Torstain energiansäästövinkki

Energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10. Tämän vuoksi Lumme Energia tarjoaa sinulle uuden energian säästövinkin viikon jokaiselle päivälle

Julkaistu: 11.10.2018 12.26

Sauna on yksi kodin tärkeimmistä tiloista ja suurin sähkönkäyttäjä – nämä asiat näkyvät sähkölaskussa

Kiuas on teholtaan ylivoimaisesti kodin suurin sähkölaite. Myös saunomistavat vaikuttavat sähkönkäyttöön.

Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitoon. Sauna kannattaa siis lämmittää kerralla koko perheelle tai seurueelle. Turhaa kulutusta on myös saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Saunaan on hyvä mennä heti, kun se on lämmin ja sammuttaa kiuas saunomisen päätyttyä, vaikka ajastin sen automaattisesti sammuttaisikin.

Lempeät 70…80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20–30 prosenttia.

Ilmanvaihto vaikuttaa energiankulutukseen. Hyvin toteutettuna se ylläpitää tasaista lämpötilaa ja saunominen on mukavaa myös alemmassa lämpötilassa. Saunan katossa oleva ilmanvaihtoluukku pidetään kiinni lämmityksen ajan. Se avataan vasta saunomisen alettua, kun tarvitaan ilmanvaihtoa.

Perinteisesti saunomiskerran hinnaksi arvioidaan noin puolitoista euroa. Jos saunomiskertoja kertyy kolme viikossa, maksaa mukava harrastus noin 200 euroa vuodessa.

Lisää aiheesta löytyy Energiaa sivustoltamme.