Kartingia aurinkosähkön voimalla

Takaisin

Sähkö tulee autourheiluun rytinällä. Hirvensalmella kartingia on ajettu alusta alkaen sähköautoilla. Pian ne myös ladataan itse tuotetulla aurinkosähköllä.

Tyhjä halli Vilkon sahan vieressä innoitti aikoinaan Hirvensalmen autourheilijat miettimään sen käyttöä karting-toimintaan. Polttomoottorikäyttöisten karting-autojen käyttöön halli olisi tarvinnut isot ja kalliit ilmastointiremontit.

–Mieleen tuli silloin sähköautojen mahdollisuus. Ei olisi pakokaasuongelmaa eikä melua.

Sähkökarting-autoja ei vielä silloin ollut monessakaan paikassa. Valtava innostus heräsi aiheeseen heti alussa, muisteli Hirvensalmen autourheilijoiden pitkäaikainen puuhamies Kari Liimatainen.

Toiminta pyöri vahvasti talkoovoimin. Halli maalattiin ja remontoitiin kattoa lukuun ottamatta kokonaan. –Talkoovihkoon kirjattiin 4500 talkootuntia. Leader-rahan turvin autot saatiin ostettua ja halli saatiin valmiiksi. Sähköiset karting-autot ostettiin Hirvensalmelle 2017 ja toiminta hallissa alkoi. Harrastus otettiin hyvin vastaan paikkakunnalla.

Haukarting_keilat

Puhdasta hauskanpitoa

Hirvensalmen Haukarting-radalla on 11 sähköistä karting-autoa. Kahdeksan on tarkoitettu aikuisille ja kolme junioreille. Junnumallin ajamiseen tarvitaan 120–150 cm:n pituus. Iällä ei niinkään ole väliä, mutta on tärkeää, että yltää polkimiin. Kesäisin sisärataa täydentää 250 metrin jatkopätkä ulkona. Se antaa vaihtelua hauskanpitoon, vaikkakin sateella ulkorataa ei voi käyttää renkaiden pito-ongelmien takia. Sisällä hallissa lämmenneet täysin sileät renkaat eivät pidä otettaan märällä radalla.

Sähköautokarting on melutonta, hajutonta ja hulvattoman hauskaa.

Pakokaasu ei käy henkeen eikä aiheuta ilmastokuormaa. Vauhdin hurman voi kokea ilman kovaa meteliäkin. –Autoihin voi periaatteessa laittaa päälle myös formulan tehosteäänet, mutta melu käy silloin sietämättömäksi hallissa olijoille, naurahtaa Liimatainen.

Tyypillisiä karting-harrastajia ovat kaveriporukat. Yritysten työhyvinvointia nostatetaan usein myös leikkimielisillä karting-kisoilla. Tai nostatettiin. Korona iski kovaa harrastukseen ja yritysten tilaisuudet ovat loppuneet lähes kokonaan. Halli on kiinni vuoden 2020 loppuun saakka. Sen jälkeen eletään koronatilanteen mukaan.

Radalle pian auringon voimalla

Haukartingin sähköautot tankataan pian omalla aurinkoenergialla, sillä yhdistys aloittaa oman aurinkosähkön tuotannon. -Ekologisuus on meille tärkeää. Ympäristöasiat tulevat vahvasti autourheiluun ja meillä ne ovat olleet pinnalla alusta alkaen. Pian sähköiset autot saavat energiansakin ympäristöystävällisesti suoraan auringosta, kertoo Liimatainen.

Tien viereen on rakennettu 6,4 kW:n aurinkosähköjärjestelmä, joka vastaa kooltaan isohkon omakotitalon järjestelmää. Tuotettava sähkö menee pääasiassa omaan käyttöön, autojen tankkaukseen ja valaistukseen. Suunnitteilla on myös latauspiste, jolla vierailijat voivat ladata sähköautonsa akut sillä aikaa, kun ovat ajamassa karting-kierrostaan. Järjestelmän toimitti Lumme Energia ja ylimääräinen sähkö, jota itse ei pystytä käyttämään on myyty Lumme Energialle.

-Aurinkopaneelit asennettiin maa-asennuksena. Tien vieressä paneelit näkyvät nyt hyvin ohikulkijoille ja muistuttavat ilmastotekojen tärkeydestä. Tulossa ovat myös näyttötaulut, joista aurinkosähkön tuotantoa on helppo seurata reaaliajassa, kertoo Liimatainen odotellen kesää ja auringonpaistetta.

Maa-asennus_Haukarting_aurinkopaneelit-1

Maateline oli paras ratkaisu Haukartingin aurinkopaneeleille

Luontevin paikka aurinkosähköjärjestelmälle on yleensä olemassa olevan rakennuksen katto. Haukartingillakin etelän suuntaan olevaa kattopinta-alaa olisi ollut reippaasti tarjolla, mutta asennuksessa päädyttiin maatelineeseen, koska kohteessa oli hyvin vapaata ja varjotonta maapinta-alaa käytettävissä. Valintaan vaikuttivat muutkin syyt. 

Asentamalla aurinkopaneelit suoraan maa-asennustelineille Haukartingin aurinkopaneelit saatiin jyrkempään kulmaan. Nyt lumen kertyminen paneelien päälle ei vaikuta vuosituotantoon eivätkä paneelit vaikeuta lumen pudottamista katolta keväisin.

Maa-asennustelineen etuna on myös järjestelmän siirrettävyys.

-Jos kiinteistö on vaikkapa vuokrattu, niin kohde on ennallistettavissa täysin ja järjestelmä voidaan siirtää kokonaan toiseen kohteeseen. Maa-asennuksissa työn osuus verrattuna kattoasennukseen, varsinkin korkeissa kohteissa, voi olla suhteessa jopa pienempi. Toki maa-asennustelineet sisältävät enemmän tavaraa kuin kattoasennustelineet, mutta tähän soveltuu vanha sananparsi: Ei raudassa ole raha hukassa.

Katso ohesta video siitä, miten asennus toteutettiin Haukartingille.

 

Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa?

Jos olet kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta, laske nyt tarjous Oman energian kaupassa. Oman energian kaupasta saat tarjouksen juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä, ilman erillistä keskustelua myyjän kanssa. Anna kiinteistön tiedot laskuriin, lähetä tiedot ja saat tarjouksen sinulle räätälöidystä järjestelmästä suoraan sähköpostiisi.

Asiakaslupauksemme

Voit myös kysyä tarjousta suoraan maa-asennuksesta täyttämällä kartoituslomakkeemme.

Siirry kartoituslomakkeelle

Lue myös: Toivakan kunnalle oma aurinkovoimala Lumme Energialta

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

03.06.2024 | energiajohtaja

Energiajohtaja saa nyt keskitetyn näkymän yrityksen energia-asioihin nettiportaalissa

Lumme Energian Energiajohtaja on suuryritysten käyttöön tarkoitettu energia-asioiden hallinnan kokonaisvaltainen palvelu. Energiajohtaja-asiakkaat...

27.05.2024 | uutinen

Webinaari: Aurinkovoimala tulevaisuuden sähkömarkkinassa

Maksuton webinaari sinulle, joka haluat kuulla: miksi ja miten yritysten kannattaa reagoida sähkömarkkinoiden murrokseen miten muuttaa ailahtelevien...

23.05.2024 | blogi

Aurinkopaneelit tuottavat viidenneksen maatilan sähköstä

Kuusamolainen 200-vuotias perhetila Pitkäsen Maalaisjuustola kuluttaa vuodessa sähköä noin 100 000 kilowattituntia. Uudet aurinkopaneelit tulevat...