Sähkötuki 2023

Tietoa sähkölaskun maksamiseen
 saatavilla olevista tukimuodoista

Sähkölaskun maksamiseen saa tukea

Poikkeuksellinen talvi ja energiakriisi näkyvät monella nyt sähkölaskussa. Laskujen maksamiseen on kuitenkin saatavissa apua, jota kannattaa hyödyntää. Tuet koskevat sähkön myyntiä, eivät verkkoyhtiön veloittamia sähkön siirtomaksuja.

Sähköhyvitys maksetaan tulevissa sähkölaskuissa automaattisesti

Sähköhyvitysten käsittely kuluttaja-asiakkaille on alkanut ja se jatkuu syksyyn saakka. Odota rauhassa,  jos olet oikeutettu hyvitykseen, se huomioidaan laskutusrytmisi mukaisesti.  Sähköhyvityksen määrän näet laskultasi ja OmaLumme-palvelusta.  Sähköhyvitys huomioidaan tulevilla laskuillasi. Jos sopimuksesi on päättynyt, maksetaan sähköhyvitys suoraan tilillesi. Tarkastathan OmaLumme-palvelusta, että tilinumerosi on ajan tasalla. Palvelussa voit myös ilmoittaa puuttuvan tai muuttuneen tilinumerosi. Pääset kirjautumaan palveluun osoitteessa oma.lumme-energia.fi

Eduskunta hyväksyi lakiehdotuksen takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä 27.2., laki tuli voimaan 6.3. ja EU:n komissio hyväksyi sen 23.3.2023.

Tätä takautuvasti maksettavaa sähköhyvitystukea ei tarvitse hakea itse, vaan sähköhyvitys maksetaan automaattisesti. Olemme valmistautuneet hyvitysten maksamiseen huhtikuusta alkaen, ja tuki tullaan maksamaan kahdessa erässä sähkölaskujesi yhteydessä laskutusrytmisi mukaisesti. Tuki koskee kuluttajia.

Saat sähköhyvityksen, jos vuoden 2022 marras-joulukuussa ja/tai vuoden 2023 tammikuussa

 • sähkönmyyntisopimuksesi mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh (sis. alv) tai
 • sinulla on ollut tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuva sopimus.
 • sähköenergian arvonlisäverollinen myyntihinta ylittää 90 € suuruisen omavastuun 
 • Tutustu myös: Usein kysytyt kysymykset sähköhyvityksestä»

Sähköhyvityksen maksuerät ja suuruus

Sähkölaskun omavastuuosuus on 90 €. Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskusi sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta. Hyvityksen määrä voi olla enintään 700 € kuukaudessa. Sitä ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle 5 €. Hyvityksessä otetaan huomioon vuoden 2022 marras- ja joulukuun sekä vuoden 2023 tammikuun sähkölaskut.

 • 1. erä maksetaan vuoden 2022 marras-joulukuun sähköenergian kulutuksen ja hinnan perusteella. Hyvityksen suuruus lasketaan näin:

  (marraskuun sähkönkulutus x marraskuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 % +
  (joulukuun sähkönkulutus x joulukuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 %.

  Tämä ensimmäinen erä maksetaan sinulle aikaisintaan huhtikuussa lähetetyllä sähkölaskulla oman laskutusrytmisi mukaisesti.
   
 • 2. erä maksetaan tammikuun 2023 kulutuksen perusteella kaksinkertaisena. Voit laskea toisen erän suuruuden seuraavalla kaavalla:

  2 x (tammikuun sähkönkulutus x tammikuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 %

Sähköenergian hintaan lasketaan mukaan myös kuukausimaksu, ja tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuvassa sopimuksessa marginaali. Odota sähköhyvitystä rauhassa, se tulee näkymään sähkölaskullasi automaattisesti, jos olet oikeutettu hyvitykseen.

Näet sähköhyvityksen määrän myös OmaLumme-palvelun sopimustiedoissa.

