Pelastetaan järvilohi!

Elinvoimainen järvilohi -hanke syntyi vuonna 2017 Puulan kalastusalueen aloitteesta. Se kestää kuusi vuotta ja tavoitteena on säilyttää järvilohi ja lisätä sen monimuotoisuutta.

Mukana tässä kansainvälisestikin ainutlaatuisessa hankkeessa ovat Suomen parhaat asiantuntijat: Puulan, Suonteen, Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalueet sekä järvilohiasiantuntijat Luonnonvarakeskuksesta, ELY-keskuksesta, Maa- ja Metsätalousministeriöstä sekä Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoista. Lumme Energia on mukana suurimpana yrityspuolen rahoittajana.

Myös sinä voit osallistua järvilohen pelastustalkoisiin. Valitsemalla Eko Lumme -sopimuksen pääset mukaan yhdessä vaikuttamaan ympäristön monimuotoisuuden säilymiseen tulevaisuudessakin. 

Mitä hankkeessa tehdään?

Elinvoimainen järvilohi -hankkeessa tutkitaan perimän ja kasvatusmenetelmien vaikutusta järvilohien elinvoimaisuuteen. Hankkeessa risteytetään Saimaan järvilohta Tornionjoen ja Nevajoen lohien kanssa. Vaikka nämä ovat merilohia, ne ovat käytännössä Saimaan järvilohen lähisukulaisia.

Lohet kasvatetaan kaksivuotiaiksi Luonnonvarakeskuksen Kainuun kalantutkimuslaitoksella Paltamossa. Tämän jälkeen ne istutetaan Puulaan, Suonteeseen ja Päijänteeseen. Kaikki lohet merkitään, jolloin niiden kasvua ja menestymistä järvissä voidaan helposti seurata. Puolet istukkaista kasvatetaan normaalialtaissa ja puolet niin sanotuissa virikealtaissa. 

Puula, Suontee ja Päijänne soveltuvat erinomaisesti hankkeen koevesistöiksi kahdesta syystä. Toisaalta järvilohi menestyy niissä hyvin, mutta samalla niissä ei ole luontaista järvilohikantaa, jota istutukset uhkaisivat. Hankkeessa syntyvää tutkimustietoa hyödynnetään myöhemmin järvilohen elvytystoimissa Saimaan alueella.

Mitä seuraavaksi?

Ensimmäiset risteytykset tehtiin marraskuussa 2017. Näiden noin 200 000 mätimunan odotetaan kuoriutuvan toukokuussa 2018. Istutuskokoisia nämä ensimmäiset lohet ovat vuonna 2020.

Kalastusalueiden ei kuitenkaan tarvitse odottaa istutuksia näin pitkään, sillä jo vuoden 2019 keväällä järviin istutetaan virikekasvatettuja Saimaan järvilohia. Näin päästään tutkimaan uudenlaisen kasvatusmenetelmän vaikutusta järvilohen elinvoimaisuuteen.  

Järvilohen risteytyksiä Paltamossa 2017

Elinvoimainen järvilohi -hankkeen "lastenhuoneessa" eli Kainuun kalantutkimus asemalla Paltamossa tehtiin järvilohen risteytyksiä. Tuloksena 200 000 mätimunaa kypsymässä. Kuoriutumista odotellaan vapun tienoilla. Katso videolta, kuinka risteykset tehtiin!

Lisää tietoa