Toivakan kunnalle oma aurinkovoimala Lumme Energialta

Takaisin

Kunnilla ja pk-yrityksillä on aurinkoenergian hyödyntämisessä runsaasti käyttämätöntä kapasiteettia. Toivakan kunnan tekninen johtaja Jukka Paalanen sanoo, että julkisten rakennusten vesikatot ovat lähes kokonaan hyödyntämättä energiantuotannossa.

– Vesikatot ovat käyttämätöntä hukkatilaa. Lapetta kunnista varmasti löytyy, Jukka Paalanen tiivistää.

Toivakan kunta teki saatujen tarkkojen laskelmien perusteella päätöksen ottaa jätevedenpuhdistamon ja koulukeskuksen katot hyötykäyttöön. Se tilasi katoille kaksi voimalaa, joissa yhteensä 210 aurinkopaneelia.

Lumme Energia asensi paneelit keväällä ja kesäkuun alussa voimalat otettiin käyttöön. Nyt noin 360 neliötä aurinkopaneeleja tuottaa sähköä reilun puolenkymmenen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

– Aurinkovoimaloiden tuotto menee suunnitellusti liki 100 -prosenttisesti kohteiden käyttöön ja seuraavien kohteiden mallinnus on jo työpöydällä. Jos kesällä tarvitaan jäähdytystä, se voitaisiin mainiosti korvata aurinkovoimaloilla, perustelee Toivakan tekninen johtaja Jukka Paalanen.
Hän arvelee, että aurinkovoimaloiden tuottaman sähkön varastoiminen lisää kannattavuutta entisestään, kun tekniikka kehittyy. Toivakan kunnan investointi maksaa itsensä takaisin alle 10 vuodessa. Kunta sai investointiin Business Finlandin tukirahaa 20 prosenttia.

– Se raha kannatti hyödyntää, sanoo Paalanen.

Lumme Energian teknisen myyntipäällikön Sauli Kuparisen mukaan yhteistyö Toivakan kunnan kanssa lähti liikkeelle parisen vuotta sitten. Tuolloin kunta teetti aurinkoenergiaselvityksen. Siinä paljastui Toivakasta puolenkymmentä kohdetta, joissa aurinkoenergiaa voitaisiin hyödyntää.

Nyt 210 paneelin järjestelmä jauhaa Toivakassa optimitilanteessa sähköä 58 kilowattipiikkiä. Paneelien sähköntuotanto käynnistyy jo varhain aamulla auringon noustessa ja kasvaa tasaisesti iltapäivän tunteihin saakka. Paneelien tuotanto ehtyy, kun aurinko painuu horisonttiin ja ilta hämärtyy kesäkuussa klo 23 aikoihin. Hetkellinen teho aurinkoisina päivinä on koulukeskuksella reippaasti yli 30 000 wattia.

Toivakan kunnan koulukeskuksen ja jätevedenpuhdistamon aurinkosähkön tuotantoja voit seurata täältä:

– Toivakassa aurinkopaneelit ovat optimaalisessa suunnassa. Niiden tuotantoa eivät rajoita puiden varjot eikä korkeammat rakennukset. Katot ovat harjakattoisia. Se helpotti asennusta ja teki asennustyöstä myös edullisemman, Kuparinen kertoo.

Sauli Kuparinen sanoo, että erityisesti pk-yrityksillä ja kunnilla olisi edellytyksiä hyödyntää aurinkoenergiaa paljon nykyistä enemmän. Hän patistaa kuntia ja pk-yrityksiä rohkeasti selvittämään aurinkovoimaloiden mahdollisuuksia energiantuotannossaan. Oikein mitoitetuilla ratkaisuilla voidaan leikata julkisten rakennusten energiakulutuksesta iso pala.

Laskelmat nopeasti

Lumme Energialla on valmiit suunnitteluvälineet energialaskelmiin. Yhtiö pystyy nopeasti kartoittamaan potentiaaliset aurinkoenergiakohteet. Investoinnin hinta ja kustannustehokkuus selviävät muutamassa päivässä päätöksenteon pohjaksi.

– Kotimaisuusaste pyritään myös pitämään mahdollisimman korkealla. Voimaloiden asennuksessa paneeleita ja invertteriä lukuunottamatta käytetään kotimaisia tuotantoa, Kuparinen kertoo.

Sauli Kuparisen mukaan Lumme Energialla on useita neuvotteluja eri kuntien ja pk-yritysten kanssa aurinkoenergian hyödyntämisestä.

Toivakka suhtautui hyvin ennakkoluulottomasti aurinkoenergiaan ja muihinkin sähkön ekologisiin käyttöratkaisuihin. Kunnasta löytyy muun muassa Lumme Energian latauspiste sähköautoja varten. Teknisen johtajan Jukka Paalasen mielestä ekologiset sähköratkaisut tuovat Toivakan kunnalle myös positiivista näkyvyyttä.

Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen näkee aurinkoenergian hyödyntämisessä myös opetuksellisia tavoitteita.
– Kouluopetuksessa pystytään oppilaille havainnollistamaan aurinkopaneelien tuottamaa sähkötehoa tunti tunnilta ja vertaamaan sitä vaikka sähkökiukaan tai television käyttötuntimäärään tai sähköautolla kuljettuun matkaan.

Laske tarjous oman energian kaupasta

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Kari Toiviainen

Kirjoittaja

Kari Toiviainen Karilla on takana lähes 50 vuoden toimittajakokemus sanomalehdistä ja Yleisradiosta. Viimeiset 17 vuotta Kari oli Yle Etelä-Savon maakuntaradion päällikkönä. Kari toimii nykyään freelancerina ja tekee yrityksensä nimiin useille eri medioille juttuja.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...