Elinvoimainen järvilohi -hankkeen Marko Luhtala – Elämän Energiaa

Takaisin

Nopeasti kasvavan, vahvan ja kauniin järvilohen tilanne oli romahtanut. Käytännössä järvikalojen kuninkaan tila oli luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja se oli vaarassa hävitä kokonaan. Insinöörin uteliaisuus sai Marko Luhtalan selvittämään ja edistämään asioita. Luhtalaa hämmästytti, miten niin ikoninen laji oli luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja oli käytännössä vaarassa hävitä kokonaan.

Luhtalaa kiinnosti, millainen tilanne todellisuudessa oli ja mitä sen eteen pystyisi tehdä. Järvilohen perimä oli heikennyt ja jos asialle ei tehtäisi mitään, niin olisi suuri mahdollisuus, että Puulaan ei enää istutettaisi järvilohia. Luhtala selvitti, mitä kyseisen asian eteen tehdään tällä hetkellä ja keskusteluissa hänelle selvisi perimän vahvistamiseen liittyvän tutkimuksen puute. Asiasta oli puhuttu jo miltei 15 vuoden ajan, mutta sopivaa tahoa, joka veisi asiaa eteenpäin, ei ollut löytynyt. Luhtalalle esitettiin kysymys, mikäli kiinnostusta löytyisi asian eteenpäin viemiseen. Hänen tuekseen lähti heti mukaan muun muassa Päijänne ja Suontee. Luhtala totesi, että jos hän ei lähde viemään hanketta eteenpäin se hautautuu taas seuraavaksi 15 vuodeksi. Siinä ajassa ehtisi tapahtua sellaisia asioita, jotka harmittaisivat todella paljon.

Luhtala kertoo hankkeen aikana esiintyneen enemmän haasteita, kuin kukaan olisi osannut odottaa. ”Moneen hankkeeseen ei välttämättä edes lähdettäisi, jos tiedettäisiin, mitä edessä on tulossa,” hän toteaa. Laaja yhteisymmärrys hankkeen tarpeellisuudesta on motivoinut Luhtalaa viemään hanketta eteenpäin. Myös tulokset sekä jatkuva näyttö siitä, että eteenpäin mennään motivoivat Luhtalaa. Tähän mennessä risteytyslohia on hedelmöitetty jo neljä sukupolvea ja näistä sukupolvista kaksi on istutettu jo järveen. Luonnonvarakeskus julkisti alkuvuodesta ensimmäisten toteutettujen tutkimusten tuloksia, joista ilmenee, että hankkeessa ollaan oikeilla jäljillä. Myös paikallisten kalastajien ja Facebook -ryhmän osoittama arvostus motivoi Luhtalaa. Ihmiset ovat osoittaneet kiinnostustaan ja tukeaan Facebook -ryhmässä, jonka Luhtala on kokenut inspiroivaksi asiaksi.

Luhtala kuvaa tunnetilaansa urheilijan termein, väsynyt mutta onnellinen. ”Vuori on ollut korkeampi kiivetä kuin kukaan olisi aluksi uskonut. Vielä on epäselvää, että pelastuuko Saimaan järvilohi loppupeleissä, mutta se tiedetään, että ilman tätä ja muita vastaavia hankkeita Saimaan järvilohi häviäisi 100 % varmuudella luonnosta kokonaan lähivuosina,” Luhtala kertoo. ”Siitä tulee se onnellisuus, että on tekemässä jotain, millä on konkreettista merkitystä, jos ja kun me onnistutaan tässä,” hän toteaa.

luhtala1

Marko Luhtala Kuurnan emokalapyynnissä yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Marko Luhtala on liikkunut luonnossa ihan pikkupojasta asti. Hän on kalastanut veljensä kanssa 6-vuotiaasta lähtien. Kalastuksen vauhdittamana mukaan on tullut myös muita luontoon liittyviä aktiviteettejä, kuten suunnistusta, hiihtämistä, sienestystä sekä koiran kanssa ulkoilua. ”Luonnossa on aina ollut mukavaa ja rentouttavaa liikkua,” Luhtala kertoo. Luonnon monimuotoisuuteen ja sen merkityksellisyyteen Luhtala on havahtunut vasta myöhemmin. ”Aiemmin monimuotoisuutta on pitänyt itsestään selvyytenä, mutta nyt ymmärrys sen vähenemisestä ihmisten omista toimista johtuen on saanut havainnoimaan sekä katsomaan luontoa eri tavalla. Asiantuntijoita kuuntelee sillä näkökulmalla, että miten varmistetaan se, että meillä on luontoa jäljellä myös jatkossa, eikä peruuttamattomia virheitä ihmisenä tehdä. Myös siihen, miten luonto muuttuu ja osin häviää ympäriltämme, on kiinnittänyt varmasti hankkeen ansiosta enemmän huomiota.” hän kertoo.

