Energiajohtajan sähkösalkku ja reservimarkkinoille osallistuminen lisäävät HeatChainin kannattavuutta

Takaisin

HeatChain Oy tuottaa fossiilivapaata kaukolämpöä palveluna. Siirtyminen erillisistä sähkösopimuksista sähkösalkkuun mahdollisti yritykselle vakaan ja kannattavan tuotannon, reservimarkkinoille osallistuminen puolestaan tuo lisätuloja.

HeatChain tuottaa kaukolämpöä hyödyntämällä lämpöpumppuja sekä servereiden hukkalämpöä. Lisäksi yhtiö rakentaa itse kehittämiään modulaarisia datalämpölaitoksia toisille kaukolämpöyhtiöille ja toimii niiden operaattorina.

Kun HeatChain aloitti toimintansa kesällä 2023, se toimi pörssisähkön hintojen mukaan.

”Optimoimme toimintaa niin, että vähensimme lämmön tuotantoa sähkön hinnan ollessa kallista, ja toisaalta lämpöä pyrittiin tuottamaan täydellä teholla silloin, kun sähkö oli edullista. Lämmön tuotannon profiili oli kuitenkin vaikeasti ennustettava”, kertoo HeatChainin toimitusjohtaja Petteri Hajanti.

Siksi vuonna 2024 HeatChain lähti etsimään kumppania, jonka kanssa he eivät olisi enää säästä riippuvien sähkönhintojen armoilla ja liiketoimintaa voisi monipuolistaa. Ratkaisuna oli tehdä hintasuojauksia salkunhallintapalvelun avulla ja osallistua reservimarkkinoille.

Tarpeeseen vastasi Lumme Energia. Lumme Energian salkunhoitajien suosituksella hintasuojauksia on nyt tehty vuoden 2026 loppuun asti.

”Nyt pystymme tuottamaan kaukolämpöä vuoden ympäri ilman merkittäviä sähkön hintariskejä, vaikka jokin ydinvoimala olisikin väliaikaisesti pois käytöstä ja pörssihinnat nousisivat.”

- Petteri Hajanti, Heatchain

 

Hajannin mukaan ero vuodentakaiseen talveen on ollut selvä: tänä talvena he pystyivät tuottamaan kaukolämpöä enemmän ja hyvällä käyttöasteella koko lämmityskauden läpi. Lämpöasiakkaille se tarkoittaa sitä, että yhä suurempi osa kaukolämmöstä on tuotettu päästöttömästi. HeatChain ostaa Lumme Energialta alkuperätakuuvarmennettua fossiilivapaata sähköä.

Lumme Energian salkunhallinta on osa suuremmille yrityksille suunnattua Energiajohtaja-palvelukokonaisuutta.

Hukkalämpö on kestävä tapa tuottaa kaukolämpöä

Energiantuotannon päästöjä on tärkeää vähentää, ja järkevää onkin hyödyntää lämpöä, joka muuten menisi harakoille. Siksi datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on nyt niin ajankohtainen aihe. Hajannin mukaan datakeskusten hukkalämpöä on niiden potentiaaliin verrattuna hyödynnetty 2020-luvun alkuvuosiin asti vähän.

”Ongelmana on ollut riittävä taloudellinen kannattavuus sekä datakeskuksen että lämmön hyödyntäjän näkökulmasta. Lämmön talteenoton infrastruktuurin investoinnit ovat verrattain suuria, ja hukkalämpöä on saatavilla vasta sitten, kun datakeskuksen toiminnot pyörivät riittävän suurella kapasiteetilla”, taustoittaa Hajanti.

Datakeskusten lämmön talteenottohankkeet ovat lisääntyneet viime vuosina. Hajannin mukaan kehitys johtuu merkittävästi siitä, että vuoden 2022 alusta lähtien datakeskukset ovat päässeet alennettuun sähköveroluokkaan, jos hukkalämpöä otetaan riittävästi talteen. Lisäksi lämmön talteenotto otetaan huomioon vahvasti uusien datakeskushankkeiden suunnittelussa.

Hajannin mielestä on erittäin tärkeää, että hukkalämpö huomioidaan, kun hallitus harkitsee muutoksia datakeskusten sähköverotukseen.

”Näin turvataan hukkalämmön hyödyntämisen taloudellinen kannattavuus jatkossakin eikä pysäytetä hyvää, kaukolämmön tuotannon päästöjä ja hinnankorotuspainetta vähentävää kehitystä”, Hajanti sanoo.

