Apua arkeen ja tukea sähkölaskuihin

Takaisin

Sähkön hinnat ovat energiakriisin vuoksi nousseet voimakkaasti. Sähkönkulutuksen vähentäminen ja ajoittaminen edullisemmille tunneille on yhä tärkeää. Suomen hallitus on päättänyt tukea talven sähkölaskuja eri keinoin. Kooste niistä alla.

 

Takautuvasti maksettava sähköhyvitys

Laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä on tullut voimaan 6.3. 

Sähköhyvitys koskee kuluttajia, joiden sähkön hinta on ollut yli 10 snt/kWh tai joilla on ollut tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuva sopimus.

Sähköhyvityksen määrä perustuu vuoden 2022 marras- ja joulukuun sähköenergian kulutukseen ja asiakkaan sähköenergian hintaan marras- ja joulukuussa 2022 sekä tammikuun 2023 aikana. Tammikuun osalta hyvitys kerrotaan kahdella. Näin ollen hyvitystä maksetaan laskennallisesti neljän kuukauden ajalta 50 % sähköenergialaskun omavastuun 90 euroa/kuukausi ylittävältä osalta, kuitenkin enimmillään 700 euroa kuukaudessa.

Tuki maksetaan tämän hetken tietojen mukaan kahdessa erässä sähkölaskujesi yhteydessä laskutusrytmisi mukaisesti. Ensimmäinen hyvityserä näkyisi aikaisintaan huhtikuun laskulla. Sähköhyvitys maksetaan automaattisesti eduskunnan määrittelemien periaatteiden mukaisesti. Odotathan  hyvitystä rauhassa, asiakaspalvelumme on tällä valitettavasti ruuhkautunut. 

Sähkön arvonlisävero alenee väliaikaisesti 10 prosenttiin 

Arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin ajalle 1.12.2022-30.4.2023. Arvolisäverokannan alentaminen koskee ainoastaan sähkönmyyntiä eikä esimerkiksi sähkönsiirtoa. Alennettua verokantaa sovelletaan sähkön myyntienergiaan ja kuukausimaksuun sekä pientuottajilta ostettavaan ylijäämäsähköön. Sitä ei sovelleta sähkönsiirron, sähköverkon, laskukopioiden tai esim. aurinkopaneeleiden maksuihin.

Siirrämme arvonlisäveron alennuksen myyntisopimuksesi hintoihin sellaisenaan, sopimustyypistä riippumatta. Muutos näkyy ensimmäisen kerran laskulla, jossa laskutetaan joulukuun sähkönkulutus ja viimeisen kerran laskulla, jossa laskutetaan huhtikuun sähkönkulutus. Arvonlisävero nousee takaisin 24 prosenttiin 1.5.2023 alkaen. Muutos tulee voimaan automaattisesti eikä vaadi sinulta toimenpiteitä. Oma Lumme -palvelusta näet omat sähkönhintasi ajankohtaisella arvonlisäverolla.

Sähkön kotitalousvähennys verottajalta

Voit hakea sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölasku ylittää 2 000 euroa ajalla 1.1.-30.4.2023. Sähkövähennyksen määrä on 60 %, kuitenkin enintään 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Verovähennys tehdään suoraan veroista. Lisätietoja sähkövähennyksestä ja sen hakemisesta saat osoitteessa vero.fi

Sähkötuki pienituloisille Kelalta

Voit saada sähkötukea 1.1.2023-30.4.2023 käytetystä sähköstä, jos et voi täysimääräisesti hyödyntää kotitalousvähennystä. Kelan maksama sähkötuki on tarkoitettu vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkölaskuihin. Tukea voi saada 400 euroa ylittävästä kuukauden sähkölaskusta 60 %. Lisätietoja sähkötuesta ja sen hakemisesta saat osoitteessa kela.fi

Tarvitsetko laskullesi maksuaikaa? 

Jos haluat siirtää laskun eräpäivää tai sopia maksusuunnitelmasta, otathan yhteyttä ennen eräpäivää. Silloin jatkosta on helpompi sopia ja vältyt mahdollisilta muistutus- ja perintäkuluilta. Ropo Capitalin asiakaspalvelu palvelee sinua puhelimitse numerossa 09 2315 0462 arkisin kello 8-20 ja lauantaisin kello 10-15. Voit myös asioida osoitteessa ropo-online.fi. Laskun eräpäivää voi siirtää ennen sen erääntymistä helposti myös OmaLumme-palvelussa osoitteessa oma.lumme-energia.fi.

Energiansäästöllä pienempi lasku

Olemme koonneet avuksesi energiansäästövinkkejä, joiden avulla voit vähentää sähkönkulutustasi. Tutustu myös, paljonko eri laitteet ja kodinkoneet käyttävät sähköä. Sähkön säästämisellä ja ohjaamisella edullisemmille tunneille on iso vaikutus sähkön riittävyyteen Suomessa ja tulevaisuuden sähkön hintaan meidän kaikkien osalta. Lue sähkön säästövinkeistä täältä.

OmaLumme-palvelun uudet ominaisuudet tukevat sähkön säästämisessä

OmaLumme-palvelumme auttaa havaitsemaan sähkönkulutuksessa pidemmällä aikavälillä tapahtuneet muutokset ja äkilliset kulutuspiikit. Se motivoi lisäämään asumisen energiatehokkuutta. Pian saat entistä monipuolisemman työkalun sähkönkulutuksesi seurantaan ja ennakointiin. Vielä alkutalven aikana

  • Saat käyttöösi mobiilisovelluksen, jolla kulutustietojesi seuranta kilowattitunteina ja euroina sekä sopimuksesi, pörssihinnan ja laskutilanteen tarkastelu käy näppärästi.
  • Selainversioon tulee uusi älykäs kulutusnäkymä vanhan rinnalle. Tekoälyn ja antamiesi kodin perustietojen, kuten lämmitystavan ja sähkölaitteiden avulla näet, mihin eri luokkiin sähkönkulutus kodissasi jakaantuu. Uutta on myös se, että voit jatkossa verrata oman kotisi sähkönkulutusta muihin vastaaviin kotitalouksiin. Palvelu myös ennustaa tulevan kuukauden kulutuksesi.

Näin pääset palveluun

Kirjaudu osoitteessa oma.lumme-energia.fi. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.11.2023 | uutinen

Vaihda ympäristöystävällisempään sähköiseen laskuun

Mitä jos vaihtaisit jo pois paperilaskusta? Sähköinen lasku helpottaa sinun arkeasi ja säästää yhteistä luontoamme. Sähköinen lasku eroaa paperisesta...

Tutustu Viljan vierailuihin

Syksyn ja talven aikana Vilja Schepel vierailee energiaremontteja suunnittelevien ja toteuttavien kodeissa antamassa vinkkejä energiansäästöön ja...

Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi

Vilja Schepel vastaa yleisimpiin energiansäästöön ja energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin.