Miten tehdä vastuullisempia vaatevalintoja?

Takaisin


Helpointa on toimia ympäristöystävällisesti kun jo ennen ostosten tekemistä miettii, millaisia tuotteita oikeasti tarvitsee ja mistä ne olisi järkevintä ostaa. Erityisesti vaatteita hankkiessa ekologisinta on jättää kauppaan turhat heräteostokset, sillä vaatteiden valmistus kuormittaa ympäristöämme merkittävästi.vaatteet_roikkumassa

Vaatetus- ja jalkineteollisuus kuluttaa tällä hetkellä 8 prosenttia maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä. Tämä määrä on lähes yhtä paljon kuin koko Euroopan Unionin yhteenlasketut päästöt.

Meidän kuluttajien on mahdollista pienentää vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia tekemällä parempia valintoja vaatekaupassa. Tässä blogitekstissä kerron, mihin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota vaatteita valitessa.

Ekologiset materiaalit pienentävät vaatteiden ympäristövaikutuksia

Vaatteemme ovat alun perin kotoisin esimerkiksi puuvillapelloilta, lampaiden turkista tai erilaisista muovijalosteista. Sekä raaka-aineiden tuotanto että muuntaminen kuiduista kankaiksi käyttää valtavia määriä vettä, kemikaaleja, työvoimaa ja muita jalostusresursseja. Lisäksi raaka-aineiden tuotanto aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä sekä muita ympäristövaikutuksia.

joki_puro_aitijalapsiJos vaatteiden tuotantoon käytettäisiin enemmän ekologisia materiaaleja kuten esimerkiksi kierrätettyä polyesteria, kierrätys- tai luomupuuvillaa tai muita vettä säästäviä kuituja, kuten hamppua, pystyisimme pienentämään vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia.

 

Me kuluttajina voimme myös lähettää vahvan viestin tuottajille pyytämällä enemmän ympäristöystävällisiä materiaaleja ja valitsemalla näitä myös tehdessämme vaateostoksia.

Vastuullinen kuluttaja pidentää vaatteen käyttöikää oikeanlaisella huollolla

Vaatteiden pitkäikäisyys on avain kestävään kulutukseen. Keskittymällä laadukkaisiin tuotteisiin ja niiden oikeanlaiseen hoitoon, on mahdollista tehdä vaatteista pitkäikäisempiä ja kestävämpiä.

Ostamisen yhteydessä on tärkeää valita laadukas vaate sekä malli, joka on ajaton ja toimii käytössä pitkään.

PesuohjemerkinnatJotta vaatteilla olisi pidempi käyttöikä, kannattaa noudattaa kunkin tuotemerkin hoitosuosituksia. Joskus vaatteen pieni korjaaminen myös pidentää sen käyttöikää pienellä vaivalla. Monet vaatemerkit järjestävät myös korjauspalveluita ja klinikoita tuotteilleen.

Eettinen vaatetuotanto pitää huolta myös ihmisistä

kukkia-aissa-500-nettiinVaatteiden vastuullisuuteen sisältyy myös yhteiskunnallisesti vastuullinen valmistus ja sitoutuminen sosiaalisesti positiivisten vaikutusten luomiseen ympäröiville yhteisöille ja sidosryhmille. Matalan palkkatason maissa tapahtuvaan vaatetuotantoon sisältyy paljon epäkohtia, joista kuluttajan voi olla vaikea ottaa selvää.

Siksi vaatteita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota, miten avoimesti vaatemerkki kertoo valmistuksestaan ja sen eettisestä puolesta.

Joillakin vaatemerkeillä on käytössään eettisestä valmistuksesta kertova Fair Trade tai Fair Wear sertifikaatti, joka todentaa eettisen valmistamisen. Valitettavasti pienemmille merkeille kyseisten sertifikaattien saaminen voi olla liian kallista, jolloin vastaavaa luottamusta voi rakentaa myös avoimella kommunikaatiolla.

Viisi vinkkiä vastuullisen vaatteen valintaan:

1. Osta vain tarpeeseen ja laadukasta.
Jos pystyt näkemään tuotteelle monta käyttötarkoitusta ja aiot käyttää sitä pitkään, vaate on todennäköisesti hyvä valinta.

2. Harkitse tarkkaan eläinperäisiä tuotteita.
Niiden vastuullisuudesta on vaikeaa ottaa selvää. Esimerkiksi vastuullisen untuvan tuotannossa on paljon epäselvyyksiä. Vältä ainakin sertifioimatonta untuvaa.

3. Mulesing-vapaa merinovilla on yksi luotettavimmista eläinperäisistä materiaaleista.
Sen valmistukseen on laajasti käytettyjä ja valvottuja sertifikaatteja. Vältä sertifioimatonta merinovillaa. Jos sertifikaatista ei ole mainintaa, niin sitä ei ole olemassa.

4. Vältä perinteistä puuvillaa ja suosi kierrätettyä puuvillaa tai luomupuuvillaa.
Myös puukuidusta valmistettu tencel tai kierrätetyt tekokuidut kuten kierrätetty polyester tai polyamidi on hyvä valinta.

5. Tarkista valmistajan taustat ja sitoutuminen vastuulliseen ja eettiseen tuotantoon. Vastuullisuussertifikaatit kuten GOTS, Oeko-tex 100 tai Bluesign ovat askel oikeaan suuntaan. Ne eivät kuitenkaan kerro kaikkea valmistuksesta, materiaaleista ja brändistä. Tutustu brändiin sen omilla sivuilla ja tarkista, mitä he kertovat omasta vastuullisuudestaan.

Weekendbee on suomalainen, vastuullisesti valmistettuihin urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin keskittyvä verkkokauppa.

Asiakasetuohjelmamme Lumme-tiimin kautta saat 15 % alennuksen WEEKENDBEE:n verkkokaupaan. 

Weekendbeen verkkokaupasta voit tilata vastuullisesti tuotettuja urheilu- ja ulkoiluvaatteita.

Lumme-tiimi
Aissa Paronen

Kirjoittaja

Aissa Paronen on vastuullisiin urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin erikoistuneen verkkokauppa Weekendbeen toinen perustaja. Innokas ulkoilmaihminen, joka ilmastoahdistuksen sijaan pyrkii löytämään positiivisia tapoja muuttaa elämäänsä kestävämpään suuntaan.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...