Aurinkosähkö on myös maatilojen energiaa

Takaisin

Sähkökulujen pienentäminen ja oman ympäristöystävällisen aurinkosähkön tuottaminen kiinnostavat nyt maaseudulla. Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on kasvanut voimakkaasti. Saatavissa oleva investointituki tuo investoinnille merkittävästi lisää kannattavuutta ja lyhentää takaisinmaksuaikaa.

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet ja paneelien tuotantotehot nousseet. Se on hyvä yhdistelmä ostajan kannalta. Lumme Energian myyntipäällikön Sauli Kuparisen mielestä järjestelmähinnat alkavat olla nyt edullisimmillaan.

–Aurinkopaneelien tuotantokustannuksissa on nousupainetta, esimerkiksi kiinnikkeisiin käytetyn metallin hinta on nousussa. Suuria hinnanalennuksia järjestelmissä tuskin enää on odotettavissa. Nyt on oikea aika laittaa aurinkosähköprojekti vireille.

Järjestelmät ovat tehokkaita ja maaseudulla haettavissa oleva investointituki on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Aurinkosähkön taloudellisuus riippuu sen hyödyntämismahdollisuuksista. Paras tuotto saadaan silloin, kun tuotettu aurinkosähkö pystytään käyttämään mahdollisimman tarkasti omassa tuotannossa. Hyviä esimerkkejä ovat tilat, joissa kesällä tarvitaan paljon energiaa esim. maidon jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon.

Ratkaisevia asioita ovat myös järjestelmän oikea mitoitus ja suunnittelu niin, että aurinkoa saadaan mahdollisimman paljon käyttöön. Maaseudulla on usein loistavat edellytykset siihen, koska tilaa ja rakennuksia on paljon. Me piirrämme suunnitteluvaiheessa paneelit paikoilleen ja teemme järjestelmän tuoton mallinnukset oikeilla sähkönkäyttöluvuilla maksutta. Siitä saa hyvää faktaa investoinnin taloudellisuudesta. Toteutamme aurinkopaneelit kokonaispakettina, kertoo Kuparinen.

Aurinkosähkö on maaseudun energiaa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI)
asiantuntija Heikki Tirkkonen on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan maatilan energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käytön mahdollisuuksia ensimerkkikohteiden avulla. Miltä näyttää aurinkosähkön tilanne maatalouksien energialähteenä? –Aurinkosähköjärjestelmillä pystytään tuottamaan noin 10–25 % tilan sähköstä. Siltä osalta se säästää siirtomaksun, energiamaksun ja sähköveron. Investointituen avulla investointien sisäinen korko on saatu 10–15 prosenttiin ja takaisinmaksuaika 5–10 vuoteen. Aurinkoenergian käyttö on nyt järkevää ja se näyttää soveltuvan hyvin maatalouksiin. Kestävät arvot, energiatehokkuus ja päästöjen vähentäminen ovat tärkeitä asioita myös maatalousyrittäjille.

Petri_Pekosen_Maatila_Mikkelissa_1200x630

Investointitukea aurinkosähköjärjestelmän hankintaan

Aurinkosähköjärjestelmien hankintaan on mahdollista saada maatalouden investointitukea 40 % verottoman investoinnin kokonaishinnasta. Tuen kohde on maatilan energiantuotannossa tarvittavat rakentamisinvestoinnit. Investointi on tukikelpoinen vain siltä osin, kun energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa. Edellytyksenä on, että energialaitoksessa hyödynnetään uusiutuvaa energialähdettä. Tukea haetaan ELY-keskuksilta. Envitecpolis Oy:n asiantuntija Elena Suomela tekee päivittäin työtä maatilojen kanssa aurinkosähköinvestointien kannattavuuden ja suunnittelun parissa.