Kysyntäjoustolla ja reservimarkkinoilla HeatChain osallistuu myös itse vastuulliseen energiankäyttöön

Useimmat datakeskukset kykenevät halutessaan tekemään kysyntäjoustoa sähkömarkkinoilla. Sähkön kysyntäjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön rajoittamista ja käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Sen ansiosta suuren kysynnän hetkillä tarvitsee käyttää vähemmän fossiilisia polttoaineita paikkaamaan energiantarvetta.

HeatChain tarjoaa kysyntäjoustoa sähkömarkkinaan kuuden tunnin blokkitarjouksina.

”Tarjoamme sähkömarkkinalle kykyä vähentää tuotantolaitostemme sähkön käyttöä ennalta sovitun määrän tiettynä ajanjaksona”, Hajanti avaa prosessia.

Aktivoidusta kysyntäjoustosta yritys saa rahallisen korvauksen, joten kysyntäjoustolla voi myös vähentää energian kokonaiskustannuksiaan.

”Kahden ensimmäisen toimintaviikon aikana aktivointeja tuli ydinvoimalahuoltojen seurauksena useita, ja saimme reserviresurssiemme käytöstä myös järkevän taloudellisen kompensaation”, Hajanti kertoo.

Lumme Energian vastuullisuusasiantuntija Katariina Koistinen suitsuttaa kysyntäjoustopalveluita, koska niissä yhdistyy ympäristö- ja taloushyödyt.

”Näin markkinamekanismit valjastetaan vastuullisuuden eteen. Kun yritys osallistuu kysyntäjoustoon, se saa siitä merkittäviä kustannussäästöjä, mutta samalla se edistää puhdasta siirtymää, koska se siirtää sähkön kulutusta puhtaamman energian tunneille”, Koistinen selittää.

Energiajohtaja-palvelussa kysyntäjoustoa pääsee hyödyntämään Optimointipalvelun kautta.

Energiajohtaja-portaali antaa kokonaisnäkymän energiajohtamiseen ja sähkösalkkuun

Energiajohtaja on suunniteltu yrityksen kokonaisvaltaiseksi ratkaisuksi energiajohtamiseen, kuten nimikin jo vihjaa. Yritysasiakkaat saavat pääsyn Energiajohtaja-portaaliin, joka tekee energianhallinnasta helppoa.

Hajanti kertoo, että Energiajohtaja-portaalista hän voi helposti ladata seurantaraportteja johtoryhmän päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi hinnansuojauksen onnistumiset kiinnostavat aina, samoin aktiivisen sähkömarkkinatoiminnan myötä toteutuneet taloudelliset hyödyt.

Energiajohtaja sopii yrityksille, joille energia on muutakin kuin kilpailukykyinen sähkösopimus: asiantuntijapalveluita, kustannusten ja kulutusten optimointia sekä tietysti vastuullisuutta.

Koistinenkin kertoo, että Energiajohtaja on kehitetty tarkoituksena hyödyttää sekä planeettaa että yritysten kukkaroa.

”Jokaisessa Energiajohtaja-portaalin ominaisuudessa on potentiaalia tukea vastuullisempaa energiankäyttöä”, Koistinen kuvailee.

Hajanti kertoo, että he ovat yrityksenä oppineet paljon sähkömarkkinoiden toiminnasta. Enää kiinnostus ei rajoitu esimerkiksi pörssisähkön hinnanvaihteluihin, vaan nyt Lumme Energian kumppanuuden myötä he ymmärtävät sähkömarkkinoiden mahdollisuuksia syvällisemmin.

”Tällaisella energiaintensiivisellä toimialalla nämä palvelut antavat ilman muuta lisäbuustia taloudelliseen kannattavuuteen.”

- Petteri Hajanti, HeatChain

 

12.5.2025

Sopisiko Energiajohtaja-palvelu sinunkin yrityksellesi? Ota yhteyttä yritysmyynti@lumme-energia.fi niin jutellaan lisää! 


 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

26.05.2025 | asiakastarina

Energiajohtajan avulla Geonovan asiakkaat saavat maalämpöä kilpailukykyiseen hintaan

Geonova tarjoaa kiinteistöille maalämpöä palveluna ja tukee siirtymää puhtaampaan energiantuotantoon. Energiajohtaja-palvelusta Geonova saa...

14.05.2025 | asiakastarina

Energy Manager's Electricity Portfolio and Participation in Reserve Markets Enhance HeatChain's Profitability

HeatChain Oy offers fossil-free district heating as a service. Transitioning from separate electricity contracts to an electricity portfolio enabled...

12.05.2025 | asiakastarina

Laivojen rakentaminen on energiaintensiivistä - Energiajohtajasta energiapalvelut Helsinki Shipyardille

Mitä enemmän laivoja Helsinki Shipyardilla rakennetaan, sitä tärkeämpää on energian vastuullinen käyttö ja sähkön hintariskeihin varautuminen....