Aurinkoenergian vahvimmat yhteistyöhön

Takaisin

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta Group Oyj ja Suomen johtava teollisten aurinkovoimaloiden toteuttaja Solarigo Systems Oy sekä energia-alan uudistaja Lumme Energia Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusien aurinkosähköpuistojen rakentamiseksi Suomessa ja Ruotsissa. Osapuolten tavoitteena on rakentaa yhdessä 1000 megawatin edestä aurinkovoimaa ja laajentua sen myötä yhdessä alan johtavaksi toimijaksi Pohjoismaissa.

Yhteistyön myötä Skarta ja Solarigo pääsevät hyödyntämään erityisosaamisalueitaan suurten aurinkovoimaloiden toimittamiseksi valmiina kokonaisratkaisuna. Skarta-konsernin yhtiöillä on pitkäaikainen kokemus energiarakentamisesta, ja konserniin kuuluvan Sitema Oy:n ydinosaaminen kohdistuu suurjännitteisiin sähköjärjestelmiin. Solarigon referenssit puolestaan sisältävät yli 160 suuren aurinkovoimalan rakentamisen ja yli 120 000 aurinkopaneelin asentamisen. Toimimalla yhteistyössä yhtiöillä on kyvykkyys toteuttaa Suomen suurimpia aurinkovoimahankkeita avaimet käteen -toimituksena asiakkailleen. Osapuolilla on monipuoliset kontaktiverkostot myös uusiutuvaan energiaan sijoittaviin instituutioihin sekä perinteisiin energia-alan toimijoihin, joiden kanssa hankkeiden toteuttamisessa on myös tarkoitus tehdä yhteistyötä.

”Olemme erittäin iloisia Solarigon kanssa aloitettavasta yhteistyöstä. Teollisen mittakaavan aurinkoenergian rakentaminen on nyt alkamassa Suomessa toden teolla, ja hankkeista on tulossa taloudellisesti kannattavia sekä teknologisen kehityksen että sähkön hinnan nousun myötä. Energiamarkkinoiden tilanne lisää myös paineita kehittää omavaraisuutta, ja yhdistämällä vahvuutemme voimmekin tehokkaasti lisätä panoksia paitsi vihreän siirtymän edistämiseksi, myös kotimaisen huoltovarmuuden parantamiseksi”, Skarta Group Oyj:n toimitusjohtaja Tuomas Hirvonen kommentoi.

Osapuolten yhteistyö kattaa varsinaisen aurinkovoimapuiston rakentamisen lisäksi maa-alueiden kartoittamisen uusia hankkeita varten, tarvittavat viranomaisprosessit, rahoituksen järjestämisen hankeinvestointien toteuttamiseksi sekä valmiiden aurinkovoimapuistojen myyntiin liittyvät toimenpiteet. Lisäksi osapuolilla on valmiudet tarjota pitkäaikaisia aurinkovoimaloiden käyttö- ja kunnossapitopalveluita.


Palvelutarjontaan voidaan liittää myös Solarigon emoyhtiö Lumme Energia Oy:n sähkön myynnin palvelut, kuten fyysisen sähkökaupan markkinapalvelut, sähkösalkunhoitopalvelu ja pitkäaikaiset sähkösopimukset (PPA) aurinkovoimapuistojen sähköntuotannolle koko elinkaaren aikana.

Solarigo on toiminut suomalaisten aurinkosähköratkaisujen edelläkävijänä vuodesta 2015 alkaen. Tällä hetkellä Solarigo omistaa, operoi ja tuottaa uusiutuvaa sähköä yli 120 aurinkovoimalallaan eri puolilla Suomea asiakkaillensa näiden toimipisteissä. Solarigo aloitti alkuvuodesta Kalajoella tähän mennessä suurimman hankkeensa, yli 24 000 aurinkopaneelia kattavan aurinkosähköpuiston rakentamisen yhteistyökumppaninsa VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n rakenteilla olevan tuulivoimapuiston yhteyteen.


”Aurinkoenergia täydentää tuulivoimaa uusiutuvan energian tuotantomuotona erinomaisesti.", kommentoi Solarigo-konsernin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

 

"Toimimalla yhteistyössä Skartan kanssa kykenemme toteuttamaan entistä suurempia voimalakokonaisuuksia asiakkaillemme ja varmistamaan liiketoimintaamme kasvun meneillään olevassa energiamarkkinamurroksessa.”, Solarigo-konsernin toimitusjohtaja Antti Koskelainen jatkaa.

Skartalla ja Solarigolla on tällä hetkellä kehitteillä yhteensä yli 300 megawatin edestä aurinkovoimaa koskevia investointihankkeita, joiden kehitystä jatketaan yhteistyössä. Skartan maaliskuun lopussa toteutuvaksi arvioitu NYAB-konsernin hankinta parantaa entisestään sen valmiuksia laajentaa sopimuksen mukaista yhteistyötä Ruotsin markkinoille. Yhteistyön lisäksi osapuolet jatkavat itsenäisesti teollisen mittakaavan hankkeita pienempien aurinkovoimahankkeiden kehitystä. Skartalla tällaisia hankkeita sisältyy esimerkiksi sen kehittämään Vierivoima-konseptiin, jonka tarkoituksena on tarjota lähellä tuotettua uusiutuvaa energiaa paikalliseen käyttöön.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.05.2022 | uutinen

Energiaomavaraisuudesta kilpailukykyä teollisuudelle

Haastavat ja epävarmat energiamarkkinat ovat aiheuttaneet päänvaivaa teollisuustoimijoille. Yritykset voivat kuitenkin suojautua markkinoiden...

09.11.2021 | uutinen

Mipro Oy etenee ilmastotavoitteissa vaihtamalla päästöttömään sähköön

Päästöttömään CO2-vapaaseen sähköön vaihtaminen on konkreettinen teko, joka tukee ilmastotavoitteita. Energiayhteistyössä Lumme Energian kanssa Mipro...

12.03.2020 | uutinen

Fingrid tasepalvelumaksut nousevat 1.2.2022

Päivitetty 3.1.2022