Paljonko aurinkosähköä maitotilalla tuotettiin tänään?

Takaisin

Mikkeliläinen maitotilallinen Petri Pekonen seuraa innokkaasti aurinkosähkön tuotantoa invertteristä. Loppusyksystä asennetut paneelit alkavat kevätauringon valon lisääntymisen myötä näyttää taitojaan.

Lypsykarjatilan sähköntarvetta täyttää nyt 72 paneelin aurinkosähköjärjestelmä. Mittavat sähkölaskut saivat Pekosen kiinnostumaan aurinkosähköstä.

–Julkisuudessa aihe oli hyvin esillä ja ProAgrialtakin tuli tietoa mahdollisesta investointituesta. Navetassa on noin 40 lypsävää ja nuorta karjaa lisäksi eli yhteensä noin 75–80 eläintä. Kulutusta riittää kyllä kesälläkin, joten hyödyntämismahdollisuudet olivat meillä hyvät, kertoo Pekonen.

Investointituki haettiin ja saatiin. ProAgria auttoi alkuun ja järjestelmän toimittajaksi valittu Lumme Energia toimitti laskelmia hakemuksen liitteeksi.

–Ensin mietin järjestelmän asentamista maa-asennuksena pellon reunaan. Huoltotarve, pellolta tuleva pöly ja muu likaantuminen kuitenkin arvelutti ja päädyin Lumme Energian tarjoamaan vaihtoehtoon kattoasennuksista. Meillä oli kaksi kattoa sopivasti etelään päin ja paneelit ovat nyt niissä. Toinen on jyrkkä ja toinen pulpettikatto. Jyrkemmässä eivät lumet pysyneet, mutta pulpettikatolla lunta oli pitempään. Sähköä tuli kuitenkin jo helmikuussa vähän ja maaliskuussa jo selvästi enemmän. Sähköntuotannon seuraaminen on koukuttavaa.

"Pilvisenä maaliskuun päivänä invertteri näytti 2 000 wattia, aurinkoisena jo 16 000 wattia. Aamuisin on mukava käydä vilkaisemassa lukemat."

Maitotilallinen_Petri_Pekonen_1080x1080

Aurinko jäähdyttää maitoa

Pekosen tilalla maidon jäähdytys on suurin yksittäinen aurinkosähkön käyttökohde. Lisäksi sillä hoidetaan navetan ilmanvaihtoa ja valaistusta. Energiaa kuluu myös koneiden lämmityksessä ja niiden korjaamiseen käytettävässä pajatilassa. Yksityispuolella sähköä käyttää pari asuinrakennusta, joista toinen, 300 m2:n rakennus on vuodelta 1785. Lämmitysmuotona on suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu. Aurinkosähkö auttaa lämmityksessä ja ainakin kesällä viilennyksessä. Ylimääräinen tuotettu sähkö myydään verkkoon Lumme Energialle. Pekosta mietityttää vielä, riittääkö oma sähkönkäyttö kuluttamaan kaiken tuotetun energian.

–Keväällä vielä varmaan, mutta entä keskellä kesää. Omaa käyttöä voisi lisätä sähköauton ja akkukäyttöisen pienkuormaimen ja muiden työkoneiden avulla.

"Olisi hienoa ajaa itse tuotetulla energialla.
Navettaankaan ei tulisi turhaa pakokaasua eikä ääntä."

Petri_Pekosen_Maatila_Mikkelissa_1200x630

Oikea ratkaisu

Pekonen on tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun. Lumme Energia hoiti järjestelmän kokonaispakettina ja vastuullisesti, vaikka 1700-luvulta peräisin olevaa kattoakin jouduttiin vähän oikomaan paneeleja varten. –Kilpailuttaminen kannattaa. Tosin alalla vallitsee kova kilpailu, joten isoja eroja ei hinnoissa ollut. Maallikon on muutenkin vaikea arvioida eri järjestelmien välillä, mikä on paras. Energiayhtiö toimittajana oli luotettava valinta. Tämä on luottamuskauppaa. Paneeleiden pitää kestää kymmeniä vuosia ja kumppanin pitää olla pitkään olemassa.

–Tämä on myös pieni ilmastoteko, toteaa Mikkelin seudun ympäristölautakunnan puheenjohtajana toimiva Pekonen.

Haluatko tietää lisää maatilojen investointituesta?

Lue juttumme Aurinkosähkö on myös maatilojen energiaa, jossa saat lisää tietoa investointituen hyödyntämisestä maatiloilla.

LUE LISÄÄ: Aurinkosähkö on myös maatilojen energiaa

Oletko kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmästä omalle maatilallesi?

Jätä meille oheisen lomakkeen kautta yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle. Kartoitetaan yhdessä paras paketti kohteellesi.

Aurinkosähkökartoitus maatiloille

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

16.07.2024 | uutinen

Kuinka syntyy oikein mitoitettu ja kannattava aurinkovoimala? Maitotilallinen jakaa kokemuksiaan

Yrityksen ja maatilan aurinkovoimalan hankinnassa kaikki lähtee liikkeelle energiaprofiilin luomisesta. Energiaprofiilin avulla varmistetaan...

23.05.2024 | blogi

Aurinkopaneelit tuottavat viidenneksen maatilan sähköstä

Kuusamolainen 200-vuotias perhetila Pitkäsen Maalaisjuustola kuluttaa vuodessa sähköä noin 100 000 kilowattituntia. Uudet aurinkopaneelit tulevat...

15.02.2024 | uutinen

Lammin Ikkuna panostaa uusiutuvaan EKOenergiaan hiilineutraaliusmatkallaan

Lumme Energia tukee Lammin Ikkuna Oy:tä vastuullisuustyössä. Luotettava, asiantunteva ja monipuolinen energiajohtamiskumppani pitää huolen siitä,...