Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Takaisin

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdella tuhannella kilogrammalla. Kun paneelit ovat katolla, niiden tuottama sähkö on täysin päästötöntä. Lumme Energian valikoiman uusi aurinkopaneeli Lumme Luksus Eko huomioi entistä paremmin myös paneelien tuotannosta ja kuljetuksesta syntyvät päästöt.

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Omakotitalon keskimääräisen aurinkosähkövoimalan teho on noin 4–8 kilowattipiikkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa 8–18 aurinkopaneelia, jotka kattavat noin 20–30 prosenttia omakotitalon vuotuisesta sähköntarpeesta.

Aurinkopaneelit myös kutistavat merkittävästi omakotitalon ja sen asukkaiden hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi n. 5 kilowattipiikin järjestelmällä saavutetaan vuosittain keskimäärin 350–700 hiilidioksidikilon päästövähennys. Suurempaan omakotitaloon asennetun aurinkosähköjärjestelmän vähennys voi olla jopa 2 000 kiloa vuodessa: tämä määrä vastaa päästöiltään noin 3,5 edestakaista lentomatkaa Helsingistä Müncheniin. Keskivertosuomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat 10 000 kilogrammaa vuodessa – aurinkopaneeleilla tilannetta voi korjata siis jopa kymmenillä prosenteilla!

– Määrään vaikuttavat pienaurinkovoimalan teho, paneelien asennusilmansuunta ja kaltevuus sekä se, millainen sähkösopimus taloudessa muuten on käytössä, huomauttaa Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen.

Aurinkopaneelit tuottavat päästötöntä energiaa

Aurinkopaneelien tuottama energia on täysin päästötöntä siitä saakka, kun järjestelmä on asennettu katolle. Ennen asennusta päästöjä syntyy paneelien valmistuksesta ja kuljetuksesta vaihtelevia määriä.

Mikä tekee aurinkopaneeleista ekologisen ratkaisun?
  • Ne tuottavat aidosti päästötöntä sähköä heti asentamisestaan lähtien.
  • Investointi aurinkovoimaan on pitkäikäinen: paneelit toimivat vuosikymmeniä, joten hiilijalanjälkikin kutistuu pitkään.
  • Yhdessä aurinko- tai tuulisähkösopimuksen kanssa aurinkopaneelit jopa kasvattavat hiilikädenjälkeä, sillä kaikki taloudessa käytetty sähkö on päästötöntä.
  • Paneelit ovat helppo tapa vaikuttaa vihreään siirtymään: yhdessä pienaurinkovoimalat vaikuttavat merkittävästi koko Suomen hiilijalanjälkeen!

Vastuulliset aurinkopaneelit valmistetaan Euroopassa

Eurooppalainen aurinkopaneelivalmistaja on ottanut edelläkävijän roolin aurinkopaneelien kestävässä tuotannossa. Yritys panostaa muun muassa laitteiston pitkään käyttöikään ja kierrätettäviin valmistusmateriaaleihin. Myös paneelien valmistus tapahtuu Euroopassa.

– Valmistaja on myöntänyt paneeleille muun muassa 90 prosentin tehotuottotakuun 30 vuodeksi. Paneelit voidaan kierrättää 98,8-prosenttisesti, ja niissä käytetystä lasista 35 prosenttia on kierrätyslasia. Lisäksi aurinkopaneelien valmistuksessa on käytetty sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, Hyytiäinen summaa.

Suurin osa paneeleissa käytetyistä materiaaleista on peräsin EU:n alueelta, ja muualta tuotavat osatkin ovat sertifioituja.

– Tuotteille myönnetyt Cradle to Cradle -sertifikaatit takaavat, että paneelit todella on tuotettu vastuullisesti, Hyytiäinen lupaa.

Lumme Luksus Eko on ekologisten aurinkopaneelien lippulaiva

Lumme Energia on valinnut nämä vastuullisesti tuotetut aurinkopaneelit uudeksi lippulaivatuotteeksi. Lumme Luksus Eko  on tyylikäs, täysmusta 420 wattipiikin tehoinen aurinkopaneeli, jonka vastuullisuustietoisinkin kuluttaja voi valita katolleen hyvällä mielellä.

– Paneelille on kaveriksi saatavilla myös Euroopassa valmistettu invertteri, jonka kuljetusmatka ja näin myös hiilijalanjälki on Aasian-serkkujaan pienempi, tekninen myyntipäällikkö huomauttaa.

Ekologisen Lumme Luksus Eko -aurinkopaneelituotteen hankintahinnan ero on edullisempaan paneeliluokkaan verrattuna n. 10 % - 20 %.  

– Kun puhutaan tuhansien eurojen hankinnasta, erotus on aika pieni. Haluamme panostaa entistä vastuullisempiin ja läpinäkyvämpiin aurinkopaneelituotteisiin, ja näissä arvoissa Lumme Luksus Eko on ehdottomasti aurinkopaneelimarkkinoiden kärkisijalla, Hyytiäinen kiittelee.

Laske tarjous aurinkopaneeleista

Tutustu myös aihealueen muihin blogeihin:

Anssi Hyytiäinen

Kirjoittaja

Anssi Hyytiäinen toimii Lumme Energiassa teknisenä myyntipäällikkönä Energiapalvelut-yksikössä. Parasta Anssin työssä on auttaa asiakkaita pienentämään energiankulutusta ja tekemään kestäviä valintoja aurinkosähkön avulla. Vapaa-ajallaan Anssia pitää kiireisenä omakotitalon eri projektit sekä ulkoilu ja kuntosaliharrastus.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...

29.12.2023 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia...

16.11.2023 | uutinen

Aurinkopaneelien tuottoa on ollut ilo seurata

Lumme Energia asensi jyväskyläläisen Kaisa-Liisa Ikosen omakotitalon katolle aurinkopaneelit syksyllä 2022. Nyt takana on ensimmäinen vuosi oman...