Harkitsetko aurinkosähkön tuottamista? Näin voimalasi liitetään sähköverkkoon

Takaisin

Oman aurinkosähkön tuottaminen säästää nyt sekä sähkölaskua että luontoa. Aloita
suunnittelu hyvissä ajoin, sillä monta asiaa on varmistettava. Myös tuotannon liittäminen sähköverkkoon vaatii omat toimenpiteensä.

Tässä muistilista

 1. Varmista, mitä lupia aurinkovoimalasi tarvitsee kunnan
  rakennusvalvonnasta. Määräykset vaihtelevat eri kunnissa.
 2. Pyydä aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta kirjalliset tarjoukset. Varmista myös, että yritys, jolta olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, on luotettava ja että huolto ja takuut toimivat myös tulevaisuudessa.
 3. Ole yhteydessä verkkoyhtiöön jo ennen laitteiston hankintaa. Varmista, että laitteisto täyttää sähköverkon ja sähköturvallisuusmääräysten vaatimukset ja on liitettävissä sähköverkkoon. Liittymämyynnin asiantuntijat neuvovat käytännön kysymyksissä. Heidän ohjeitaan noudattamalla voit varmistua, että järjestelmäsi sopii suunniteltuun paikkaan ja on luotettava. Lisäksi järjestelmän käyttöönotto saattaa edellyttää muutoksia mittauslaitteistoihin tai vahvistuksia sähköverkkoon. Myös niihin on hyvä varautua etukäteen.
 4. Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain ammattilainen, jolla on asianmukaiset sähköasennusluvat. Tilaa laitteiston asennus asiantuntevalta sähköurakoitsijalta.
 5. Tee verkkoyhtiölle ilmoitus verkkoon kytkettävästä aurinkosähkölaitteistosta pientuotannon yleistietolomakkeella.
  Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon kuuluu laitetoimittajalle eli käytännössä sähköurakoitsijalle, joten voit pyytää häntä täyttämään yleistietolomakkeen. Yleistietolomakkeen lähettämisen jälkeen saat tuotannollesi verkkopalvelusopimuksen ja mittarisi vaihdetaan kaksisuuntaiseksi, jotta myös verkkoon syötetty sähkö saadaan mitattua.
 6. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Kun aurinkosähköjärjestelmän tuotanto liitetään yleiseen jakeluverkkoon, sähkölle tulee olla ostaja. Tee sopimus sähkön myynnistä hyvissä ajoin ennen tuotannon aloittamista.
 7. Nyt aurinkosähköjärjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Varmista, että olet saanut laitteiston toimittajalta tarvittavan opastuksen ja ohjeet. Tuotantoa pystyt seuraamaan suoraan invertteristä tai laitetoimittajasi palvelusta ja verkkoon siirretyn sähkön määrää verkkoyhtiösi palvelusta.
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...