Aurinkopaneelien mitoitus - Oikean määrän valinta

Takaisin

Aurinkopaneelien mitoitus ja paneelien oikean määrän valitseminen omakotitaloon vaatii harkintaa ja laskentaa. Asiantuntijamme auttavat mielellään sinua oikeanlaisen aurinkopaneelipaketin valinnassa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua mitoittamaan oikean määrän aurinkopaneeleja.

Aurinkopaneelien oikean määrän mitoitus

Aurinkosähköjärjestelmä ja aurinkopaneelien määrä mitoitetaan sähkönkulutustarpeen ja aurinkopaneelien tehon perusteella. Kun mietit montako paneelia omakotitaloon kannattaa asentaa, ota huomioon seuraavat asiat:

1. Aloita selvittämällä sähkönkulutuksesi kuukausi- tai vuositasolla.

Tämä tieto löytyy yleensä sähkölaskustasi. Voit tarkistaa kulutustiedot myös sähkönmyyjäsi tai verkkoyhtiösi asiointipalvelusta. Lumme Energian asiakkaat löytävät kulutustietonsa helposti OmaLumme-asiointipalvelusta.

2. Arvioi aurinkopaneelien tuotto.

Paneelien kokonaisteho määräytyy paneelien lukumäärän ja niiden teholuokituksen perusteella. Keskivertopaneeli tuottaa varjostamattomana noin 250–400 wattia sähköä tuntia kohti, riippuen paneelin tyypistä, ilmansuunnasta ja sijainnista.

Esimerkki 1. Jos vuosittainen sähkönkulutuksesi on 7 000 kWh ja käytät 415 watin aurinkopaneelia, tarvitset noin 16 paneelia (7 000 kWh / 415 W).

Kun kysyt tarjousta Lumme Energialta, asiantuntija tekee sinulle maksuttoman tuottolaskelman, mikä auttaa sinua valitsemaan oikean määrän aurinkopaneeleita kulutukseesi suhteutettuna.

3. Huomioi sijainti.

Aurinkopaneelien asennus katolle vaatii riittävän määrän vapaata kattopinta-alaa, vähintään noin 2 x 9 metriä, jos paneelit asennetaan yhteen riviin. Jos paneelit asennetaan 2 riviin allekkain, 4 paneelia per rivi, vapaata kattopinta-alaa tarvitaan noin 3,5 x 5 metriä. On tärkeää ottaa huomioon myös katon kulmat, lumiesteet ja muut katolla olevat rakenteet.

Paneelien tehokkuuteen vaikuttavat erityisesti niiden suuntaus aurinkoon nähden ja paneelien kokonaisteho, joka määräytyy paneelien lukumäärän ja teholuokituksen perusteella.

Esimerkki 2. Jos katolle asennetaan 16 kappaletta 415 watin paneelia, saadaan kokonaistehoksi 6,6 kilowattia (6 640 wattia).

Paras ilmasuunta aurinkopaneeleille on etelä. Jos suunta ei ole täysin etelään päin, harkitse aurinkopaneelien määrän kasvattamista vuosituoton parantamiseksi. Jos sen sijaan talon pääty osoittaa etelään päin, harkitse aurinkopaneelien asentamista itä- ja länsisuunnille. Tällöin hetkellinen teho saattaa olla hieman pienempi, mutta aurinkosähköä on saatavilla runsaasti aamusta iltaan. Itä- ja länsisuunnan asennukset ovat hyvin yleisiä.

Aurinkopaneelien kannattavuus

Asuntosi lämmitysjärjestelmällä on suuri vaikutus oikean aurinkopaneelien määrän valinnassa. Sähkölämmitysjärjestelmää käyttävä tarvitsee enemmän aurinkopaneeleita saavuttaakseen saman hyötysuhteen kuin kaukolämpöä käyttävä.

Aurinkopaneelit voivat kattaa keskimäärin 10–30 prosenttia omakotitalon sähkönkulutuksesta. Mitoita aurinkopaneelien määrä siten, että suurin osa tuotetusta energiasta hyödynnetään omassa taloudessa. Oikea mitoitus takaa parhaan hyödyn suhteessa investointikustannuksiin.

Tyypillisesti aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin 8-13 vuodessa, ja niiden tekninen käyttöikä voi olla vähintään 30-40 vuotta, mikä merkitsee pitkäaikaista säästöä. Kannattaa myös pyrkiä hyödyntämään kotitalousvähennystä aurinkopaneelien asennuskustannuksissa.

Aurinkopaneelien kannattavuus perustuu paitsi säästettyyn sähköenergiaan myös kiinteistön arvonnousuun ja mahdolliseen ylijäämäsähkön myyntiin. Jo mainittujen lisäksi paneelien käyttöikä ja säästetty sähköenergia ovat asioita, joita kannattaa tarkastella järjestelmän takaisinmaksuaikaa laskiessa.

 

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Kun haluat saada nopeasti tarkan arvion siitä, mikä on oikea määrä aurinkopaneeleita juuri omiin tarpeisiisi, suosittelemme käyttämään Lumme Energian Oman energian kaupan tarjouslaskuria. Tämän kätevän työkalun avulla saat muutamassa minuutissa sähköpostiisi tarjouksen, joka perustuu omaan sähkönkulutukseesi ja kertoo sinulle, kuinka monta aurinkopaneelia tarvitset. Oman energian kaupan laskuri auttaa sinua löytämään aurinkosähköjärjestelmän, joka täyttää juuri sinun tarpeesi.

Laske omakotitalosi aurinkosähkötarjous täällä!

Tutustu myös aihealueen muihin blogeihin:

Anssi Hyytiäinen

Kirjoittaja

Anssi Hyytiäinen toimii Lumme Energiassa teknisenä myyntipäällikkönä Energiapalvelut-yksikössä. Parasta Anssin työssä on auttaa asiakkaita pienentämään energiankulutusta ja tekemään kestäviä valintoja aurinkosähkön avulla. Vapaa-ajallaan Anssia pitää kiireisenä omakotitalon eri projektit sekä ulkoilu ja kuntosaliharrastus.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...

29.12.2023 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia...

27.12.2023 | aurinkosähkö

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdella tuhannella kilogrammalla. Kun paneelit ovat...