Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Takaisin

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdella tuhannella kilogrammalla. Kun paneelit ovat katolla, niiden tuottama sähkö on täysin päästötöntä. Lumme Energian valikoiman uusi aurinkopaneeli Lumme Luksus Eko huomioi entistä paremmin myös paneelien tuotannosta ja kuljetuksesta syntyvät päästöt.

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Omakotitalon keskimääräisen aurinkosähkövoimalan teho on noin 4–8 kilowattipiikkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa 8–18 aurinkopaneelia, jotka kattavat noin 20–30 prosenttia omakotitalon vuotuisesta sähköntarpeesta.

Aurinkopaneelit myös kutistavat merkittävästi omakotitalon ja sen asukkaiden hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi noin 5 kilowattipiikin järjestelmällä saavutetaan vuosittain keskimäärin 350–700 hiilidioksidikilon päästövähennys. Suurempaan omakotitaloon asennetun aurinkosähköjärjestelmän vähennys voi olla jopa 2 000 kiloa vuodessa: tämä määrä vastaa päästöiltään noin 3,5 edestakaista lentomatkaa Helsingistä Müncheniin.

Keskivertosuomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat 10 000 kilogrammaa vuodessa – aurinkopaneeleilla tilannetta voi korjata siis jopa kymmenillä prosenteilla!

– Määrään vaikuttavat pienaurinkovoimalan teho, paneelien asennusilmansuunta ja kaltevuus sekä se, millainen sähkösopimus taloudessa muuten on käytössä, huomauttaa Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen.

Aurinkopaneelit tuottavat päästötöntä energiaa

Aurinkopaneelien tuottama energia on täysin päästötöntä siitä saakka, kun järjestelmä on asennettu katolle. Ennen asennusta päästöjä syntyy paneelien valmistuksesta ja kuljetuksesta vaihtelevia määriä.

Mikä tekee aurinkopaneeleista ekologisen ratkaisun?
  • Ne tuottavat aidosti päästötöntä sähköä heti asentamisestaan lähtien.
  • Investointi aurinkovoimaan on pitkäikäinen: paneelit toimivat vuosikymmeniä, joten hiilijalanjälkikin kutistuu pitkään.
  • Yhdessä aurinko- tai tuulisähkösopimuksen kanssa aurinkopaneelit jopa kasvattavat hiilikädenjälkeä, sillä kaikki taloudessa käytetty sähkö on päästötöntä.
  • Paneelit ovat helppo tapa vaikuttaa vihreään siirtymään: yhdessä pienaurinkovoimalat vaikuttavat merkittävästi koko Suomen hiilijalanjälkeen!

Euroopassa valmistetaan kestäviä ja vastuullisiksi sertifioituja aurinkopaneeleja

Eurooppalainen aurinkopaneelivalmistaja on ottanut edelläkävijän roolin aurinkopaneelien kestävässä tuotannossa. Yritys panostaa muun muassa laitteiston pitkään käyttöikään ja kierrätettäviin valmistusmateriaaleihin. Myös paneelien valmistus tapahtuu Euroopassa.

– Valmistaja on myöntänyt paneeleille muun muassa 90 prosentin tehotuottotakuun 30 vuodeksi. Paneelit voidaan kierrättää 98,8-prosenttisesti, ja niissä käytetystä lasista 35 prosenttia on kierrätyslasia. Lisäksi aurinkopaneelien valmistuksessa on käytetty sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, Hyytiäinen summaa.

Suurin osa paneeleissa käytetyistä materiaaleista on peräsin EU:n alueelta, ja muualta tuotavat osatkin ovat sertifioituja.

– Tuotteille myönnetyt Cradle to Cradle -sertifikaatit auttavat osoittamaan, että paneelit on tuotettu vastuullisesti, Hyytiäinen kertoo.

Cradle to Cradle -sertifikaatti kattaa esimerkiksi materiaalien turvallisuuden, kierrätettävyyden, tuotannon energian- ja vedenkäytön sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden.

Voit lukea lisää aurinkopaneelien vastuullisuudesta artikkelistamme Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Lumme Luksus Eko on ekologisten aurinkopaneelien lippulaiva

Lumme Energia on valinnut nämä Euroopassa vastuullisesti tuotetut aurinkopaneelit uudeksi lippulaivatuotteeksi. Lumme Luksus Eko  on tyylikäs, täysmusta 420 wattipiikin tehoinen aurinkopaneeli.

– Paneelille on kaveriksi saatavilla myös Euroopassa valmistettu invertteri, jonka kuljetusmatka ja näin myös hiilijalanjälki on Aasian-serkkujaan pienempi, tekninen myyntipäällikkö huomauttaa.

Ekologisen Lumme Luksus Eko -aurinkopaneelituotteen hankintahinnan ero on edullisempaan paneeliluokkaan verrattuna noin 10–20 prosenttia.  

– Kun puhutaan tuhansien eurojen hankinnasta, erotus on aika pieni. Haluamme panostaa entistä vastuullisempiin ja läpinäkyvämpiin aurinkopaneelituotteisiin, ja näissä arvoissa Lumme Luksus Eko on ehdottomasti aurinkopaneelimarkkinoiden kärkisijalla, Hyytiäinen kiittelee.

Laske tarjous aurinkopaneeleista

Tutustu myös aihealueen muihin blogeihin:

Anssi Hyytiäinen

Kirjoittaja

Anssi Hyytiäinen toimii Lumme Energiassa teknisenä myyntipäällikkönä Energiapalvelut-yksikössä. Parasta Anssin työssä on auttaa asiakkaita pienentämään energiankulutusta ja tekemään kestäviä valintoja aurinkosähkön avulla. Vapaa-ajallaan Anssia pitää kiireisenä omakotitalon eri projektit sekä ulkoilu ja kuntosaliharrastus.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

25.06.2024 | aurinkosähkö

Näin saat aurinkopaneelien rahallisen säästön heti käyttöösi – rahoita investointi Säästömallilla!

Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän...

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....