”Loppujen lopuksi ihminen on todella riippuvainen luonnosta, mutta toisinpäin se ei välttämättä ole. Luonto uudistuu ja korjaantuu, jos me annamme sille mahdollisuuden.” hän toteaa. Esimerkeiksi Luhtala mainitsee Itämeren, jonka kunto on parantunut 80–90 luvuille verratessa huimasti. Myös monien järvien tila on parantunut. ”Kyllä luontokin antaa meille anteeksi, jos me annamme sille vaan tilaisuuden,” Luhtala toteaa.

Hanke on opettanut Luhtalalle sen, että jopa yksi ihminen voi vaikuttaa asioihin, jotka ovat rempallaan. Jokainen voi itse viedä tärkeitä asioita eteenpäin ja koota mukaan ihmisiä, joilla on sama tavoite. Monien yhteisien keskusteluiden jälkeen Elinvoimainen järvilohi -hanke oli pystyssä. Kyseessä on hanke, joka on jopa eurooppalaisella mittapuulla ainutlaatuinen tutkimusprojekti. Jos on kiinnostusta ja halua, niin myös isojakin asioita on mahdollista saada aikaan. Asioita ei tarvitse tehdä yksin, mutta aina täytyy olla joku, joka asiaa lähtee edistämään, ja muut seuraavat.

luhtala2

Hyvät hetket hankkeen parissa liittyvät aina elämän syntyyn ja kiertokulkuun, Luhtala kertoo. Kuvassa risteytyslohien mätimunia.

Sanonta tai motto, joka antaa energiaa

”Eteenpäin, sano mummo lumessa. Helppoja projekteja ei ole, muuten ne olisi tehty jo. Aina tulee vaikeuksia ja silloin kysymys on se, miten niistä vaikeuksista pääsee yli ja eteenpäin – se on tärkeintä. Vastoinkäymisiä tulee koko ajan ja niistä täytyy mennä vain eteenpäin,” Luhtala toteaa.

Parhaat hetket hankkeen parissa

On hyviä hetkiä ja on takaiskuja. Mutta kyllä hyvät hetket liittyvät aina elämän syntyyn ja kiertokulkuun. Luhtala muistelee hetkeä keväällä 2018, jolloin ensimmäiset risteytyslohet kuoriutuivat. Hän kertoo tunteneen siinä hetkessä tietynlaista jopa isällistäkin ylpeyttä. Luhtala iloitsee myös jokakeväisistä istutuksista, joissa 2-vuotiaat kalat pääsevät luonnolliseen elinympäristöönsä. ”Se on semmoinen ilon ja riemun hetki, kun kalat pääsee sinne, missä niiden on tarkoitus olla,” Luhtala kertoo. Hän mainitsee myös hetkestä, jolloin Puulasta saatiin 66 cm pituinen lohi. ”Kyseinen lohi istutettiin elokuussa 2019 ja oli silloin vain 15 cm pituinen. Nyt tämä sama lohi oli 66 cm mittainen, tässä huokuu elinvoima, mitä me olemme palauttamassa,” Luhtala iloitsee.

Luhtala3

Uutta Elämän Energiaa – lohenpoikaset kuoriutuvat.

Mistä saat Elämän Energiaa?

Luhtala kertoo saavansa Elämän Energiaa mökiltään Puulan rannalta, vuodenajasta tai säästä riippumatta. ”Aina voi lähteä kalaan tai löytyy jotain muuta energisoivaa tekemistä. Kun Teamsit tältä päivältä loppuu, niin auto pakataan ja suunnataan kohti mökkiä.” hän kertoo.  

Luhtala4

Luhtala kertoo saavansa Elämän Energiaa mökiltään Puulan rannalta.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.09.2021 | blogi

Dynaamisella kuormanhallinnalla huolettomuutta sähköauton lataukseen

Sähköauton lataus on helppoa ja huoletonta, kun dynaaminen kuormanhallinta pitää silmällä sähköliittymän kuormitusta ja säätää lataustehon...

14.09.2021 | blogi

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi kattaa jopa neljänneksen taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta

Aurinkosähköön satsaaminen on taloyhtiölle järkevä sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan alle kymmenessä vuodessa.

13.08.2021 | blogi

Vierailevana bloggaajana Sami Jauhojärvi:  Summa summarum, Tokio 2020 vuonna 2021

Onnistumisia, pettymyksiä, onnen ja pettymyksen kyyneleitä, suuria unelmia ja tavoitteita sekä niiden saavuttamista, dramatiikkaa, jännitystä,...