Pääsulakkeiden koko vaikuttaa merkittävästi yrityksen sähkölaskuun

Takaisin

Milloin viimeksi olet tarkastanut yrityksesi sähkönsiirtotuotteen ja sähköveroluokan? Oikealla sähkönsiirtotuotteella ja sähköveroluokalla on merkittävä vaikutus energialaskuun, oli se sitten sulake- tai tehopohjainen tuote. 

Tässä blogitekstissä kerromme esimerkin vähittäiskaupasta ja siitä, mistä sulakkeen palaminen johtuu, kuinka tilanne voidaan välttää ja miten sulakekoko vaikuttaa yrityksen energialaskuun. 

Pääsulakkeen oikea mitoitus on tärkeää

sulakeet-nettiinSulakekoko vaikuttaa siihen, kuinka paljon sähköä voi hetkellisesti kuluttaa. Jos pääsulake palaa toistuvasti, on sulakekoko liian pieni tai kuormitus on jakautunut sulakkeille epätasaisesti. Pääsulakkeiden oikein mitoittaminen on siis tärkeää, sillä pääsulakkeen koko vaikuttaa paitsi käyttövarmuuteen, myös sähkölaskuun. Liian suuret pääsulakkeet puolestaan suositellaan pienentämään käyttöä vastaavalle tasolle, sillä sulakekoko vaikuttaa usein sähkönsiirron perusmaksuun. On selvää, että perusmaksu 3x200 ampeerin pääsulakkeilla on huomattavasti kalliimpi, kuin 3x160 ampeerin pääsulakkeilla.

Säästö sulakkeiden koon vaihdon jälkeen voi helposti olla 50−155 euroa kuukaudessa verkkoyhtiöstä riippuen.

Tarkkuutta, apua ja säästöjä ammattilaisilta

Voidaan siis todeta, että sähkö ja sulakekoko vaikuttavat liiketoimintaan merkittävästi. Oikeilla sähköratkaisuilla voidaan saavuttaa säästöjä useissa eri tilanteissa. Esimerkiksi eräs asiakkaamme, savonlinnalainen K-kauppias, teetti toimipisteeseensä täydellisen remontin. Remontin yhteydessä kaupan kylmälaitteet ja sähkökeskus uusittiin. Remontin jälkeen sähkönkulutus pienentyi noin puolella. Tämä herätti mielenkiintomme ja aloimme selvittää asiaa tarkemmin. Lopulta selvisi, että pääsulakkeet olivat liian suuret kulutukseen nähden. Selvityksemme johdosta asiakkaan pääsulakkeiden koko voitiin vaihtaa pienemmäksi ja siitä seurasi huomattava säästö sähkönsiirron perusmaksun osalta.

hevihyllyt-500-nettiinYritykset maksavat sähkönsiirrosta pääsulakkeiden koon mukaan. Näin ollen säästö sulakkeiden koon vaihdon jälkeen voi helposti olla 50−155 euroa kuukaudessa verkkoyhtiöstä riippuen. Kun tämä säästö kerrotaan 12 kuukaudella, saadaan vuosittaista säästöä lähes 2000 euroa.

Sähkönsiirron perusmaksu määräytyy pääsulakkeiden koon mukaan.

Tämä sama logiikka toimii tehopohjaisissa sähkönsiirtotuotteissakin toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta. 

Sähkövero on myös osa energiakustannusta

Sähkövero on lakiin perustuva valmistevero, joka peritään sähkönkäyttäjiltä. Jakeluverkkoyhtiöt perivät sähköveron asiakkailtaan ja tilittävät sen suoraan valtiolle. Veroa maksetaan kulutuksen mukaan ja veron määrä on porrastettu kahteen veroluokkaan sähkönkäyttökohteen mukaisesti. 

  • Sähköveroluokka I:een kuuluvat yksityistaloudet, maa- ja metsätalous, rakentaminen sekä palvelutoiminta.  
  • Sähköveroluokka II:een kuuluu valmistava teollisuus, kaivostoiminta, louhinta sekä ammattimaista kasvihuoneviljelyä harjoittavat yritykset. 
On siis hyvin tärkeää aika ajoin tarkistaa yrityksen sähkösiirtolaskuilta myös sähköveroluokka. 

Oma yhteyshenkilö opastaa ja auttaa

Sähköremontteja suunniteltaessa kannattaa keskustella asiantuntijoiden kanssa siitä, minkä kokoiset pääsulakkeet vastaavat kohteen kulutusta. Tällöin vältytään niin sulakkeiden ylikuormittumiselta kuin myös liiallisilta sähkönsiirron perusmaksuilta. Lumme Energian asiantuntijoilla on taustalla vankka kokemus ja tietotaito sähköstä ja sen kulutuksesta. Yritysasiakkaiden omat yhteyshenkilöt opastavat ja auttavat mielellään kaikissa sähköön liittyvissä asioissa. Tutustu tarkemmin oman yhteyshenkilön merkitykseen ja etuihin yrityksen sähköasioissa tästä linkistä.

Suosittelemme tarkastelemaan oman yrityksesi sähkön kulutusta, sulakkeiden mitoitusta ja sähkönsiirron perusmaksun suuruutta. Sähkönsiirron perusmaksu määräytyy usein kohteen pääsulakekoon tai tehomaksun mukaan. Tärkeintä kuitenkin on, että ennen mahdollisia muutostöitä selvitetään optimaalinen sulakekoko kohteeseen. 

 

 

Jukka Melonen

Kirjoittaja

Jukka Melonen Lumme Energian suuryritysten avainasiakaspäällikkö. Sähkön lisäksi Jukalla on rautaista kokemusta myös urheilusta ja metsästyksestä.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

19.03.2024 | blogi

Salkunhoitopalvelu helpottaa yrityksen sähkönhankintaa

Sähkösalkunhoito- ja markkinainformaatiopalvelu on yrityksille matalariskisin tapa hankkia sähköä. Kun ammattitaitoiset salkunhoitajamme pitävät...

18.12.2023 | blogi

Miten yrityksen tai tapahtuman hiilijalanjälki lasketaan?

Lumme Energia auttaa laskemaan yritysten tai organisaatioiden hiilijalanjälkeä kansainvälisten standardien mukaan. Lumme Energia on apuna myös...

15.05.2023 | blogi

Lumme Energia ja Savonlinnan Oopperajuhlat löivät hynttyyt yhteen

Lumme Energiaa ja Savonlinnan Oopperajuhlia yhdistää rohkeus, leikkisyys ja vastuullisuus. Tuore yhteistyö tulee näkymään muun muassa yhteisessä...