Eilisestä evääksi – hävikistä herkuksi


Nahistunut vihannes, eilinen risotto tai kuoriperunat – mitä tehdä ylijäämästä, jotta se ei päädy biojätteeseen? Näillä resepteillä valmistat helposti uutta vanhasta ja säästät samalla rahaa, vaivaa ja ympäristöä.
Mäiskypotut taipuvat moneen
Ylijääneistä keitetyistä kuoriperunoista saa herkullisia mäiskyperunoita litistämällä ne ensin vaikkapa lasin pohjalla, sivelemällä pinnalle tilkan öljyä, mausteita ja suolaa ja sitten paahtamalla uunissa. Uunissa paistoaika on 200 asteessa noin 20 minuuttia ja airfryerissa 180 asteessa noin 15 minuuttia. Mausteeksi käy suolan lisäksi pippuri, yrtit tai mitä ikinä keksitkin. Tämä uuniperunan makoisampi versio käy mainiosti lisukkeeksi tai vaikka pääruoaksi, kunnon täytteillä – niissä voi mainiosti hyödyntää jääkaapin antimia.
Lyttyperunapiirakka vie kielen mennessään
Eilen keitetyt perunat taipuvat mukavasti myös piirakkapohjaksi. Täytteen voit soveltaa jääkaapin sisällön mukaan ja käyttää vaikkapa nahistumassa olevia kasviksia tai sienimetsän tuoreita herkkuja.
Ainekset (8 annosta)
- 750 g perunoita keitettynä
- 2 tl suolaa
- 1 pkt (80 g) poron kylmäsavupaistia
- 1 pieni punasipuli (70 g)
- 2 rs (à 180 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 100 g mustaleimaemmentalia raastettuna
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 prk (à 150 g) smetanaa
- 2 dl versosekoitusta
- 1/4 ruukkua lehtipersiljaa
Valmistus
- Voitele irtopohjavuoka (ø 24 cm). Aseta perunat tasaisesti vuoan pohjalle. Litistä perunoita varovasti esimerkiksi haarukan avulla. Laita leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn vuoan pohjalle ja reunoille.
- Esipaista piirakkapohjaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Säästä 6–8 viipaletta kylmäsavuporoa koristelua varten ja hienonna loput. Kuori ja hienonna punasipuli. - Sekoita tuorejuusto, juustoraaste, kylmäsavuporo ja punasipuli kulhossa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle ja tasoita pinta.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes se on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. - Vaahdota smetana sähkövatkaimella. Koristele piirakka versoseoksella, lehtipersiljalla, smetanalla ja kylmäsavuporoviipaleilla.
(Ohje ja pääkuva: K-Ruoka)
Arancineja italialaiseen tapaan
Italialaiset riisipallot eli arancinit herkullisine täytteineen tuovat vaihtelua ruokapöytään. Ne on helppo valmistaa tähteeksi jääneestä risotosta. Täytettä voi aina soveltaa oman maun tai kaapin sisällön mukaan.
Ainekset
- 1 l valmista edellispäivän risottoa
- 1–2 kananmunaa
- 2 dl korppujauhoja
- 5 dl rypsiöljyä
Täyte
- 125 g mozzarellajuustoa
- 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
- ½ dl pestokastiketta
Valmistus
- Esivalmistele täytteet. Paloittele mozzarellajuusto pieniksi paloiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.
- Ota lusikallinen risottoa kostutetulle kämmenelle. Painele litteäksi ja laita keskelle pala mozzarellaa, hieman aurinkokuivattuja tomaatteja ja ½ tl pestoa. Nostele riisi täytteen päälle ja muotoile palloksi. Toista, kunnes risotto on käytetty. Nosta pallot jääkaappiin 15 minuutiksi.
- Riko kananmuna lautaselle, kaada korppujauhot toiselle. Kieritä risottopallot ensin munassa, sitten korppujauhoissa.
- Kuumenna rypsiöljy 180-asteiseksi. Uppopaista arancinit 3–4 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Nosta talouspaperin päälle valumaan ja tarjoa lämpiminä.
(Kotiliesi)
Perunankuorisipsejä telkkarin äärelle
Perunankuoria ei kannata heittää pois. Etenkin isoista ja jauhoisista perunoista tulee rapeat perunankuorisipsit.
Ainekset (4 annosta)
- 150–200 g perunankuoria
- ½ rkl rypsiöljyä
- ¼ tl suolaa
- ½ tl kuivattua persiljaa
- ripaus mustapippuria
Valmistus
- Sekoita öljy ja mausteet kulhossa. Kääntele perunankuoret (noin kilosta huolellisesti pestyjä perunoita) seoksessa. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi.
- Paahda 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kääntele muutaman kerran paiston aikana. Tarkkaile, etteivät kuoret pala.
(K-Ruoka)
Vihersmoothie herättää nahistuneet vihannekset
Käytä smoothieen vihreitä vihanneksia, kuten lehtikaalia, parsakaalia, selleriä tai erilaisia salaatinlehtiä. Avokado tuo juomaan kermaisuutta, banaani pehmeyttä ja omena makeutta. Vaihtele aineksia oman maun ja käytettävissä olevien ainesten mukaan. Voimajuoma on hetkessä valmis.
Ainekset
- 1 iso omena
- 100 g lehtikaalia
- 1 dl silputtua tuoretta minttua
- 1 iso banaani
- pala kurkkua (n. 10 cm)
- ½ limetin mehu
- 4 dl vettä (noin)
Valmistus
- Revi lehtikaali tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele omena, poista siemenkota ja lisää kulhoon. Lisää myös minttu, banaani ja paloiteltu kurkku. Anna koneen käydä täydellä teholla, kunnes seos on hienoa.
- Lisää limetinmehu ja vettä vähän kerrallaan, kunnes juoma on sopivan paksuista.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutta esimerkiksi sokerilla, hunajalla tai stevialla. - Nauti vihersmoothie heti.
(Anna)
Vinkki ruokahävikin pienentämiseen
"Elintarvikkeiden päiväysmerkinnöilläkin on eronsa. Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuotteen voi vielä käyttää, jos se on aistinvaraisesti kunnossa. Viimeisen käyttöpäivänsä ohittanutta tuotetta sen sijaan ei ole turvallista syödä."

Mikä on sinun paras hävikkiruokareseptisi?
Millä vinkillä tai reseptillä saat jääkaapin sisällön pysymään hallinnassa ja herkuttelijat tyytyväisinä? Kerro meille 15.10. mennessä, niin osallistut sauvasekoittimen arvontaan!