OmaLumme-palveluun

Oletko elinkeinonharjoittaja, jolla yrityksesi sähkönkäytöstä yli puolet kohdistuu yksityiskäyttöön? Lue usein kysytyt kysymykset sähkötuesta»

Arvonlisäveron väliaikainen muutos näkyy sähkölaskussa automaattisesti

Arvonlisäveron väliaikainen lasku näkyy sähkölaskussa ja sopimushinnoissa automaattisesti. Arvonlisävero on 10 % ajalla 1.12.2022-30.4.2023, ja se palaa takaisin 24 %:iin 1.5.2023 alkaen.

Alennettua verokantaa sovelletaan sähkön myyntienergiaan ja kuukausimaksuun sekä pientuottajilta ostettavaan ylijäämäsähköön. Muutos hoidetaan energiayhtiön toimesta automaattisesti, eikä vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.

Alennettu veroprosentti näkyi ensimmäisen kerran laskulla, jossa laskutetaan joulukuun 2022 sähkönkulutus ja viimeisen kerran laskulla, jossa laskutetaan huhtikuun 2023 sähkönkulutus. OmaLumme-palvelusta näet oman sähkönhintasi ajankohtaisella arvonlisäverolla.

OmaLumme-palveluun

Sähkövähennys haetaan verottajalta

Kuluttaja voi hakea verottajalta sähkövähennystä, jos vakituisen asunnon sähkölaskuissa sähköenergian osuus ajalla 1.1.–30.4.2023 ylittää 2 000 €. Ylimenevä osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen, ja siihen lasketaan sähköenergiasta maksettu verollinen summa sekä siihen liittyvä kuukausimaksu.

Vähennyksen osuus on 60 % sähköenergian kustannuksista, jotka ylittävät 2 000 €. Vähennys on kuitenkin enimmillään 2 400 €. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 € omavastuu.

Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys, jolloin vähennyksen määrä vastaa vähennyksestä saatavaa taloudellista hyötyä. Esimerkiksi 1 000 € :n vähennys pienentäisi henkilölle maksettavaksi määrättäviä veroja 1 000 €:lla. 

Vähennystä haetaan itse Verohallinnosta. Siitä voi saada hyödyn jo verovuoden aikana hakemalla vähennyksen huomioitavaksi vuoden 2023 verokortilla.

Siirry vero.fi

Sähkötukea voi hakea Kelalta

Mikäli sähkövähennystä ei pysty hyödyntämään täysimääräisesti, kannattaa selvittää mahdollisuudet Kelan sähkötukeen. Sähkötuki on Kelalta haettava verovapaa kustannusten korvaus sähkölaskuun ja se on tarkoitettu vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkölaskuihin.

Tukea maksetaan 1.1.2023-30.4.2023 käytetyn sähkön perusteella. Sähkötuen omavastuuosa on 400 € kuukaudessa ja tuen määrä 60 % omavastuun ylittävästä osasta. Sähkölaskusta huomioidaan enintään 1 500 € kuukaudessa. Näin ollen enimmäistuki kuukaudessa olisi 660 €. Tukea maksetaan neljältä kuukaudelta, eli tuen enimmäismäärä koko lain voimassaoloajalta olisi 2 640 €. 

Tukea haetaan Kelasta. Sähkötuki on kustannusten korvausta, jota ei katsota tuloksi muuta sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä sovellettaessa. Tuki on saajalleen verovapaa.

Siirry kela.fi

Tarvitsetko laskullesi maksuaikaa?

Jos haluat siirtää laskun eräpäivää tai sopia maksusuunnitelmasta, otathan yhteyttä ennen eräpäivää. Silloin jatkosta on helpompi sopia ja vältyt mahdollisilta muistutus- ja perintäkuluilta.

Ropo Capitalin asiakaspalvelu palvelee sinua puhelimitse numerossa 09 2315 0462 arkisin kello 8-20 ja lauantaisin kello 10-15. Voit myös asioida osoitteessa ropo-online.fi. Laskun eräpäivää voi siirtää ennen sen erääntymistä helposti myös OmaLumme-palvelussa osoitteessa oma.lumme-energia.fi.

