Sähköauton lataus työpaikalla on verovapaa työsuhde-etu

Takaisin

Yritykset voivat nyt tarjota työntekijöilleen sähkökäyttöisen käyttöetuauton tai oman sähköauton latausta verovapaana työsuhde-etuna. Tämä väliaikainen tuki verottomalle sähköautolataukselle on voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Veroetu on hyvä kannustin tukea puhdasta liikennettä vailla huolta, että etuus nostaisi työntekijöiden veroprosenttia.

Sähköautoja tuetaan muillakin veroeduilla, jotka tekevät niistä entistä kannattavampia työsuhdeautoja. Odotettavissa on enemmän sähköautoja liikenteeseen sekä helppoon latausmahdollisuuteen tyytyväisiä työntekijöitä.

Lue myös:   Sähköauton latauspiste yritykselle - valttia imagolle

Työnantajan tarjoama sähköauton lataus ei nosta työntekijän veroprosenttia

Vuoden 2021 alussa astui voimaan uusi verotuki. Kun työnantaja tarjoaa työntekijöille ilmaista sähköauton latausta, työntekijä saa sen verovapaana työsuhde-etuna.

Työnantajan maksamaa latausta ei siis lasketa varsinaisen rahapalkan päälle muuksi, ei-rahalliseksi palkkatuloksi. Sähköautolla ajavat työntekijät säästävät rahaa, kun latauksen osuutta ei tarvitse huomioida verotuksessa.

Ennen tätä veroetua lataaminen työnantajan piikkiin on nostanut työntekijän veroprosenttia, jolloin bruttopalkasta on jäänyt vähemmän käteen.

Voit lukea Verohallinnon oman syventävästä ohjeesta lisää sähköautojen ja lataushybridien verotuksesta.

Verotuki on suunnattu käyttöetuautoille ja työntekijöiden omille autoille

Verotuki koskee sekä työntekijän oman sähköauton että käyttöetuauton lataamista työnantajan kustantamana joko työpaikan latauspisteellä tai julkisella latauspaikalla.

Käyttöetuauto tarkoittaa työsuhdeautoa, jossa työnantaja tarjoaa luontaisetuna auton, mutta työntekijä maksaa pääsääntöisesti itse ainakin sen käyttövoimakustannukset, kuten polttoaineen tai sähkön.

Vapaata autoetua tämä uusi tuki ei koske, koska niiden käyttökustannukset menevät joka tapauksessa työnantajan pussista, eikä siksi työnantajan maksamasta latauksesta ole ennenkään syntynyt erikseen verotettavaa tuloa.

Työsuhdeauton verotusarvo laskee, jos se kulkee sähköllä

Nyt voimassa on myös laki, jonka ansiosta työntekijä maksaa työsuhdeautosta vähemmän veroa, jos kyseessä on täyssähköauto. Autoedun arvosta vähennetään 170 euroa kuukaudessa, jos auto on otettu käyttöön 1.1.2020 tai sen jälkeen. Useimmille työntekijöille se tarkoittaa noin 70–80 euroa vähemmän veroja maksettavaksi kuukaudessa – muista tuloista riippuen.

Muutkin vähäpäästöiset työsuhdeautot saivat oman osansa veroedusta. Jos auton päästöt ovat 1–100 g CO2/km, työntekijä saa alennusta autoedun verotusarvosta 85 euroa kuukaudessa – puolet täyssähköauton verohuojennuksesta, eli noin 35–45 euroa vähemmän veronmaksua kuukaudessa. Tälle esimerkiksi kaasukäyttöisiä ja hybridiautoja koskevalle vähennykselle rekisteröintiraja on 1.1.2021 tai sen jälkeen.

Täyssähköautot saavat verotusarvostaan tuplaten verovähennyksiä verrattuna muihin vähäpäästöisiin ajoneuvoihin.

Sekä sähköautojen verovapaan latauksen että käyttöveron alet ovat voimassa vuoden 2025 loppuun. Sen jälkeen hallitus katsoo uudestaan, miten liikenne ja ajoneuvokanta ovat Suomessa kehittyneet.

Lue lisää sähköautojen veroarvon alennuksesta Verohallinnon sivulla.

Sähköautot ovat trendin harjalla – muistathan tarkistaa latauspaikkatarpeesi!

Sähköautoilun suosion kasvutrendin takia latauspisteiden määrää halutaan kasvattaa koko maassa.

Siksi työpaikoille on tullut velvollisuus tarjota kiinteistöllään sähkölatauspaikkaa, jos työpaikan kiinteistöllä on yli 20 parkkipaikkaa. Käy lukemassa blogistamme, keitä kaikkia velvoite koskee ja kuinka monta latauspistettä firman parkkipaikalle on odotettavissa!

Siirry lukemaan blogi tästä

Tilaa yrityksellesi latauspistekartoitus

Latausmahdollisuuden tarjoaminen omille työntekijöille on varsin helppo tapa tukea ympäristöystävällisiä arvoja toimialasta riippumatta. Ja työntekijätkin varmasti tykkäävät, kun latauskustannuksista ei tarvitse huolehtia!

Kiinnostuitko latauspisteen hankkimisesta yrityksen pysäköintialueelle? Lumme Energialta saat sähköautojen latausratkaisut, joilla lataustarpeet täyttyvät nyt ja tulevaisuudessa.

Alkuun pääset jättämällä yhteydenottopyynnön sähköisen liikenteen asiantuntijoillemme.

Sähköauton latauspiste yritykselle? Jätä tietosi, niin otamme sinuun yhteyttä!

Tätä artikkelia kirjoittaessa olemme olleet yhteydessä Veron asiantuntija Mervi Hakkaraiseen tietojen varmistamiseksi. Kiitos asiantuntemuksesi jakamisesta Mervi!

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...

18.01.2024 | uutinen

Energialähettiläs Ida Hulkko haastaa lisäämään kasvisruokapäiviä viikkoon

Lumme Energian energialähettiläs, kilpauimari Ida Hulkko panostaa arjessaan kestäviin valintoihin. Pitkän radan EM-mitalisti ei tuhlaa vettä sen...

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...