Tavoitteena musiikkifestivaalin ja luonnon harmonia

Takaisin

Ympäristövastuullisuuteen sitoutunut Kuhmon Kamarimusiikki halusi selvittää, mistä joka kesä järjestettävän tapahtuman hiilijalanjälki koostuu. Lumme Energian hiilijalanjäljen laskennan avulla Kuhmon Kamarimusiikki sai varmuuden, mistä tapahtuman päästöt koostuivat ja miten niitä voitaisiin lähteä pienentämään.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma, joka kerää musiikin ystävät Suomesta ja maailmalta keskelle Kainuuta kymmenen päivän ajaksi aina heinäkuussa. Festivaali järjestetään keskellä luontoa, joka on yksi Kuhmon Kamarimusiikin tärkeimmistä arvoista.


Festivaali on perustettu Kuhmoon, kauaksi suurkaupunkien melusta ja saasteista, koska maailman kaunein musiikki haluttiin viedä nimenomaan luontoon”, kertoo Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen.


Kuhmon Kamarimusiikki on merkittävä tapahtuma, joka järjestetään kauniin ja puhtaan luonnon ympärillä Kainuussa. Meille on tärkeää tarjota ratkaisuja ja palveluja, joilla tapahtumat ja organisaatiot pystyvät tekemään itselleen sopivan kokoisia vastuullisuusratkaisuja. On ilo tehdä yhteistyötä tällaisen tapahtuman kanssa”, toteaa Lumme Energian asiakaskokemusjohtaja Johanna Viskari.

Ympäristövastuullisuus on tärkeä osa Kuhmon Kamarimusiikin toimintaa

Kuhmon Kamarimusiikki on rakentanut omaa vastuullisuusohjelmaansa pitkäjänteisesti esimerkiksi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla. Festivaali on sitoutunut Suomen tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja tekee jatkuvasti toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi.


Haluamme olla mukana tässä tavoitteessa monestakin syystä. Ympäristövastuullisuus on paitsi meille myös asiakkaillemme ja tapahtuman taiteilijoille tärkeää. Valtio myös edellyttää meiltä toimenpiteitä, koska opetus- ja kulttuuriministeriö tukee organisaatiotamme”, Rusanen summaa.


Kuhmon Kamarimusiikissa on mukana joka vuosi 100–150 kansainvälistä taiteilijaa, jotka saapuvat Kuhmoon ympäri maailmaa. Ulkomaalaiset taiteilijat lennätetään Kajaaniin tai lähilentokentille lähes poikkeuksetta, kun taas Suomen sisällä on pyritty käyttämään myös junaliikennettä.


Pyrimme aina niputtamaan lentoja niin, että mahdollisimman moni tulisi samoilla lennoilla ja junakuljetuksilla. Se vaatii paljon suunnittelua, mutta silloin pystymme järjestämään heille ekologisemman kimppakyydin lento- ja rautatieasemalta festivaalialueelle”, Rusanen kertoo.


Festivaali järjestään Kuhmon keskustassa, jossa kaikki on kävelyetäisyydellä. Taiteilijoille on kuitenkin varattu pyöriä, joiden avulla instrumentin kanssa kulkeminen on helpompaa ja nopeampaa.


Kuhmon yhtenä erikoisuutena on aina ollut festivaalipyörät, joilla taiteilijat pääsevät liikkumaan instrumentteineen paikasta toiseen nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Pyöriä on meillä yli sata”, Rusanen sanoo.

Kuhmon Kamarimusiikki_Maja Bogdanovic ja Daniel Rowland, kuvaaja Stefan Bremer

Tapahtuman hiilidioksidipäästöt syntyvät monesta eri lähteestä

Kuhmon Kamarimusiikki on tietoisesti rakentanut ympäristötietoisuuttaan niin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän kuin Lumme Energian kanssa tehdyn hiilijalanjäljen laskennan kautta. Laskennan kohteeksi valittiin vuosi 2019, jolloin järjestettiin kaikkien aikojen suurin tapahtuma Kuhmon Kamarimusiikin 50. juhlavuoden kunniaksi.

Hiilijalanjäljen laskennan avulla nähdään, mistä tapahtuman hiilidioksidipäästöt koostuvat ja millaisilla toimenpiteillä Kuhmon Kamarimusiikki voi edetä kohti hiilineutraalisuustavoitteitaan”, kertoo Lumme Energian tuotepäällikkö Mirka Juujärvi.


