Vähähiilinen blogisarja: Kestävällä sijoittamisella vastuullinen tulevaisuus?

Takaisin

Neliosaisessa blogisarjassamme EnerKey ja Lumme Energia yhdessä tytäryhtiönsä Solarigon kanssa käsittelevät askel askeleelta vastuulliseen liiketoimintaan ja vähähiiliseen kiinteistöjen energiakäyttöön liittyviä lainalaisuuksia. Sarjan neljännen blogikirjoituksen on kirjoittanut EnerKeyn Jaakko Huhta, Vice President, Sales and Business Development.

 


Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi joulukuussa 2020 laajan raportin energiatehokkuuteen liittyen (tutustu raporttiin tästä). Raportti on mielenkiintoinen, kuin myös ajatuksia herättävä. Energiatehokkuus on globaalisti yksi merkittävimmistä realistisista keinoista saavuttaa globaalisti vastuullinen tulevaisuus. Energiatehokkuus tulee IEA:n vastuullisen tulevaisuuden skenaariossa ratkaisemaan 40% globaalista CO2 päästöistä, tästä järkyttävän suuresta säästöpotentiaalista kaksi kolmannesta on rakennuksissa, loput teollisuudessa ja liikenteessä.


IEA:n mukaan lähitulevaisuudessa on mahdollista luoda 1,8 – 4 miljoonaa työpaikkaa globaalisti energiatehokkuuden ympärille ratkaistessamme ihmiskunnan tähänastisesti suurinta uhkaa (ongelmaa). Jälkimmäinen luku arvioidaan tapahtuvaksi, mikäli IEA:n Sustainable Recovery Plan toteutetaan. Suunnitelmassa yritykset ja julkinen sektori investoivat tehostetusti energiatehokkuuteen lähivuosina. Toisaalta raportti toteaa myös, että johtuen Covid-19 kriisistä sekä laskevista energianhinnoista energiatehokkuuden parantuminen on vuonna 2020 hidastunut merkittävästi ja energiatehokkuuden kehittyminen on nyt huomattavasti tavoitetason alapuolella.

Miten saada vauhtia tahmaiseen etenemiseen?

Eli ei muuta kuin kääritään hihat ja aloitetaan työskentely kohti kestävämpää tulevaisuutta? Asia ei ole niin yksinkertainen ongelman ollessa se, että asiat tapahtuvat liian hitaasti. Meidän tulisi toimia yhdessä ja nopeasti ratkaisun eteen.

Myönnän auliisti, että vastuullisen ja ylpeän viherpiipertäjän lisäksi sisälläni asuu myös kapitalisti. Halutessamme aikaan nopeita tuloksia täytyy rahan alkaa puhua. Vaikka energiatehokkuuteen liittyvät investoinnit ovat lähtökohtaisesti tuottoisia hankkeita, ei niitä syystä tai toisesta tehdä läheskään niin paljon kuin kannattavaa olisi.

Onneksemme teknologiaratkaisut kehittyvät huimaa vauhtia ja tuottavat kuukaudesta toiseen entistä parempia liiketoimintamahdollisuuksia. Investointimahdollisuuksia on monia, kuten uusiutuvan energian tuotanto, lämmöntalteenottoratkaisut, lämpöpumput, hybridijärjestelmät, digitaaliset palvelut, hiilineutraali kaukolämpö, energiavarastot, led-valaistus tai vaikkapa P2X -ratkaisut. Mutta miten energiatehokkuuteen panostaminen saataisiin investointiprioriteettien kärkeen?

Globaali raha etsii nyt kotia

YK:n määritelmä vuodelta 1987 kestävälle kehitykselle on edelleen erittäin ajankohtainen:


"Kestävä kehitys on kehitys, joka tyydyttää nykypäivän tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien kykyä vastata tarpeisiinsa."

Kestävä sijoittaminen on uusi kasvava trendi rahoitusmarkkinoilla. Vastuulliset sijoittajat ja sijoitukset vastuullisuuteen myötävaikuttavat ympäristövastuulliseen kehitykseen samalla, kun antavat pitkällä tähtäimellä paremman tuoton muiden yritysten sijoituksiin verrattuna. Tutkimusten mukaan kahdeksalla kymmenestä vahva kestävyysprofiilin omaavasta yrityksestä on parempi kannattavuus, alhaisemmat pääomakustannukset ja parempi tehokkuus.

Kasvavassa määrin sijoittajat etsivät vastuullisia yrityksiä, joihin investoida kestävästi pitkällä tähtäimellä. Vastuullinen yritys on sellainen, joka pystyy todentamaan faktoihin perustuen oman toimintansa ympäristövaikutukset. Kriteereihin kuuluu myös selkeä suunnitelma hiilineutraalista tulevaisuudesta ja vahvat kumppanit, joiden kanssa suunnitelmia toteutetaan nopeasti.

Aikaa ei ole hukattavaksi.

 

Oheisista linkeistä pääset tutustumaan EnerKeyn ja Solarigon toimintaan.

Jaakko Huhta

Kirjoittaja

Jaakko Huhta on EnerKeyn Vice President, Sales and Business Development

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

27.10.2023 | yritysblogi

Energiatehokkuuskartoituksilla lisää energiaosaamista kiinteistöihin

Kaikki energiapalvelut samalta luukulta Energiajohtaja-palvelu on Lumme Energian yritysasiakkaille suunnattu kokonaisvaltainen asiantuntijapalvelu....

27.10.2023 | yritysblogi

Energiankulutuksen optimointi tuo nopeita tuloksia - apuna Energianavigaattori

Tutkimusten mukaan yritykset voivat vähentää energiankulutustaan jopa 15–20 prosenttia ilman merkittäviä investointeja yksinkertaisesti säätämällä...

19.10.2023 | aurinkosähkö

Lumme Energia aurinkoenergian salkunhaltijana Suomen suurimmassa aurinkopuistossa Kalajoella

Lumme Energian sisaryhtiö Solarigon rakentama Suomen suurin aurinkosähköpuisto valmistui Kalajoelle tänä syksynä. Aurinkopuisto on osa Juurakko...