Energiaomavaraisuudesta kilpailukykyä teollisuudelle

Takaisin

Haastavat ja epävarmat energiamarkkinat ovat aiheuttaneet päänvaivaa teollisuustoimijoille. Yritykset voivat kuitenkin suojautua markkinoiden heilunnalta esimerkiksi energiaomavaraisuuden kasvattamisella ja energiaälykkäillä ratkaisuilla. Energiaomavaraisuutta voidaan kasvattaa aurinkoenergialla, jonka rakentaminen Suomessa alkaa nyt teollisessa mittakaavassa.

SkartaNYAB Oyj, Solarigo Systems Oy sekä Lumme Energia Oy tarjoavat suurille teollisuusyrityksille kokonaisvaltaista energiaomavaraisuuden ratkaisua, joka rakentuu aurinkosähköpuistoista ja energiaälykkäistä palveluista. Suomalaiselle teollisuudelle avautuu mahdollisuus korvata fyysistä sähkönhankintaansa paikallisesti tuotetulla aurinkosähköllä yhä taloudellisemmin, ilman omaa investointia ja aiempaa nopeammin. Ensimmäisenä rakennuskohteena on Pohjois-Pohjanmaalla Hituran ja Callion kaivosalue, johon suunnitellaan yhteensä 100 MW aurinkosähköpuistoja.


– Yhteistyössä on voimaa. Yksinään kenenkään meidän resurssimme eivät riittäisi tarjoamaan laajasti suuren mittakaavan energiatoteutuksia. Yhdessä voimme tuoda Suomen markkinoille yli 1000 MW uusiutuvaa aurinkoenergiaa teollisuuden hyödynnettäväksi. Tarvetta tälle on, esimerkiksi Fingridin ilmoitettua äskettäin Venäjän tuontienergian rajoittamisesta. Suunnitelmissamme on myös vahva panostus kansainvälisille markkinoille, avaa Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen.

Helposti matkaan ilman investointeja

Mikäli teollisuuden toimija haluaa lisätä yrityksensä energiaomavaraisuutta, aurinkosähköpuiston voi saada helposti, ja ilman omaa investointia. Avaimet käteen -periaatteella aurinkosähköpuiston hankkiminen alkaa yhteydenotolla Solarigoon. Asiakas voi osoittaa tuotannolle sopivan maa-alueen kiinteistönsä läheltä, esimerkiksi joutomaalle tai käytöstä poistetulle turpeentuotantoalueelle, jonka jälkeen suunnittelu alkaa Solarigon ja Skartan toimesta. Kaikki rakentamiseen ja luvitukseen, sekä puiston ylläpitoon liittyvät huolet voidaan jättää Solarigon ja Skartan harteille.

– Mikäli sopivaa maa-aluetta paikallisen uusiutuvan energian tuotantoon ei ole, voimme myös rakentaa aurinkosähköpuiston toisaalle ja toimittaa tuotannon älykkäästi sähköverkon kautta asiakkaalle Lumme Energian asiantuntijuuden avulla, tarkentaa Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Teollisuustoimijoilla on vakaan sähkönhankinnan lisäksi myös muita energiaan liittyviä tarpeita, joita varten käytetään usein monia eri palveluntarjoajia. Kokonaisuuden hallitseminen voi olla lähes mahdotonta, koska myös teknologia on kehittynyt valtavin harppauksin.



– Energiaälykkyys ja -omavaraisuus ovat nyt ydinasioita. Sen sijaan, että haettaisiin yksittäisiä ratkaisuja viideltä eri toimijalta, nyt asiakas saa helposti kaiken yhdeltä neuvottelukumppanilta, yhdeltä luukulta. Lähtökohtaisesti suurikaan teollisuustoimija ei tarvitse muita energiakumppaneita meidän lisäksemme, Lumme Energian liiketoimintajohtaja Janne Laine kertoo.

Jos teollinen toimija haluaa edetä yhteistyössä muun kuin aurinkopuiston kautta, se onnistuu olemalla yhteydessä Lumme Energiaan. Suurissa aurinko- ja tuulihankkeissa Lumme Energia hoitaa energian fyysisen optimoinnin kulutuksen ja tuotannon välillä. Lumme Energian Energiajohtajapalvelu tarjoaa monipuolisia ja älykkäitä energiantehokkuuden ratkaisuja, salkunhallintapalvelua ja hiilijalanjäljen laskentaa.

Pitkäjänteistä  työtä hiilineutraaliutta kohti

 

Merkittävä uusiutuvan energian tuotannon lisääminen parantaa suomalaisten teollisuustoimijoiden tulevaisuuskuvaa. Tuulienergia on jo laajasti käytössä, ja nyt aurinkoenergian rakentaminen tulee rinnalle teollisessa mittakaavassa. Aurinkoenergia täydentää tuulivoimaa uusiutuvan energian tuotantomuotona erinomaisesti.


– Aurinkosähkö on taloudellisesti kilpailukykyistä ja ennen kaikkea pitkäaikaisesti vakaata, ja tämä on erityisen arvokasta voimakkaasti vaihtelevilla markkinoilla. Toimimalla yhdessä voimme toteuttaa entistä suurempia voimalakokonaisuuksia, jotka käsittävät myös aurinko-, ja tuulivoiman yhdistämisen. Lisäksi voimme osaltamme varmistaa tulevaisuuden uusien energiamuotojen, kuten vetyratkaisuiden mahdollistamisen, valottaa Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Suuren tuotantokapasiteetin luominen vaatii lujan luottamuksen kumppaniin. Matka kohti hiilineutraaliutta ja energiaomavaraisuutta vaatii pitkäjänteistä ja systemaattista työtä, josta yritykset aidosti hyötyvät.


– Teollisuudentoimijat tarvitsevat kannattavan kokonaisratkaisun, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Voidaan sanoa, että meidän tarjoamillamme ratkaisuilla yritykset voivat varmistaa tulevaisuuden kilpailukyvyn, tiivistää Tuominen.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

16.04.2024 | uutinen

Pyhäsalmen kaivoksen aurinkopuistohanke on käynnistetty

Pyhäjärvellä Pyhäsalmen kaivosalueelle suunnitellun 13 MW:n Callio Solar Park I -aurinkopuiston rakentaminen käynnistyy valmistelevilla maatöillä....

15.02.2024 | uutinen

Lammin Ikkuna panostaa uusiutuvaan EKOenergiaan hiilineutraaliusmatkallaan

Lumme Energia tukee Lammin Ikkuna Oy:tä vastuullisuustyössä. Luotettava, asiantunteva ja monipuolinen energiajohtamiskumppani pitää huolen siitä,...

19.12.2023 | uutinen

Hirvensalmen aurinkopuistohanke etenee toteutukseen

Hirvensalmen aurinkopuiston rakentaja Solarigo Systems Oy on tehnyt hankkeesta investointipäätöksen. Aurinkopuiston rakentaminen alkaa vielä vuoden...