Perjantain energiansäästövinkki

Energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10. Tämän vuoksi Lumme Energia tarjoaa sinulle uuden energian säästövinkin viikon jokaiselle päivälle.

Julkaistu: 12.10.2018 8.52

Näin saat ilmalämpöpumpusta enemmän irti

Ilmalämpöpumppu on hyödyllinen ja tehokas lisälämmönlähde varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla. Käyttötavoilla on kuitenkin paljon merkitystä.

Ilmalämpöpumppu säästää tehokkaasti lämmityskuluja. Tutkimusten mukaan kaksikerroksisessa, uutta rakennuskantaa edustavassa kodissa normaalitasoinen ilmalämpöpumppu vähentää ostettavaa energiaa noin 2760 kWh vuodessa.  Energiakuluissa säästö on noin 496 euroa vuodessa.   Parhaan hyödyn ilmalämpöpumppu tuo kuitenkin vain oikein käytettynä. Tässä vinkkejä siihen. 

Tarkista nämä asiat, niin saat pumpustasi parhaan hyödyn.

1. Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö roskista ja varmista että ilman sisääntuloaukot ovat avoinna ja pakkasella ulkoyksikön sulatuksesta muodostuva kondenssivesi pääsee poistumaan vapaasti.

2. Pidä sisäyksikön suodatin puhtaana ja vaihda tarvittaessa valmistajan ohjeen mukaisesti. Suodatin tulee imuroida 1−2 kertaa kuukaudessa. 

3. Kytke ilmojen kylmetessä ilmalämpöpumppu lämmitysasentoon, älä koskaan automaattiasentoon. Automaattiasennossa pumppu viilentää turhaan esimerkiksi takan tuottaman lämmön. 

4. Ilmalämpöpumppu mittaa sisälämpötilan joko laitteesta tai kaukosäätimestä. Jos mittaus tehdään kaukosäätimestä, sijoita se sellaiseen paikkaan, että se mittaa lämpötilan luotettavasti. Ei takan päälle tai lehtikasan alle.

5. Jos pumppu toimii tukilämmitysmuotona muulle lämmitykselle, esim. patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle, säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2−4 °C ilmalämpöpumpun lämpötilaa matalammalle. (Esim. patteritermostaatit 17−19 °C, lämpöpumppu 21 °C.) Näin ilmalämpöpumpun tuottama edullinen lämmitysenergia saadaan parhaiten hyödyksi.

Lisää aiheesta löytyy Energiaa sivustoltamme.