Pelastetaan järvilohi!

Elinvoimainen järvilohi -hanke syntyi vuonna 2017 Puulan kalastusalueen aloitteesta. Se kestää kuusi vuotta ja tavoitteena on säilyttää järvilohi ja lisätä sen monimuotoisuutta.

Mukana tässä kansainvälisestikin ainutlaatuisessa hankkeessa ovat Suomen parhaat asiantuntijat: Puulan, Suonteen, Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalueet sekä järvilohiasiantuntijat Luonnonvarakeskuksesta, ELY-keskuksesta, Maa- ja Metsätalousministeriöstä sekä Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoista. Lumme Energia on mukana suurimpana yrityspuolen rahoittajana.

Myös sinä voit osallistua järvilohen pelastustalkoisiin. Valitsemalla Eko Lumme tai Paketti Lumme -sopimuksen pääset mukaan yhdessä vaikuttamaan ympäristön monimuotoisuuden säilymiseen tulevaisuudessakin. 

Mitä hankkeessa tehdään?

Elinvoimainen järvilohi -hankkeessa tutkitaan perimän ja kasvatusmenetelmien vaikutusta järvilohien elinvoimaisuuteen. Hankkeessa risteytetään Saimaan järvilohta Tornionjoen ja Nevajoen lohien kanssa. Vaikka nämä ovat merilohia, ne ovat käytännössä Saimaan järvilohen lähisukulaisia.

Lohet kasvatetaan kaksivuotiaiksi Luonnonvarakeskuksen Kainuun kalantutkimuslaitoksella Paltamossa. Tämän jälkeen ne istutetaan Puulaan, Suonteeseen ja Päijänteeseen. Kaikki lohet merkitään, jolloin niiden kasvua ja menestymistä järvissä voidaan helposti seurata. Puolet istukkaista kasvatetaan normaalialtaissa ja puolet niin sanotuissa virikealtaissa. 

Puula, Suontee ja Päijänne soveltuvat erinomaisesti hankkeen koevesistöiksi kahdesta syystä. Toisaalta järvilohi menestyy niissä hyvin, mutta samalla niissä ei ole luontaista järvilohikantaa, jota istutukset uhkaisivat. Hankkeessa syntyvää tutkimustietoa hyödynnetään myöhemmin järvilohen elvytystoimissa Saimaan alueella. 

Hankkeen kuulumisia

Elinvoimainen järvilohi -hankkeen "lastenhuoneessa" eli Kainuun kalantutkimus asemalla Paltamossa tehtiin järvilohen risteytyksiä vuonna 2017. Katso videolta, kuinka risteykset tehtiin!

Tuloksena kypsyi 200 000 mätimunaa. Ensimmäiset poikaset kuoriutuivat toukokuussa. Istutuskokoisia nämä ensimmäiset lohet ovat vuonna 2020.

Kalastusalueiden ei kuitenkaan tarvitse odottaa istutuksia näin pitkään, sillä jo vuoden 2019 keväällä järviin istutetaan virikekasvatettuja Saimaan järvilohia. Näin päästään tutkimaan uudenlaisen kasvatusmenetelmän vaikutusta järvilohen elinvoimaisuuteen. 

Takana kiireinen ja kuuma kesä

Elinvoimainen järvilohi -hankkeessa oli kiireinen kesä. Keväällä kuoriutuneiden poikasten ensimmäinen kesä oli selviytymisen kannalta kriittistä aikaa. Kesän ajan poikasia hoiti Itä-Suomen yliopiston väitöskirjaopiskelija. Osa poikasista pääsi mukaan kokeisiin, joissa tutkijat selvittivät risteytysten ja puhtaiden järvilohien välisiä eroja sopeutumisessa luonnonravintoon sekä poikasten vastustuskykyä.

Tämä on tärkeä osa Elinvoimainen järvilohi -hanketta: selvitämme tieteellisesti, miten perimä vaikuttaa Saimaan järvilohen elinvoimaan, emme vain kasvata mahdollisimman paljon istukkaita laitettaviksi järviin. Saamme tuloksia tutkimuksista myöhemmin syksyllä ja kerromme niistä teille silloin. Alustavasti näyttää siltä, että Nevajoen lohen ja Saimaan järvilohen risteytys menestyy kaiken kaikkiaan hyvin.

Kesällä meitä huolestutti poikkeuksellisen lämpimät ilmat, jotka tekivät tuhoa monilla kalanviljelylaitoksilla ympäri Suomea. Onneksi Luken asiantuntijat saivat kasvatusaltaiden veden pysymään riittävän viileänä, eikä lohille koitunut helteistä harmia.

Syksy on kiireistä aikaa

Parhaillaan valmistaudumme seuraavan vuosiluokan risteytykseen, joka tapahtuu lokakuussa. Toiseksi aloitamme pian vuonna 2019 istutettavien ns. virikekasvatettujen järvilohien merkinnän.

Talven aikana 10 000 loheen asetetaan PIT-merkki eli samanlainen siru kuin lemmikeissä on. Sirujen lukemista varten hankimme paikallisille saamamiehille ja -naisille käsiskannereita. Näin saamme nopeammin ja enemmän tietoa tutkijoiden käyttöön saaliskalasta. Hankkeen aikana merkitään yhteensä noin 70 000 lohta.

Lisää tietoa