Tiesitkö, että järvilohi on uhanalaisempi kuin Saimaan norppa?

Elinvoimainen järvilohi-hankeen avulla pyritään pelastamaan erittäin uhanalainen Saimaan järvilohi.

Julkaistu: 6.11.2018 15.25

Marko Luhtalan alkuunpanema Elinvoimainen järvilohi -hanke tutkii, pystyykö Saimaan järvilohen nykyistä heikkoa geeniperimää parantamaan risteyttämällä ja siten turvaamaan erittäin uhanalaisen lajin säilyminen.

Saimaan järvilohi on 1970-luvun alusta ollut laitoskasvatuksen varassa, mikä on vaikuttanut haitallisesti sen perimään. Vuoden 2017 alussa alkoi virallisesti Puulan kalastusalueen, Luken, ELY-keskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön kuusi vuotta kestävä Elinvoimainen järvilohi -hanke. Siihen liittyivät myöhemmin keväällä Etelä- ja Keski-Päijänteen ja Suonteen kalastusalueet sekä Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot. Hanke on saanut myös taloudellisia tukijoita, kuten Lumme Energian, joka on hankkeen suurin yksityinen tukija. Se maksaa vuosittain hankkeelle 20 000 euroa.

Projektin nimi Elinvoimainen järvilohi kertoo sen tarkoituksesta. Siinä risteytetään Saimaan järvilohia sen lähisukulaisten kanssa, ja tieteellisen tarkasti selvitetään, voisiko näillä risteytyksillä turvata erittäin uhanalaisen lajin olemassaolo.

Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan Etelä-Saimaan sivulta https://esaimaa.fi/teemat/kaupallinen-yhteistyo/d691348a-bc66-4da7-a54b-41418750e4b1