Etsitkö vaihtoehtoa nykyiselle sähkösopimuksellesi?

Kaikki Lumme Energian sähkösopimukset löydät täältä

Usein kysyttyä

Mitä minun tulee tehdä saadakseni sähköhyvityksen? Olen muuttanut talvella, miten toimin saadakseni sähköhyvityksen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksemme näppärästi alla. Jos jokin jää silti mietityttämään, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Saat sähköhyvityksen automaattisesti, jos sähkösopimuksesi energian hinta on yli 10 snt/kWh tai sinulla on tuntikohtaiseen pörssihintaan perustuva sopimus. Omavastuuosuus on 90 €. Tukea maksetaan enintään 700 € kuukaudessa. Tukea ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle 5 €.

Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkön arvonlisäverollisesta myyntihinnasta, ja se lasketaan kuukausittaisen 90 euron suuruisen omavastuun jälkeisestä summasta. Sähkölaskusi summan tulee siis olla kyseiseltä kuukaudelta yli 90 euroa. Hyvitykseen ei lasketa sähkön siirtomaksuja.

Ensimmäisen erän hyvitys lasketaan vuoden 2022 marras- ja joulukuun laskuista. Toisen erän hyvityksen määrä lasketaan tammikuun 2023 sähkölaskun mukaan ja se kerrotaan kahdella.

Näet tiedot helposti sähköisestä OmaLumme-palvelusta edellisiltä sähkölaskuiltasi. 

Sähköhyvitystä ei tarvitse hakea itse, vaan maksamme hyvityksen automaattisesti sähkölaskussasi.

Sähköhyvityksen summa vähentää sähkölaskusi loppusummaa automaattisesti. Jos hyvityksen summa on isompi kuin laskun loppusumma, niiden erotus siirtyy ennakoksi seuraavalle laskulle.

Jos sopimuksesi on päättynyt, sähköhyvitys maksetaan tilillesi. Ilmoitathan tilinumerosi OmaLumme-palvelussa kohdassa Omat tiedot. Jos sinulla on meille erääntynyt maksamaton sähkölasku, sähköhyvitys käytetään sen kuittaamiseen ja mahdollinen loppuosa maksetaan tilille.

Jos olet muuttanut vuoden 2022 marras- tai  joulukuussa tai vuoden 2023 tammikuussa, sähköhyvitys maksetaan sinulle sen asunnon osalta, jossa sähköhyvityksen ehdot täyttyvät. Jos ne täyttyvät molempien asuntojen osalta, hyvitykset  maksetaan sinulle omilla laskuillaan. 

Saat hyvityksen siltä sähköyhtiöltä, jonka asiakas olet ollut. Edellinen ja nykyinen sähköyhtiö maksavat hyvityksen oman sähkösopimuksensa voimassaoloajalta vuoden 2022 marras-joulukuun sekä vuoden 2023 tammikuun osalta.

Jos sopimuksesi Lumme Energian kanssa on jo päättynyt, maksamme hyvityksen suoraan tilillesi. Jos meillä ei ole tilinumeroasi tiedossa, otamme sinuun yhteyttä.

Sähkövähennys tai sähkötuki eivät vaikuta sähköhyvityksen saamiseen. Hyvityksellä ei myöskään ole vaikutusta muihin saamiisi tukiin.

Työ- ja Elinkeinoministeriö on hakenut Euroopan komissiolta hyväksyntää sähköhyvitysten maksamiseen niille elinkeinonharjoittajille, joilla yrityssopimuksen sähkönkäytöstä yli puolet kohdistuu kuluttajan yksityiskäyttöön.

Tarkista, täyttyvätkö seuraavat alla olevat ehdot.

