Sähköautojen latauspisteiden rakentaminen tuo työtä maakuntaan

Tänä vuonna Etelä-Savossa aloitettu sähköautojen latauspisteverkoston rakentaminen työllistää yrityksiä ympäri maakuntaa. Uutta sähköisen liikenteen latausverkostoa tehdään yli puolen tusinan paikallisen toimijan voimin. Suur-Savon Sähkö aloitti sähköautojen latauspisteverkoston kehittämisen, ja syksystä 2017 alkaen latausasemien rakentamisesta on vastannut uusi sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia.

Julkaistu: 19.12.2017 9.22

-Vastaan on tullut joukko erilaisia kehitystarpeita, jotka ovat vaatineet suunnittelutyötä ja valmistusta. Haasteita on ratkottu suunnittelutoimisto Rejlersin kanssa Mikkelissä ja Savonlinnassa. Useimmissa tapauksissa paras ratkaisu on löytynyt maakunnan yrityksiltä, kun siihen on annettu tilaisuus, toteaa Lumme Energian liiketoimintajohtaja Mika Ahola.

Esimerkkinä tästä on Enston valmistama laturimalli, johon suunniteltiin ja rakennettiin Lumme Energian tarpeisiin sopiva, laturin kylkeen integroitava mittauskeskus. Kokonaisuutena integroitu ratkaisu on kaupunkiympäristöön huomattavasti kompaktimpi ja edullisempi kuin mittauskeskus ja laturi erillään.
-Tein kojeistosta ensimmäisen prototyypin vanerilevylle ja levyn kanssa sitten ajoin Savonlinnaan S-Kojeistolle kyselemään, syntyisikö tästä määräykset täyttävä tuote heidän valmistamana. Muutamassa viikossa saatiin valmiiksi ensimmäiset tuotteet, joita nyt tarjotaan jo muuallekin kuin omaan käyttöömme, toteaa Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen.

Toinen esimerkki oli latureiden törmäyssuojien kehittäminen, joka on Savonlinnassa Rejlersin suunnittelijoiden kehitystyötä ja valmistettu punkaharjulaisen Joroksen tuotantolinjalta. -Ja siitähän tuli huomiovaloineen kaikkineen parempi tuote kuin mistään vastaavasta markkinoilla olleista, kehuu Rejlersin sähköverkkojen liiketoimintajohtaja Jani Viljakainen.

Rejlersin rooli on kasvanut tarpeiden mukana sähkösuunnittelusta työmaiden valvontaan. Lisäksi verkosto- ja infrapalveluja tuottava mikkeliläinen Elvera rakentaa latauspisteet ja tarjoaa kunnossapitopalveluja, S-Kojeisto Savonlinnasta valmistaa mittauskeskukset, Savled Savonlinnasta valmistaa törmäyssuojiin valaisinelementit, Casemet Mikkelistä valmistaa Enston latureiden peltiosat, Mainospuu Mikkelistä toteuttaa latureiden ulkoasun ja RA-RI Kilpi Savonlinnasta valmistaa liikennemerkit.

-Meille tämä on ollut hieno matka nähdä, kuinka olemme maakunnassa kyenneet ratkaisemaan vastaan tulevat haasteet. Paikallista osaamista löytyy ja usein pienet yritykset osoittautuvat kehitystyössään ja joustavuudessaan hyvin ketteriksi. Siitä olemme erityisen iloisia, kuinka monella maakunnan yrityksellä on hyvät lähtökohdat isoillekin markkinoille, kun latauspisteverkosto laajenee seuraavina vuosina. Esimerkiksi suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon osalta, meille on kertynyt hyvin vahvaa alueellista osaamista, jolla on varmasti myös vientimahdollisuuksia muualle Suomeen, sanoo Lumme Energian Mika Ahola.

Seuraavaksi Lumme Energian latauspisteverkosto laajenee Etelä-Savon lisäksi Keski-Suomen kuntiin. Tiistaina 19.12. vietetään Kangasniemen Lapaskankaan Teboilin laajennuksen ja uuden pikalatausaseman avajaisia. Kangasniemi on kahden vilkkaan tien risteyksessä ja siksi liikenteellisesti hyvä sijoitus latausasemalle. Seuraavia latausasemia nousee Mikkelin toriparkkiin, Toivakkaan, Joutsaan ja Vaajakoskelle.