvemmissa paneelimalleissa.” 

– Mikko Luhtaniemi

Hintaeroja aiheuttaa myös aurinkopaneelien osissa käytetyt materiaalit – esimerkiksi lasipinnoite, taustalevyt ja kehykset. Myös Kuparinen vahvistaa, että osat ja materiaalit ovat yleensä kalliimmissa paneeleissa laadukkaampia ja kestävämpiä. 

Lumme Luksus Eko on nimensä mukaisesti valmistettu ympäristöystävällisesti, ja niiden valmistajalla on vastuullisuutta osoittamassa Cradle to Cradle -sertifikaatti.

LUMME_Aurinkopaneeliasennus_lokakuu_22_Jyväskylä-(21) 

Pelkkä hinta ei ratkaise – keskity aina laatuun ja kokonaistoimitukseen

Paneelien wattipiikkien hinta on hyvä tietää, kun ostohousuja pukee jalkaansa. Sitä kannattaa rohkeasti kysyä, kun valitsee itselle sopivaa toimittajaa. 

– Kannattaa muistaa, että yksittäisen paneelin teho ei ole ratkaisevaa eikä kerro, mikä on paras paneeli. Järjestelmän kokonaisteho suhteessa kokonaishintaan on tärkeämpää. Lisäksi pitää miettiä, millainen takuu paneeleilla on ja mitä kokonaistoimitus pitää sisällään, Luhtaniemi muistuttaa. 

Takuun näkökulmasta kannattaakin luottaa toimijoihin, joilla on toimintavuosia sekä edessä että takana. 

Hankintaa miettiessä on hyvä pitää mielessä sekin, että vuoden 2025 alussa kotitalousvähennykset voivat muuttua. Hallitus on kaavaillut muutoksia kotitalousvähennyksiin – tulevaisuudessa kotitalousvähennystä voi saada aiempaa vähemmän. Tarkat muutokset kotitalousvähennyksen supistuksiin selviävät kesän 2024 aikana. 

Laske hinta-arvio paneeleille parissa minuutissa

Haluatko tietää, paljonko aurinkopaneelit sinun kotisi tai mökkisi katolle maksaisivat? Oman energian kaupassa saat jo hetkessä alustavan tarjouksen. Tarjouksen voi pyytää silkkaa uteliaisuuttaan – se ei sido vielä mihinkään!

Voit myös kokeilla aurinkopaneelilaskuriamme – se kertoo, kuinka paljon oma aurinkovoimala voisi tuottaa sinulle energiaa ja paljonko säästäisit sähkölaskussa.

Luhtaniemi lupaa, että aurinkopaneelit ehtii vielä saada kesälle 2024. Käypä siis naputtelemassa toiveesi ja katso, mikä olisi sinulle sopivanhintainen paketti!

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...

29.12.2023 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia...