Sotkamon Jymy selvitti kotiotteluiden hiilijalanjäljen

Takaisin

Sotkamon Jymyn yhden kotiottelun keskiarvollinen hiilijalanjälki on noin 6500 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Jymyn matkaa kohti vähäpäästöistä urheiluliiketoimintaa tukeva Lumme Energia toteutti laskennan yhdessä C02eston kanssa.

– Hiilijalanjäljen laskeminen on antanut mustaa valkoiselle, mistä ja miten meidän ottelutapahtumiemme hiilidioksidipäästöt syntyvät ottelutapahtumien. Laskennan ja nykytilan kartoittamisen ansiosta, pääsemme tarttumaan kehitettäviin osa-alueisiin ja vähentämään omasta toiminnasta syntyviä päästöjä määrätietoisesti. Tämä on mielestäni se perusta, jonka päälle on hyvä lähteä rakentamaan vähäpäästöisyyteen tähtäävää prosessia, kertoo Sotkamon Jymyn markkinointipäällikkö Olli Korhonen.

Hiilijalanjäljen laskenta toteutettiin Greenhouse Gas Protocol -standardin mukaisesti, joka on yksi maailman eniten käytetymmistä päästölaskentastandardeista.

Laskennassa päästölähteet jaettiin GHG -protokollan mukaisesti kolmeen luokkaan:
Scope 1. suorat päästöt
Scope 2. ostoenergia
Scope 3. muut epäsuorat päästöt

– Scope 1:n ja 2:n osuus hiilijalanjäljestä on ainoastaan 2 %, mikä on pitkälti sen ansiota, että Marjex Stadionilla sekä pukukoppirakennuksissa käytettään uusiutuvaa energiaa. Uusiutuva energia on yksi helpoimpia tapoja vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen, Lumme Energian tuotepäällikkö Mirka Juujärvi toteaa.

Sotkamon kunta on niin ikään Jymyn kanssa mahdollistamassa ekologisemman huippupesiksen pelaamista Sotkamossa. Tavoitetta kohti edetään sopivin ja määrätietoisin askelin, joista yksi oli juuri vihreän sähkösopimuksen hankkiminen pesäpallostadionille.

Suurin osa Jymyn hiilidioksidipäästöistä syntyy muista epäsuorista päästöistä (Scope 3), jossa korostuu materiaalien kulutus. Uudelle stadionille hankittiin paljon uutta materiaalia , kuten Led-näytöt. Kaikissa hankinnoissa pyrittiin parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan tuotteiden kestävyys ja pitkäikäisyys. Myös laskennassa otettiin huomioon materiaalien käyttöikä.

Yksi keskeinen osa laskentaa ja ottelutapahtumaa ovat myös ravintolapalvelut. Kun myös ravintolapalvelujen tuotteet valitaan oikein ja raaka-aineiden hiilijalanjälkeen kiinnitetään huomiota, voisi kotiotteluiden kokonaispäästöjä pienentää.

– Tullemme varmasti tulevan talven aikana miettimään ratkaisuja yhteistyökumppaneidenkin kanssa siihen millä tavalla saisimme ravintolapalveluista ekologisesti kestävämpiä, Superjymyn myyntipäällikkö Ilari Koskimies kertoo.

Ekologisuus tulee näkymään varmasti vähintään teemoina, joilla pyritään avartamaan ihmisten ajatusmaailmaa. Merkittävää on myös se, miten yleisö saapuu Marjex Stadionin jännittäviin ottelutapahtumiin.

– Ilman muuta me pyrimme kannustamaan katsojia tulemaan mahdollisuuksien mukaan ottelutapahtumaan jalan, pyörällä tai jollain muulla ympäristöystävällisellä menopelillä. Katsotaan, mitä kannustimia me siihen keksitään, Koskimies jatkaa.

Hiilijalanjäljen laskennassa huomioitiin myös pelaajien, työntekijöiden, yleisön kuin myös vierasjoukkueen matkustaminen Marjex Stadionille. Jymy tulee kompensoimaan päästönsä kotiotteluiden ja oman matkustamisen lisäksi myös Sotkamon Hiukkaan saapuvien vierasjoukkueiden puolesta.

Urheilujoukkueiden ja -seurojen merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa on ennen muuta oman yhteisön arvovalintoihin vaikuttamista. On kuitenkin meidän kaikkien tehtävä pyrkiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeämme.

– Lumme Energia on ollut erinomainen ja avulias kumppani matkalla kohti hiilineutraaliutta. Jymy on ammattilainen omalla sektorillaan urheilussa, mutta ekologisen vastuullisuuden osalta tarvitsemme ammattitaitoisia kumppaneita. Prosessi on saatu käyntiin tänä vuonna ja uskon, että pystymme Lumme Energian tuella ratkomaan monia eteen tulevia haasteita tai kysymyksiä, Korhonen kertoo.

On hienoa tehdä yhteistyötä, missä kumppanit pystyvät yhdistämään voimansa ja samalla kannustamaan omia yhteisöjään elämään vastuullisemmin!


Sotkamon Jymyn videolla Lumme Energian yritysmyynnin myyntijohtaja Jani Pääkkönen avaa tarkemmin laskennan tuloksia sekä urheiluseurojen roolia vaikuttajina.

 

Tule mukaan matkalle kohti hiilineutraaliutta! Pääset alkuun lataamalla ilmaisen hiilineutraalius-oppaamme, josta saat konkreettisia työkaluja päästöjen vähentämiseen. Autamme sinua kohti hiilineutraaliutta – tehdään yhdessä enemmän!

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

27.10.2023 | yritysblogi

Energiatehokkuuskartoituksilla lisää energiaosaamista kiinteistöihin

Kaikki energiapalvelut samalta luukulta Energiajohtaja-palvelu on Lumme Energian yritysasiakkaille suunnattu kokonaisvaltainen asiantuntijapalvelu....

27.10.2023 | yritysblogi

Energiankulutuksen optimointi tuo nopeita tuloksia - apuna Energianavigaattori

Tutkimusten mukaan yritykset voivat vähentää energiankulutustaan jopa 15–20 prosenttia ilman merkittäviä investointeja yksinkertaisesti säätämällä...

19.10.2023 | aurinkosähkö

Lumme Energia aurinkoenergian salkunhaltijana Suomen suurimmassa aurinkopuistossa Kalajoella

Lumme Energian sisaryhtiö Solarigon rakentama Suomen suurin aurinkosähköpuisto valmistui Kalajoelle tänä syksynä. Aurinkopuisto on osa Juurakko...