Ovatko aurinkopaneelit kannattava investointi?

Takaisin

Kun pohditaan aurinkopaneelien kannattavuutta, monet tekijät tukevat päätöstä hankinnan taloudellisista eduista. Aurinkopaneelien kannattavuus ei perustu ainoastaan pitkäikäisiin laitteisiin ja säästettyyn ostosähköön, vaan myös kiinteistön arvonnousuun ja ylijäämäsähkön myyntiin.

Monille aurinkopaneelien hankinnan motiivina ovat ekologiset arvot ja valinta uusiutuvan energian puolesta. Samalla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen.

Aurinkopaneelien kannattavuutta voi tarkastella myös taloudellisesta näkökulmasta. Vertailemalla investoinnin määrää, käyttöikää ja säästettyä sähköenergiaa voi huomata, että takaisinmaksuaika voi olla yllättävän lyhyt. On hyödyllistä laskea aurinkopaneelien hankinnan takaisinmaksuaika, jotta saa selville, milloin investointi on maksanut itsensä takaisin mökillä tai vapaa-ajan asunnolla. Aurinkopaneelien kannattavuus tulee nopeasti esiin, kun huomioi kaikki näkökulmat.

Aurinkopaneelien kannattavuutta lisää tekninen käyttöikä

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on pitkä, ja Tier 1 -luokituksen saaneet paneelit ovat kestäviä ja laadukkaita. Ne kestävät leveyspiiriemme ankarat ja vaihtelevat sääolosuhteet kuumasta kesästä kylmään talveen ja loskasta pakkaseen.

Tier 1 -luokitus takaa paneelien toimivuuden vuosikymmenien ajan, jopa 25 vuoden tehotuottotakuun puitteissa. Useat aurinkopaneelivalmistajat takaavat, että paneelin teho on vielä 25 vuoden käytön jälkeen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä.

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä voi olla noin 30-40 vuotta, ja invertterin elinkaari on yleensä 15-20 vuotta. Invertteri voidaan helposti vaihtaa uuteen sen käyttöiän päättyessä.

Kaikki Lumme Energian myymät aurinkopaneelit ovat Tier 1 -luokkaa. Näin varmistetaan asiakkaille pitkäikäiset ja laadukkaat tuotteet. Aurinkopaneelien kannattavuus muodostuu pitkällä tähtäimellä, joten laitteistonkin tulee olla pitkäikäinen. Lumme Energialla aurinkosähköjärjestelmän mitoitus hoituu yhdessä ammattilaisten kanssa ja näin saadaan juuri kohteeseen sopiva kokonaisuus.

Lue lisää Tier 1 -luokituksesta

Aurinkopaneelien kannattavuus – laske takaisinmaksuaika

Takaisinmaksuajan laskeminen on järkevä tapa arvioida aurinkopaneelien kannattavuutta. Tyypillisesti aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin 15-20 vuodessa. Vaikka tämä saattaa tuntua aluksi pitkältä ajalta, aurinkopaneelien teknisen käyttöiän ollessa vähintään 30-40 vuotta, ne tuottavat säästöä pitkällä aikavälillä. Tämän jälkeen kaikki tuotettu sähkö on puhtaasti voittoa. Jos sähkön hinnat nousevat tulevaisuudessa, takaisinmaksuaika voi lyhentyä merkittävästi, mikä tekee aurinkosähköjärjestelmästä entistä kannattavamman.

Takaisinmaksuaikaa laskettaessa tulee tietää saavutettu säästö, joka lasketaan vuositasolle. Kun tunnetaan vuosittainen nettosäästö, voidaan selvittää aurinkopaneelien suuntaa antava takaisinmaksuaika.

 

Järjestelmän takaisinmaksuaika vuosissa =
aurinkosähköjärjestelmän hankintakustannukset / vuosittainen nettosäästö

 

Lue myös blogimme: Aurinkosähkön kannattavuus ei riipu säätiloista – pilvinenkin kesä voi olla tuottoisa

Hyödynnä kotitalousvähennys

Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää kodin tai vapaa-ajan asunnon huolto- ja remonttitöissä, mukaan lukien aurinkopaneelien asennus. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on henkilökohtainen ja sen voi jakaa puolison kanssa.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon verkkosivuilta.

Aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa

Aurinkopaneelit myös nostavat kiinteistön arvoa ja nopeuttavat sen myyntiaikaa. Omavaraisuus ja ekologinen ajattelu houkuttelevat ostajia, joten aurinkopaneelien kannattavuus kannattaa huomioida myös kiinteistön myyntitilanteessa.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Sijoitetulle pääomalle saa tuottoa

Aurinkopaneelien kannattavuutta voi mitata myös sijoitetun pääoman tuottoprosentilla. Mitä enemmän säästät sähkökustannuksissa, sitä parempi on sijoitetun pääoman tuotto.

Laskentakaavassa sijoitetun pääoman tuottoprosentti saadaan, kun saatu nettotuotto kerrotaan sadalla ja jaetaan sijoitetulla pääomalla.

Sijoitetun pääoman tuotto-% = 100 * nettotulos / sijoitettu pääoma

Esimerkki: jos 5800 euron aurinkosähköjärjestelmällä saavutaan vuosittain noin 280 euroa säästöä sähkölaskussa, tarkoittaa se 4,83 prosentin vuosittaista pääomatuottoa sijoitukselle.

Ylijäämäsähkön myynti

On kannattavinta mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä niin, ettei siitä synny ylituotantoa. Ylijäämäsähkö voi kuitenkin myös myydä verkkoon, mutta sen taloudellinen hyöty ei ole yhtä suuri kuin oman käytön säästöissä. Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta ei siis kannata laskea pelkän ylijäämäsähkön varaan.

Lumme Energian ammattilaiset auttavat suunnittelemaan, millainen aurinkosähköjärjestelmän mitoitus sopii juuri sinun kohteeseesi.

Tuota aurinkosähköä mökillä

Suomessa aurinkosähköjärjestelmä tuottaa eniten sähköä huhtikuusta elokuuhun, mutta myös maaliskuu ja syyskuu ovat melko hyviä tuotto-kuukausia. Jos mökillä ei käytetä kaikkea tuotettua aurinkosähköä, ylijäämäsähköä voi hyödyntää myös kotona. Mökillä tuotettu ylijäämäsähkö menee verkkoon ja siitä saatetaan saada hyvitystä oman asunnon sähkölaskuun.

Laske aurinkosähkötarjous helposti ja nopeasti

Oman energian kaupassa lasket itsellesi sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä tarjouksen helposti ja saat sen suoraan sähköpostiisi.

Klikkaa Oman energian kauppaan
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.09.2023 | uutinen

Rakenteilla Suomen ensimmäinen aurinkovoimalla toimiva jalkapallostadion

Lumme Energia ja HJK syventävät yhteistyötään rakennuttamalla Bolt Arenan katolle aurinkovoimalan. Bolt Arenasta tulee Suomen ensimmäinen...

11.07.2023 | blogi

Rock, tango ja kirkkomusiikki saattelivat Waltteri Torikan oopperalaulajaksi

Heinäkuu vetää Savonlinnan täyteen oopperan ystäviä ympäri maailman. Lumme Energia on Savonlinnan oopperajuhlien kumppanina mukana juhlahumussa....

03.07.2023 | blogi

Kolme uutta toimenpidettä Saimaan järvilohen pelastamiseksi

Vuosi alkoi Elinvoimaisen järvilohen saalisraporteilla jo helmikuussa, kun Suonteelta saatiin talviverkoilla yli kahdeksan kilon PIT-merkitty lohi....