Lumme Energian tekemän hiilijalanjäljen laskennan mukaan Kuhmon Kamarimusiikin hiilijalanjälki koostui vuonna 2019 suurimmaksi osaksi:

  • Matkustamisesta 60 %
  • Energiankulutuksesta 15 %
  • Kuljetuksista 9 %

Laskennassa huomioitiin myös tapahtuman myyntituotteet, taiteilijoiden ja henkilökunnan ruokailu, oman kiinteistön jätteet ja markkinoinnissa käytetyt materiaalit.


Rusaselle ei tullut yllätyksenä, että tapahtuman isoimmat hiilidioksidipäästöt johtuivat matkustamisesta.


Varsinkin kansainvälisten taiteilijoiden osalta meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin järjestää heidän tulonsa tänne lentämällä, koska kesä on taiteilijoille kiireistä aikaa. Ennen hiilijalanjäljen laskemista emme kuitenkaan tienneet lähtötilannettamme varmaksi, mutta nyt johdetaan tiedolla ja sen takia hiilijalanjäljen laskenta oli meille tärkeä”, Rusanen toteaa.

Päästöt laskuun uusilla toimintatavoilla ja vihreillä valinnoilla

Kun vuoden 2019 festivaalin päästöjen isoimpana aiheuttajana olivat taiteilijoiden lentokuljetukset, niin vuonna 2021 pyrittiin järjestämään enemmän ympäristöystävällisempiä junamatkoja.


Kesällä 2021 vähensimme lentojen määrää ja lisäsimme junamatkoja. Suurin osa suomalaisista taiteilijoista tuli junalla Kajaaniin ja sieltä julkisin kuljetuksin Kuhmoon. Kimppakuljetuksia juna-asemalta ja lentokentältä tehtiin toki niin kuin aina aiemminkin”, Rusanen kertoo.


Lumme Energian opastuksella myös Kuhmon toimiston sähkösopimus vaihdettiin 100 % uusiutuvaan energiaan.
Sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvaan energiaan on yksi helpoimpia tapoja pienentää hiilijalanjälkeä, sillä uusiutuvan energian laskennallinen hiilijalanjälki on nolla”, Juujärvi opastaa.

Matka hiilineutraaliksi tapahtumaksi etenee toimenpide kerrallaan

Koronan takia Kuhmon Kamarimusiikkia ei päästy järjestämään ollenkaan vuonna 2020. Vuonna 2021 festivaali järjestettiin koronarajoitusten sallimissa rajoissa kaikkien aikojen pienimpänä tapahtumana, josta ollaan parhaillaan tekemässä hiilijalanjäljen laskentaa.

Matka hiilineutraaliksi ei tapahdu kerralla, vaan vie oman aikansa. Meillä on nyt tiedossa lähivuosien polku, jota pitkin etenemme toimenpide kerrallaan. Siinä on ollut hyvänä apuna asiantuntevat kumppanit, kuten Lumme Energia”, Rusanen pohtii.

Investointeja ja toimenpiteitä voidaan tehdä askeleittain, jotta haluttu lopputulos saavutetaan tulevaisuudessa. Kaikkea ei tarvitse kerralla ratkaista. Tärkeintä on se, että hiilidioksidipäästöihin kiinnitetään huomiota ja niitä pyritään pienentämään”, summaa Juujärvi.

Tule mukaan matkalle kohti hiilineutraaliutta! Pääset alkuun lataamalla ilmaisen hiilineutraalius-oppaamme, josta saat konkreettisia työkaluja päästöjen vähentämiseen. Autamme sinua kohti hiilineutraaliutta – tehdään yhdessä enemmän!

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

19.03.2024 | blogi

Salkunhoitopalvelu helpottaa yrityksen sähkönhankintaa

Sähkösalkunhoito- ja markkinainformaatiopalvelu on yrityksille matalariskisin tapa hankkia sähköä. Kun Lumme Energian ammattitaitoiset salkunhoitajat...

15.02.2024 | uutinen

Lammin Ikkuna panostaa uusiutuvaan EKOenergiaan hiilineutraaliusmatkallaan

Lumme Energia tukee Lammin Ikkuna Oy:tä vastuullisuustyössä. Luotettava, asiantunteva ja monipuolinen energiajohtamiskumppani pitää huolen siitä,...

19.12.2023 | uutinen

Hirvensalmen aurinkopuistohanke etenee toteutukseen

Hirvensalmen aurinkopuiston rakentaja Solarigo Systems Oy on tehnyt hankkeesta investointipäätöksen. Aurinkopuiston rakentaminen alkaa vielä vuoden...