–Aurinkosähköjärjestelmistä on nyt tosi paljon kysyntää aivan tuotantosuunnasta riippumatta. Aikaisemmin lypsykarjatilat olivat innokkaimpia investoijia, nyt järjestelmien kannattavuutta lasketaan myös sika-, siipikarja- ja nautatiloilla. Tärkeintä on, että sähköä kuluu tarpeeksi kesäaikaan.

Vaikka aurinkosähköllä ei pysty koskaan korvaamaan koko kulutusta, säästö tulee
siitä määrästä, millä sähköä ja sähkönsiirtoa korvataan. Samalla säästyvät sähköön liittyvät verot.

–Keskiverto takaisinmaksuaika investoinneille on ollut noin 7–9 vuotta. Taloudellisuus on tärkeää, mutta yhä tärkeämpiä ovat myös vihreät arvot ja ekologisuus. Tilanteet ovat erilaiset ja sähköenergian hinta ja siirtohinnat eri kokoisia eri alueilla. Hyöty tulee monista asioista. Vaikka kannattavuus on joskus pientä, mutta imagohyöty selkeä, investointeja lähdetään toteuttamaan. Tällä hetkellä hyötysuhde ja tehot ovat sellaisia, että tilat hyötyvät oikeasti.

Vinkkejä hakijalle

–Tukea hakiessa on hyvä muistaa, että ELY-keskuksilla on käytössä yksikkökustannus aurinkosähköjärjestelmille. Se on 1100 €/kWp eli tuen maksimimäärä lasketaan järjestelmän nimellistehon, kWp:n mukaan. Jos järjestelmä maksaa yksikkökustannusta enemmän, sille osalle ei saa tukea, huomauttaa Suomela. Toinen vaikuttava asia on tuen minimimäärä, joka on 7 000 euroa. Se tarkoittaa, että saadakseen tuen on tehtävä karkeasti 17 500 euron suuruinen investointi aurinkosähköön.

Mitä haluaisit sanoa maatalousyrittäjälle, joka miettii aurinkosähkön hankintaa?

–Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti, onko tilalla tarpeeksi kulutusta kesäaikaan. Huolehdi, että järjestelmän kannattavuus on suunniteltu faktoihin perustuen ja mitoitus tehty oikein. Ole sopivasti kriittinen järjestelmän valinnassa. Laitetoimittajia on lukuisia, joten kilpailuta kunnolla ja valitse luotettava toimittaja. Jos sormi menee suuhun, ei kannata jäädä yksin asian kanssa, vaan kilauttaa vaikkapa meille.

Mikkeliläinen Petri Pekonen seuraa oman maitotilansa sähköntuotantoa aktiivisesti

Featurekuva-julkaisukoko_1200x630

Lue, miten loppusyksystä 2020 asennetut aurinkopaneelit ovat palvelleet Pekosen maitotilaa.

LUE LISÄÄ: Paljonko aurinkosähköä maitotilalla tuotettiin tänään?

Oletko kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmästä omalle maatilallesi?

Jätä meille oheisen lomakkeen kautta yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle. Kartoitetaan yhdessä paras paketti kohteellesi.

Aurinkosähkökartoitus maatiloille

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Ei löytynyt aiheeseen liittyviä kirjoituksia

24.09.2021 | asiakastarina

Lapin Luontolomat hyvitti kelkkasafareiden hiilijalanjäljen

Lapissa luonto ja vastuullisuus ovat yhä tärkeämpiä asioita sekä palveluja tuottaville yrityksille, että heidän asiakkailleen. Matkailijat voivat nyt...

24.09.2021 | Vastuullisuus

HJK:n ympäristövastuuohjelma kutistaa hiilijalanjälkeä ja muuttaa asenteita

Helsingin Jalkapalloklubi on vahvasti matkalla kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä – ja näyttää samalla esimerkkiä kunnianhimoisesta...

21.09.2021 | Vastuullisuus

Miten hyvitetään yrityksen hiilijalanjälki?

Yrityksen hiilijalanjäljen hyvittäminen on käytännön teko ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita...