Energiajohtaja vie hiilijalanjäljen jäljille

Takaisin

EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuma tuo Kainuuseen yhteensä jopa 5000 nuorta urheilijaa ja muuta vierailijaa 46 eri maasta. Lumme Energia on vahvasti mukana Talviolympiafestivaalien ympäristövastuullisuustyössä.

Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaalit eli EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuma tuo Kainuulle paljon näkyvyyttä ja kasvattaa alueen elinvoimaa. Ison urheilutapahtuman järjestämisestä aiheutuvaa ympäristökuormaa on selvitetty Energiajohtaja-palvelun avulla.

”Ympäristövastuullisuus on tärkeää muun muassa paikallisen luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen vuoksi. Myös Euroopan Olympiakomiteoiden visio ”nuoret ovat tulevaisuus” ohjaa ajattelua ilmastovastuulliseen suuntaan”, kertoo EYOF-tapahtuman projektivastaava, Kainuun Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Teemu Takalo.

Talviolympiafestivaaleille on laadittu ympäristöohjelma, joka auttaa Kainuun Liikuntaa myös Ekokompassi -ympäristösertifikaatin saavuttamisessa. Kainuun Liikunta tavoittelee sertifikaattia osana Ekosport Kainuu -hankettaan.

Epäsuorat päästöt kuriin ilmastovastuullisilla toimilla

EYOF laski tapahtuman hiilijalanjäljen yhdessä Lumme Energian ja CO2eston kanssa.

Lumme Energian Energiajohtaja-palvelu auttoi ymmärtämään, mistä tapahtuman hiilijalanjälki muodostuu.

Kun on ensin selvitetty mistä päästökuorma koostuu, on helpompi lähteä rakentamaan kestävää ja pitkäjänteistä ympäristöohjelmaa”, toteaa Lumme Energian tuotepäällikkö Mirka Juujärvi.

GHG-protokollan mukaan tehdyt laskelmat paljastivat, että tapahtuman ilmastokuorma koostuu pääasiassa niin sanotuista epäsuorista päästöistä. Niitä syntyy esimerkiksi liikenteestä ja kuljetuksista, ruokailuista ja materiaalien kulutuksesta.

Tapahtuman suorat päästöt muodostuvat lähinnä sähköenergian käytöstä. Uusiutuva energia laskee sähköenergiasta koituvan hiilijalanjäljen nollaan.

Näin EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuman epäsuorat kokonaispäästöt jakautuivat:

 • Liikenne ja kuljetukset 39 %
 • Urheilijoiden ja talkoolaisten ruokailu 39 %
 • Materiaalien kulutus 22 %

Kuljetukset, ruokailu, kierrätys ja uusiokäyttö ilmastotekojen keskiössä

Talviolympiafestivaalien ympäristökuormaa kevennetään konkreettisilla keinoilla. Kisojen logistiikka, reitit ja kuljetukset on suunniteltu niin, että autoilua tulee mahdollisimman vähän. Kisakylässä on aina tarjolla kasvisruokavaihtoehto, ja tarjoiluissa suositaan lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

Tapahtumaa varten ei rakenneta uusia majoitus-, kisa- tai huoltotiloja, vaan kaikessa hyödynnetään olemassa olevaa rakennuskantaa. Myös uusiokäyttöön ja kierrätykseen panostetaan: ”Esimerkiksi Vuokatti Areenan vanha, purkukuntoinen jäähalli valjastetaan festivaalien huoltokäyttöön. Maanrakennuskankaasta tehdään rakennukseen kevyet väliseinärakenteet, ja materiaali saadaan kisojen jälkeen uusiokäyttöön”, Takalo selventää.

EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuman ilmastotekoja:

 • Jätettä tuotetaan mahdollisimman vähän ja kierrätys on tehty helpoksi.
 • Ruokailuissa on aina tarjolla myös kasvisvaihtoehto.
 • Urheilijat saavat käyttöönsä hanavedellä täytettävät juomapullot.
 • Lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan majoitustiloista vain tarvittaessa.
 • Kisavaatteet on suunniteltu kestäviksi ja pitkäikäisiksi.
 • Välimatkat kuljetaan mahdollisuuksien mukaan jalan.
 • Suositaan lähituotteita, kierrättämistä ja uusiokäyttöä.
 • Tapahtuman ohjeistus tuotetaan Endurance Kainuu -mobiilisovellukseen.
 • Sotkamoon on istutettu EYOF Vuokatti 2022 -kisametsä.

EYOF näyttää esimerkkiä: ilmastovastuullisuus korostuu tulevaisuudessa

Takalo uskoo, että ilmastovastuullisuus nousee tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi teemaksi niin urheilukilpailuissa kuin muissakin isoissa yleisötapahtumissa. Ympäristöarvot ja vastuullisuus nähdään kasvavassa määrin myös tapahtumajärjestäjien markkinointivalttina:

Me EYOF:ssa haluamme tehdä parhaamme, jotta myös tulevaisuuden nuorilla olisi mahdollisuus monipuoliseen talviurheiluun Kainuussa”, Takalo sanoo.

Lumme Energialle on tärkeää auttaa paikallisia yhteisöjä, yrityksiä ja kuluttajia matkalla kohti hiilineutraaliutta.

Yksi helppo tapa vaikuttaa ilmastoon ja tukea samalla urheilua on valita uusiutuvilla energialähteillä tuotettu Lumme Energian Olympiasähkö-sopimus”, Juujärvi vinkkaa.

TUTUSTU: Yritysten Energiajohtaja-palvelu auttaa tarttumaan oikeisiin kehityskohteisiin

Kuva: EYOF Vuokatti

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.03.2022 | blogi

Tavoitteena musiikkifestivaalin ja luonnon harmonia

Ympäristövastuullisuuteen sitoutunut Kuhmon Kamarimusiikki halusi selvittää, mistä joka kesä järjestettävän tapahtuman hiilijalanjälki koostuu. Lumme...

24.09.2021 | asiakastarina

Lapin Luontolomat hyvitti kelkkasafareiden hiilijalanjäljen

Lapissa luonto ja vastuullisuus ovat yhä tärkeämpiä asioita sekä palveluja tuottaville yrityksille, että heidän asiakkailleen. Matkailijat voivat nyt...

24.09.2021 | Vastuullisuus

HJK:n ympäristövastuuohjelma kutistaa hiilijalanjälkeä ja muuttaa asenteita

Helsingin Jalkapalloklubi on vahvasti matkalla kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä – ja näyttää samalla esimerkkiä kunnianhimoisesta...