Aurinkopaneelien tuottoa on ollut ilo seurata

Takaisin

Lumme Energia asensi jyväskyläläisen Kaisa-Liisa Ikosen omakotitalon katolle aurinkopaneelit syksyllä 2022. Nyt takana on ensimmäinen vuosi oman aurinkovoimalan omistajana, eivätkä tuottolupaukset pettäneet odotuksia.

Kevään, kesän ja syksyn aikana Ikosen paneelit puksuttivat energiaa noin 2 500 kilowattitunnin verran. Parhaimmillaan paneelien tuotto voikin kuitata jopa kolmanneksen omakotitalon energiantarpeesta.

– Paneelit heräilivät hiljalleen, kun lumet sulivat katolta. Ensimmäiset kilowatit yllättivät jo tammikuussa, kun katto oli hetkellisesti sula. Kunnolla tuottoa alkoi kertyä huhtikuussa, ja kaikkein tuottoisimpia olivat aurinkoiset kesäkuukaudet, Ikonen kertaa.

Kesän tuotto kompensoi talven sähkölaskuja

Yhdeksän aurinkopaneelin järjestelmä mitoitettiin niin, että sen tuotto lisää kodin energiaomavaraisuutta ja taittaa osaltaan myös sähkölaskun suuruutta. Puu- ja sähkölämmitteisen talon energiantarve on kovimmillaan talvisaikaan, mutta kesällä saatu oma, ilmainen aurinkoenergia lohduttaa myös lämmityskaudella.

– Minulla on Lumme Energian määräaikainen aurinkosähkösopimus, joten en ole seurannut pörssisähkön hinnanvaihteluita. Kesäksi käänsin lämminvesivaraajan ohjauksen niin, että vesi lämpeni päiväsaikaan omalla aurinkoenergialla. Sähkölaskut jäivät hyvin pieniksi, ja ylimääräistä tuottoa riitti jonkin verran myyntiinkin, Ikonen kertoo.

Hiilineutraali aurinkosähkö lisää sähkön omavaraisuutta

Aurinkosähkön myynnillä ei kuitenkaan pääse kummemmin rikastumaan. Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen vahvistaa, että aurinkovoimalan sähkö kannattaa suunnata ennen kaikkea omaan käyttöön.

– Pitkällä aikavälillä aurinkosähkön myynti ei ole niin voitollista, että kannattaisi sijoittaa omaa tarvetta isompaa pääomaa järjestelmään. Oma aurinkovoimala lisää sähkön omavaraisuutta ja tuo taloudellisia hyötyjä myös siksi, että omaan käyttöön tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa sähkölaskun osuutta, sähköveroa tai sähkönsiirtomaksua.

Oma aurinkovoimala on myös ekoteko. Suomessa on jo nyt kymmeniä tuhansia pienaurinkovoimaloita, ja yhdessä ne vaikuttavat merkittävästi koko maan hiilijalanjälkeen. Pelkästään Lumme Energia on asentanut vuosien 2022–2023 aikana yli 1 700 aurinkosähköjärjestelmää omakotitaloihin.

– Sen jälkeen, kun järjestelmä on saatu katolle, kaikki aurinkovoimalla tuotettu sähkö on hiilijalanjäljeltään neutraalia, Hyytiäinen muistuttaa.

Oma aurinkovoimala on ekoteko! Suomessa on jo kymmeniä tuhansia pienaurinkovoimaloita, joista Lumme Energia on asentanut vuosina 2022–2023 yli 1700. Yhdessä ne vaikuttavat merkittävästi koko Suomen hiilijalanjälkeen.

Kaisa-Liisa Ikonen

Aurinkopaneelit parantavat jyväskyläläisen Kaisa-Liisa Ikosen omakotitalon sähköomavaraisuutta. Valoisan ajan tuotto voi kattaa jopa kolmanneksen vuoden sähköntarpeesta.

Tuottoa riittää aina lumien tuloon saakka

Aurinkovoimaa on piisannut Ikosen paneeleissa pitkälle lokakuuhun saakka. Hyytiäinen sanoo, että kesä 2023 oli aurinkosähköjärjestelmien omistajille tavanomaisen hyvä.

– Suomessa on keskiarvollisesti suurin piirtein saman verran valoisia päiviä vuodesta toiseen, joten tuotantokäppyrätkin pysyvät vuositasolla melko samanlaisina. Aurinkosähköjärjestelmä vaatii toimiakseen vain auringonvaloa. Tuottoa on siis riittänyt vielä lokakuussakin, kun lumi ei ole vielä peittänyt paneeleita.

Pimeämpinä vuodenaikoina on myös hyvä hetki tilata oma aurinkosähköjärjestelmä.

– Talvella ruuhkaa ei ole, ja asennus voidaan tehdä hyvissä ajoin ennen kesän aurinkoisimpia kuukausia, Hyytiäinen vinkkaa.

Haluaisitko tarjouksen paneeleista omalle katollesi?

Aurinkopaneeliasennus_lokakuu_22_Jyväskylä (14)Aurinkosähköjärjestelmien asennuksia voidaan tehdä lähes ympäri vuoden. Syksyllä ja talvella ruuhkaa on vähiten.

Huoltovapaat aurinkopaneelit eivät aiheuta ylimääräistä vaivaa

Ikonen jää odottelemaan seuraavaa kevättä hyvillä mielin, sillä aurinkopaneelit ovat huoltovapaita. Luontoäiti hoitaa aikanaan pois niiden päälle kasautuvat lehdet ja lumet. Lumien omatoiminen putsailu voi pahimmillaan vahingoittaa järjestelmää tai aiheuttaa tapaturmia.

– Invertteri hurahtaa itsestään päälle, kun pimeä aika taas väistyy. Paneelien tuotantoa on kätevä seurata kännykkäsovelluksesta, ja lisäksi OmaLumme-palvelu kertoo ajantasaisesti ylijäämäsähkön myyntiluvut, Ikonen kiittelee.

 

Lue myös blogimme siitä, miksi Kaisa-Liisa alun perin valitsi hankkia aurinkopaneelit ja miksi hän valitsi kumppaniksi Lumme Energian.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

29.05.2024 | uutinen

Uusi Lumpeenlehti sinulle, ole hyvä

Lumpeenlehti on asiakasetu Lumme Energian asiakkaille. Se sisältää rutkasti kiinnostavaa ja mukavaa luettavaa – mukavia lukuhetkiä!