Harkitsetko aurinkosähkön tuottamista? Näin voimalasi liitetään sähköverkkoon

Takaisin

Oman aurinkosähkön tuottaminen säästää nyt sekä sähkölaskua että luontoa. Aloita
suunnittelu hyvissä ajoin, sillä monta asiaa on varmistettava. Myös tuotannon liittäminen sähköverkkoon vaatii omat toimenpiteensä.

Tässä muistilista

 1. Varmista, mitä lupia aurinkovoimalasi tarvitsee kunnan
  rakennusvalvonnasta. Määräykset vaihtelevat eri kunnissa.
 2. Pyydä aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta kirjalliset tarjoukset. Varmista myös, että yritys, jolta olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, on luotettava ja että huolto ja takuut toimivat myös tulevaisuudessa.
 3. Ole yhteydessä verkkoyhtiöön jo ennen laitteiston hankintaa. Varmista, että laitteisto täyttää sähköverkon ja sähköturvallisuusmääräysten vaatimukset ja on liitettävissä sähköverkkoon. Liittymämyynnin asiantuntijat neuvovat käytännön kysymyksissä. Heidän ohjeitaan noudattamalla voit varmistua, että järjestelmäsi sopii suunniteltuun paikkaan ja on luotettava. Lisäksi järjestelmän käyttöönotto saattaa edellyttää muutoksia mittauslaitteistoihin tai vahvistuksia sähköverkkoon. Myös niihin on hyvä varautua etukäteen.
 4. Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain ammattilainen, jolla on asianmukaiset sähköasennusluvat. Tilaa laitteiston asennus asiantuntevalta sähköurakoitsijalta.
 5. Tee verkkoyhtiölle ilmoitus verkkoon kytkettävästä aurinkosähkölaitteistosta pientuotannon yleistietolomakkeella.
  Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon kuuluu laitetoimittajalle eli käytännössä sähköurakoitsijalle, joten voit pyytää häntä täyttämään yleistietolomakkeen. Yleistietolomakkeen lähettämisen jälkeen saat tuotannollesi verkkopalvelusopimuksen ja mittarisi vaihdetaan kaksisuuntaiseksi, jotta myös verkkoon syötetty sähkö saadaan mitattua.
 6. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Kun aurinkosähköjärjestelmän tuotanto liitetään yleiseen jakeluverkkoon, sähkölle tulee olla ostaja. Tee sopimus sähkön myynnistä hyvissä ajoin ennen tuotannon aloittamista.
 7. Nyt aurinkosähköjärjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Varmista, että olet saanut laitteiston toimittajalta tarvittavan opastuksen ja ohjeet. Tuotantoa pystyt seuraamaan suoraan invertteristä tai laitetoimittajasi palvelusta ja verkkoon siirretyn sähkön määrää verkkoyhtiösi palvelusta.
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

28.04.2023 | uutinen

Lumme Energialta aidosti kotimainen, Avainlippu-merkitty Aurinkosähkö

Yritykset ja kuluttajat voivat saada nyt aidosti kotimaista aurinkoenergiaa. Lumme Energian Aurinkosähkö-sopimustuote on saanut Suomalaisen Työn...

02.03.2023 | blogi

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Keväällä 2022 Kaisa-Liisa ja Mikko Ikonen täyttivät aurinkosähköjärjestelmän tarjouspyynnön Lumme Energian Oman energian kaupassa. Alustava tarjous...

08.06.2022 | aurinkosähkö

Oma aurinkovoimala on entistä parempi investointi

Aurinkosähkön pientuottajaksi ja -myyjäksi ryhtyminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Oma aurinkosähköjärjestelmä on ekologinen investointi, joka...