Aurinkosähköjärjestelmän omistajat huolestuneina pörssisähkön hinnoista

Takaisin

Viime aikoina aurinkosähköjärjestelmien omistajat ovat ilmaisseet huolensa pörssisähkön hinnoista. Kun aurinkosähköjärjestelmä tuottaa enemmän sähköä kuin kuluttaa, ylimääräinen sähkö myydään sähköverkkoon pörssisähkön voimassa olevalla hinnalla. Pörssisähkön hinta on ajoittain ollut jopa negatiivinen, mikä on herättänyt keskustelua aurinkosähköjärjestelmien omistajien keskuudessa. Joutuuko aurinkosähkön tuottaja maksumieheksi pörssisähkön hintojen ollessa negatiivisia?

Mikä aiheuttaa tällaisen tilanteen?

Pörssisähkön hintojen tilapäinen lasku negatiiviseksi johtuu siitä, että sähkön kysyntä on vähäisempää kuin tuotanto. Tällaisessa tilanteessa sähkön tuotantoa ei kannata tai ei ole mahdollista sulkea lyhyeksi ajaksi. Esimerkiksi ydinvoimalat toimivat yleensä jatkuvasti tasaisella teholla riippumatta markkinahinnoista.

 

Mitä tapahtuu, kun aurinkosähköjärjestelmäni tuottaa ylituotantoa negatiivisen pörssisähköhinnan aikana?

Hinnan määräytyminen vaihtelee sähköyhtiöittäin, ja tässä blogikirjoituksessa kerrotaan Lumme Energian käytännöstä.

Jos spot-hinta on negatiivinen, asiakkaalle voi kertyä maksuja kyseiseltä ajalta, mutta tällainen tilanne on hyvin harvinainen. Tällaisissa tilanteissa puhutaan kuukausittain hyvin pienestä osuudesta ylituotantoa. Negatiivisen pörssisähkön aikana aurinkosähköjärjestelmän omistajan kannattaa käyttää omaa sähköntuotantoa mahdollisimman paljon oman kulutuksensa kattamiseen.

Sähkön hinta on kuitenkin suurimman osan ajasta positiivinen, joten pitkällä aikavälillä ylimääräisen tuotannon korvaus on positiivinen.

Emme suosittele aurinkosähköjärjestelmän sammuttamista ylituotannon aikana, sillä silloin myös omaan käyttöön syntyvä sähköntuotanto jää hyödyntämättä.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...

29.12.2023 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia...

27.12.2023 | aurinkosähkö

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdella tuhannella kilogrammalla. Kun paneelit ovat...