Aurinkosähkön asentajat kertovat

Takaisin

Niinpä - jonkunhan täytyy se aurinkovoimala asentaa. Tässä jutussa pitkän linjan aurinkoasentajat Niko ja Kasper kertovat miten aurinkovoimalan pystyttäminen sujuu asentajan näkökulmasta. Vaikka tuulisähköstä ei ole kysymys, niin tuuli näyttelee roolia arvaamatonta.

Niko ja Kasper,
kuopiolaiset aurinko-sähkön asentajat

Se oli kahden miehen puolentoista työpäivän urakka, kun 15 aurinkopaneelin aurinkovoimala lähti käyntiin. Aurinkovoimala jauhaa auringonvalosta energiaa Juvan Ylämaalla.

Paikallis-Sähkö Oy:n sähköasentajat Niko Miettinen ja Kasper Pärnänen tulivat Juvalle maanantaiaamuna töihin, tiistaina iltapäivällä 15 paneelia oli nostettu tiilikatolle ja kytketty verkkoon.

Aurinkoenergian suosio on parissa vuodessa kasvanut. Yhä useampi kuluttaja haluaa hiilijalanjälkensä pienemmäksi hankkimalla taloonsa aurinkovoimalan. Samalla aurinkoenergia keventää omaa sähkölaskua.

Niko Miettinen ja Kasper Pärnänen kertovat, että he ovat vuoden aikana tehneet asennuksia Itä-Suomessa jo kolmisen sataa. Etelä-Savoon järjestelmiä on asennettu yhteensä yli 600.

Miesten mukaan asennustyöt sujuvat hyvin kahden miehen voimin. Toinen asentajista aloittaa kaapeleiden vedon ja invertterin pohjan kiinnittämisen. Toinen nousee katolle rakentamaan aurinkopaneelien alumiinista asennusrimoitusta. Aurinkopaneelit ovat 10-15 sentin korkeudella katosta.

– Tiilikatto on katoista haastavin. Tässä kohteessa meillä on ollut käytössä Oriman uudentyyppiset kattokiinnikkeet. Tällainen katto on paneelien asennuksen suhteen helppo, kun tiilikatto ei ole jyrkkä. Hankalimpia ovat mansardikattotalot. Niissä aurinkopaneelia joutuu asentamaan melkein pystyyn, Niko Miettinen kertoo.

Yhden aurinkopaneelin mitta on noin 1x1,7 metriä. Painoa paneelilla on vajaat 20 kiloa. Kuopiolaiset Niko Miettinen ja Kasper Pärnänen nostivat aurinkopaneelit katolle kahteen mieheen. Toinen työnsi paneelin tikkaita pitkin ylös ja toinen nosti paneelin katolle.

paneelin-nosto-630-taustalla

– Onneksi sattui kohtuullisen tyyni, puolipilvinen asennuspäivä. Tuulessa parin neliön aurinkopaneeli olisi melkoinen purje. Auringonpaisteessa tumman paneelin päällä voisi paistaa vaikka kananmunan. Yhtään paneelia meiltä ei ole tippunut eikä kumpikaan ole tuulessa lentänyt paneeli kainalossa maahan. Tosin muniakaan ei ole ehditty paistaa, Niko Miettinen nauraa.

Asennustyössä työturvallisuus on tärkeää, kun työskennellään katoilla. Molemmat asentajat pukevat ylleen turvavaljaat ja pitävät huolen omasta työturvallisuudestaan.

– Turvavaljaat ja turvaköysi on ehdoton edellytys kattotyössä. Ilman valjaita ja turvaköyttä sinne ei mennä, asentajat sanovat.

Aurinkopaneelin asennus valmiin rimoituksen päälle sujui sutjakkaasti. Miehet nostivat kaikki 15 paneelia katolle ja asensivat ne alumiinikannakkeisiin parissa tunnissa. Sen jälkeen paneelit ruuvattiin kiinni ja paneelijohdot kytkettiin yhteen ja varsinainen asennustyö oli tehty; tavarat vielä pois katolta ja miehet takaisin maanpinnalle.

asennuskuva_uutiskirje1200

Maallikon silmin homma oli tehty. Vaan eipä ollut…

Niko Miettinen kytki invertterin talon sähkötauluun. Kasper Pärnänen teki loppumittaukset sekä täytti asennus- ja mittauspöytäkirjan. Vielä omistajille invertterin käyttöopastus ja työn tilaajan kuittaus asiapapereihin, niin koko urakka oli ohi.

Invertterin näyttö kertoi, että aurinkovoimala tuottaa sähköä.

Ja sähköasentajat olivat niin huolellisia ja tarkkoja, että siivosivat jokaisen johdonpätkän, pakkausmuovin ja -pahvin pois. Täyteen pakattu auto lähti kohti Kuopiota odottamaan seuraavaa Lumme Energian aurinkosähköjärjestelmän asennusta.

Teksti ja kuvat: Kari Toiviainen
 

Pyydä aurinkosähkökartoitus

Kari Toiviainen

Kirjoittaja

Kari Toiviainen Karilla on takana lähes 50 vuoden toimittajakokemus sanomalehdistä ja Yleisradiosta. Viimeiset 17 vuotta Kari oli Yle Etelä-Savon maakuntaradion päällikkönä. Kari toimii nykyään freelancerina ja tekee yrityksensä nimiin useille eri medioille juttuja.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...