Mitä enemmän laivoja Helsinki Shipyardilla rakennetaan, sitä tärkeämpää on energian vastuullinen käyttö ja sähkön hintariskeihin varautuminen. Päästötöntä energiaa, salkunhallinnan osaamista ja tukea energiatehokkuuden parantamiseen löytyy Lumme Energian Energiajohtaja-palvelukokonaisuudesta.
Helsinki Shipyard on 160-vuotias telakka, josta on toimitettu maailman vesille kaikkiaan yli 500 alusta, esimerkiksi matkustaja-aluksia ja jäänmurtajia. Noin puolet kaikista maailman tällä hetkellä käytössä olevista jäänmurtajista on Helsinki Shipyardin tuotantoa. Viimeisin Suomen valtiolle toimitettu jäänmurtaja Polaris on rakennettu vuonna 2016 Helsingin telakalla, kuten myös suurin osa sen edeltäjistä.
Laivanrakennuksen ja meriteknologian kansainvälisesti tunnettu asiantuntija panostaa vastuulliseen energiankäyttöön, koska se hyödyttää sekä maapalloa että Helsinki Shipyardin omaa lompakkoa.
”Tämä on hyvin energiaintensiivistä toimintaa etenkin silloin, kun laivoja rakennetaan täällä paljon”, kertoo Helsinki Shipyardin hankinta- ja logistiikkajohtaja Janne Järvinen. Koska telakan toiminnot ovat pitkälti sähköisiä, sähkö on yritykselle yksi tärkeimmistä hankittavista resursseista ja merkittävä kulu.
Energiapalveluiden kumppanina on jo useamman vuoden kulkenut Lumme Energia, jolta Helsinki Shipyard saa sähköenergian lisäksi muun muassa sähkösalkun hallintapalvelut. Lumme Energian Energiajohtaja-palvelukokonaisuudesta Helsinki Shipyardin kaltaiset yritykset saavat konkreettiset työkalut ja näkyvyydet energiankäyttönsä kustannuksiin ja vastuullisuusvaikutuksiin.
Sähkönhankinnan riskit haltuun salkunhallinnalla
Vuoden 2025 alussa Helsinki Shipyard siirtyi kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta sähkösalkkuun.
Lumme Energian liiketoimintajohtaja Kaius Löfgren kertoo, että sähkösalkku on suuremmille yrityksille kannattavin tapa hankkia sähköä.
”Olemme tutkineet, että meidän salkkumallillamme yritys voi säästää noin 17 euroa per megawattitunti. Puhutaan siis merkittävistä kustannussäästöistä.”
Järvisen mukaan energiakumppanin kanssa yhteistyö perustuu hyvään ja avoimeen kommunikaatioon ja asiakaspalveluun.
”Kun esimerkiksi siirryimme kiinteästä sähkönhinnasta sähkön futuurien maailmaan, Lumme Energian salkunhoitajat kertoivat, miten kannattaa toimia, ja pitivät huolen, että siirto hoitui järkevästi.”
Riittävän tiheät palaverit auttavat Helsinki Shipyardia pysymään energianmarkkinoiden trendien mukana ja varautumaan riskeihin.
”Sähkömarkkinoilla tapahtuu paljon eikä kaikkea pysty ennakoimaan, mutta nyt meillä on yhteinen näkemys siitä, millä tavalla sähkön hintariskejä hallitaan”, Järvinen kuvailee.
Vastuullinen energia on avainkysymys paljon sähköä kuluttavassa tuotannossa
Laivanrakennus, kuten metalliteollisuus yleensäkin, vaatii paljon energiaa. Mitä useampia laivoja telakalla rakentuu, sitä enemmän sähköäkin kuluu. Viime vuonna sähkönkulutus oli 6 GWh:n tasolla.
Helsinki Shipyardille oman liiketoiminnan kestävyys on tärkeää, ja siksi yhtiössä on lähdetty myös kiinnittämään huomiota sähkönkäytön vastuullisuuteen.
”Lumme Energian kanssa keskustellaan, miten me voisimme tulevaisuudessa olla vielä vastuullisempia siinä, mistä energiaa ostetaan, miten sitä tuotetaan ja miten sitä kulutetaan. Vastuullisuus oli meille oikeastaan kriteeri toimittajaa valittaessa.”
- Janne Järvinen, Helsinki Shipyard
Helsinki Shipyard saa Energiajohtaja-palvelun kautta tiedon siitä, mihin sähköä eniten kuluu ja mistä kulutusta voisi nipistää. Paraikaa telakan valtavissa tiloissa uusitaan laajasti valaistusta.
”Valaistuksen muuttaminen led-valoiksi tulee merkittävästi säästämään kustannuksia ja vähentämään valaistukseen kuluvan sähkön määrää”, Järvinen kertoo.
Energiajohtaja-portaalista Järvinen kollegoineen saa kattavan näkyvyyden sähkönkulutukseen ja siihen liittyvään vastuullisuuteen. Kun energianhallinta on tehokkaasti yhdessä paikassa, aikaa vapautuu enemmän muuhun työhön – esimerkiksi vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevien laivojen kehitykseen.
Löfgren kertoo, että Energiajohtaja-palvelu onkin vastuullisuuden näkökulmasta oivallinen työkalu energianhallintaan. Energiajohtajan kattavat raportit auttavat arvioimaan energian vastuullisuusvaikutuksia ja antavat Helsinki Shipyardille tukea päätöksentekoon. Sieltä yritys saa lisäksi kaikki asiantuntijapalvelut keskitetysti.
”Energiajohtajasta näkee esimerkiksi oman sähkösopimuksen sähkölähteet. Lisäksi sieltä saa esimerkiksi sertifikaatit ja alkuperätakuut – ja halutessaan voi tilata erilaisia energiatehokkuuskartoituksia tai vaikkapa aurinkosähköjärjestelmän”, Löfgren selittää.
Järvinen kertoo, että he ovat olleet Lumme Energian palveluihin ja osaamiseen oikein tyytyväisiä: kaikkiin kysymyksiin on aina saatu vastaus, ja Energiajohtajan palvelut auttavat heitä konkreettisesti ratkaisemaan energianhankinnan haasteita. Kun energia-asiat ovat hoidossa, Helsinki Shipyardilla voidaan keskittyä seuraavaan suureen toimitukseen: Polar Max -jäänmurtajaan, joka syntyy suomalaisten ja kanadalaisten laivanrakennusasiantuntijoiden yhteishankkeena. Jäänmurtajan on määrä valmistua vuonna 2030.
12.5.2025
Sopisiko Energiajohtaja-palvelu sinunkin yrityksellesi? Ota yhteyttä yritysmyynti@lumme-energia.fi niin jutellaan lisää!