Kesän kuumuus haastaa ruoan säilyvyyden. Jääkaapin oikea käyttö, uudet energiatehokkaat ominaisuudet ja kylmälaukku kauppareissulla estävät pilaantumisen ja pitävät mielen – ja vatsan – rauhallisena.
Jääkaappien uudet ominaisuudet takaavat ruuan hyvän säilyvyyden. Ominaisuudet vaihtelevat mallin mukaan. Vanhemmissa kylmälaitteissa kylmä ilma laskeutuu kaapin alaosaan. Uusissa jääkaapeissa taas on jokaiselle ruoka-aineelle sopiva paikka ja lämpötila. Esimerkiksi vihanneksille tarkoitetussa laatikossa voi olla kosteampi ilma kuin muualla jääkaapissa. On mahdotonta kertoa yksiselitteisesti, missä kohtaa jääkaapissa mitäkin ruokia pitäisi säilyttää. Kunkin kylmälaitteen eri ruoka-aineille tarkoitetut osastot voi tarkistaa laitteen käyttöohjeesta. Katso myös elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä, mikä on oikea säilytyslämpötila ja säilytysohje.
– Jääkaapista saadaan tasalämpöinen tehokkaalla ilmankierrolla. Silti yksi osasto voi olla normaalia kylmempi. Uusissa malleissa elintarvikkeiden käyttöikä pitenee, jos kaapissa yhdistyvät sopiva kosteus ja alhainen lämpötila. Joissakin malleissa kosteutta voi myös säätää, kertoo toimitusjohtaja Taina Luukkainen Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry:stä.
Pikaviilennyksen voi laittaa päälle kauppaan lähtiessään. Silloin kaappi kylmenee hetkeksi normaalia enemmän eikä lämpene liikaa, kun se jälleen täyttyy isosta määrästä erilaisia ruoka-aineita.
”No frost” on ominaisuus, jolla pakastin sulattaa itse itsensä. Varsinaisesti pakastimen lämpötila ei samalla tietenkään nouse vaan automatiikka sulattaa vain kaappiin kertyneen huurteen.
Osasta jääkaapeista löytyy toiminto, joka ohjaa laitetta kylmenemään silloin, kun kaappia käytetään eniten.
– Usein aamuisin jääkaapin ovea avataan ja suljetaan paljon. Automatiikka kylmentää jääkaapin automaattisesti, jotta sisälämpötila pysyy sopivana aamutoimien aikana.
Lomatoiminto nostaa jääkaapin lämpötilan loman ajaksi, kun kaappi jää lähes tyhjäksi. Silti esimerkiksi sinapit ja ketsupit säilyvät, sillä ne eivät vaadi kovin alhaista lämpötilaa.
Älyjääkaapit ovat tulleet jäädäkseen. Niiden etu on muun muassa se, että laitteen voi yhdistää puhelimeen. Näin jääkaappia voi etäohjata puhelimen sovelluksen välityksellä.
Kaikki alkaa katkeamattomasta kylmäketjusta
Kylmäketju ei saisi katketa edes matkalla kaupasta kotiin. Niin kuitenkin käy, jos helposti pilaantuvat ruuat, kuten tuoreen lihan tai kalan, kuljettaa kotiin auringonpaahteessa kuumenneessa autossa.
– Helposti pilaantuvat ruuat kannattaa kesällä pakata jo kaupassa kylmälaukkuun, jossa on kylmäkalleja. Sieltä tuotteet voi nostaa välillä kassahihnalle ja siitä takaisin kylmälaukkuun. Tämä estää säilyvyysajan lyhenemisen.
Luukkainen korostaa, että kylmäketjun katkettua lämminneissä ruoka-aineissa voi kesällä päästä kasvamaan mikrobeja, jotka pilaavat ruuan.
Säädä lämpötila ja täytä jääkaappi oikein
Ruokavirasto ohjaa, että viileäkaapissa sopiva lämpötila on 10–14 °C ja pakastimessa −18 °C. Sopiva jääkaapin lämpötila on 2–6 ᵒC.
Uusissa kylmälaitteissa on elektronisella näytöllä varustettu lämpömittari, jolla lämpötilaa säädetään. Jos sellaista ei omasta jääkaapista löydy, kannattaa ostaa joko digitaalinen tai mekaaninen erillinen mittari. Sen voi ripustaa roikkumaan haluamaansa kohtaan jääkaappiin tai sijoittaa kyljelleen hyllylle. Lämpötilaa kannattaa mitata eri kohdista jääkaappia, koska eri elintarvikkeille suositellaan erilaisia säilytyslämpötiloja.
– Lämpötilan voi mitata myös upottamalla vesitiiviin mittarin tai mittarin anturin vesilasiin. Tällöin lämpötila ei vaihtele oven avausten mukaan. Lämpötilaa on hyvä mitata eri hyllyiltä, jotta oppii tuntemaan jääkaappinsa ominaisuudet, ohjaa Luukkainen.
Jääkaappi tulisi täyttää mahdollisimman väljästi niin, että ilma pääsee kiertämään vapaasti. Ruokia ei siis ole hyvä tunkea seinästä seinään. Luukkainen ohjaa sijoittamaan isot ruoka-astiat hyllyjen peräosaan. Pienemmät, usein käytettävät tuotteet, kuten margariini tai leikkeleet, laitetaan etuosaan. Silloin usein käytettävät tuotteet saa otettua kaapista nopeasti ja laitettua taas yhtä nopeasti takaisin paikoilleen.
Ruokaviraston suosituksia sopivista säilytyslämpötiloista
Säilytyslämpötila enintään 3 °C:
- tuore kala
- tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
- mäti
- tuore liha.
Säilytyslämpötila enintään 6 °C:
- muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet
- maitovalmisteet
- voi, margariini.
Säilytyslämpötila 10–14 ºC:
- ruokaöljy (sakenee jääkaapissa mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä; sakenemisella ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin)
- leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä).
Säilytyslämpötila huoneenlämpö:
- avaamattomat kalatäyssäilykkeet
- avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet.
Lisää säilytyslämpötiloista:
• ruokavirasto.fi
• kasvikset.fi