 • Olet elinkeinoharjoittaja, joka harjoittaa yritystoimintaa omalla nimellä tai rekisteröidyllä toiminimellä.
 • Hyvityskuukauden aikana käyttämästäsi sähköstä yli puolet on kotitalouskäyttöä.
 • Yksityisen sähkönkäytön osuus hyvityskuukauden aikana täyttää yleiset sähköhyvityksen ehdot, ks. yllä.

Energiaviraston muistion mukaan yksityiskäytön osuuden määrittämisessä tulee käyttää yritystoiminnan kirjanpidon mukaista osuutta. Saat tarkempaa tietoa asiasta, kun haet Energiavirastolta hyvityspäätöstä.

Toimi näin:

 • Tee kirjallinen pyyntö sähköhyvityksestä Lumme Energialle osoitteeseen asiakaspalvelu@lumme-energia.fi. Jos sinulla on ollut marras-tammikuun aikana sähkösopimus myös jonkun toisen/toisten sähkönmyyjien kanssa, lähetä pyyntö kullekin myyjälle erikseen. Sähköhyvityslain mukaan kirjallinen pyyntö on tehtävä.
 • Kun saat sähkönmyyjältä vastauksen, voit hakea päätöstä Energiaviraston verkkosivuilla osoitteessa https://sahkohyvityskuluttajille.energiavirasto.fi/ sivuilla annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lumme Energian lähettämät laskut voit tarvittaessa katsoa OmaLumme-palvelusta.

Sähkövähennys haetaan verottajalta. Lue lisää sähkövähennyksestä osoitteessa vero.fi 

Voit saada verotuksessa sähkövähennyksen, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Kyseessä on väliaikainen vähennys sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Vähennyksen voi saada vain tammi–huhtikuulta 2023.

Jos sähköenergian kulut 4 kuukaudelta ovat yhteensä yli 2 000 euroa, voit saada sähkövähennyksen. Sähkövähennys on 60 % niistä tammi–huhtikuun sähköenergian kuluista, jotka ylittävät 2 000 euroa.

Kuluihin ei lasketa sähkön siirtomaksuja.

Verottaja on koonnut laajan tietopaketin omille verkkosivuilleen. Tutustuthan siihen. Tästä linkistä siirryt sivulle verottajan sivuille usein kysyttyihin kysymyksiin sähkövähennyksestä.  

Voit saada sähkötukea, jos sähkölaskusi ovat suuret mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä pienten vuositulojen vuoksi. Lue lisää sähkövähennyksestä Verohallinnon sivuilta (vero.fi).

Kelan maksamaa sähkötukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähköenergiamenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Tukea voi saada vain yhden asunnon sähkömenoihin, ja asunnon pitää sijaita Suomessa.

Sähkötukea voi saada sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollisen perusmaksun kustannuksiin. Tukea ei voi saada sähkönsiirron kustannuksiin eikä mahdollisiin viivästysmaksuihin.

Arvonlisävero alennetaan 10 prosenttiin 1.12.2022-30.4.2023 väliseksi ajaksi, ja 1.5.2023 alkaen arvonlisävero palaa takaisin 24 prosenttiin.

Arvonlisäveron muutos koskee sähkönmyyntisopimuksen energian hintaa ja kuukausimaksua. Arvonlisäveron muutos ei  koske sähkön siirtomaksuja eikä sähköveroa.

Oman sähkösopimuksesi hinnat näet kätevästi OmaLumme-palvelusta sekä sopimustiedoista että sähkölaskultasi.

Asiakkuutesi tärkeät tiedot

OmaLumme-palvelusta tarkistat helposti sähkölaskujesi ja sähkösopimuksesi tiedot. Näet myös sähkönkulutuksesi tunnin tarkkuudella valitsemaltasi ajanjaksolta.

Oma Lumme -palveluun

Energiansäästöllä pienempi lasku

Tutustu vinkkipakettiimme! Niiden avulla vähennät sähkönkulutustasi ja saat tietoa, kuinka paljon kodin sähkölaitteet kuluttavat sähköä.

Sahkoporssi_ja_sahkonkayton_ajoitus_1200x630